Štirje krogi, štiri gnana kolesa: 40 let pogona Quattro

Kdor reče quattro, misli Audi, in kdor reče Audi, zelo pogosto misli quattro. Pogon na štiri kolesa je namreč že 40 let eden nosilnih stebrov naše znamke. Od leta 1980, ko smo na ženevskem avtomobilskem salonu  predstavili prvi model quattro, smo pri Audiju izdelali že okoli 10,5 milijona avtomobilov s tem pogonom. Zdaj odpiramo naslednje poglavje te zgodbe o uspehu: s prototipoma Audi e-tron S in Audi e-tron S Sportback premierno predstavljamo električni nadzor vektorjev navora.

“Audi je prvi proizvajalec v prestižnem segmentu, ki je tehnologijo treh elektromotorjev razvil na ravni velikoserijske proizvodnje. “

Audijeva tehnologija quattro je široko razvejana in natančno prilagojena posameznemu konceptu vozila, pri tem pa je njen skupni imenovalec v vseh modelih povezava s funkcijo porazdeljevanja navora po posameznih kolesih. Ta kot del elektronskega nadzora stabilnosti (ESC) z majhnimi posegi v zavorni sistem v mejnem območju vozne dinamike omogoča natančnejše vodenje vozila.

Za modele z vzdolžno vgrajenim motorjem spredaj sta – glede na izbrani menjalnik – na voljo dve tehnologiji. Pri stalnem štirikolesnem pogonu quattro, ki je kombiniran z avtomatskim menjalnikom tiptronic s pretvornikom navora, predstavlja osrednjo komponento samozaporni, popolnoma mehanski sredinski diferencial. Ta med običajno vožnjo porazdeljuje pogonski navor tako, da je nekoliko večji poudarek na zadnji premi, po potrebi pa lahko prenese do 70 odstotkov navora na sprednjo premo ali do 85 odstotkov na zadnjo premo. Posebnost pogona quattro s tehnologijo ultra – na voljo v Audijevih modelih z menjalnikom S tronic in tudi z ročnim menjalnikom – sta dve sklopki, prek katerih lahko krmilnik po potrebi bliskovito hitro preklopi s pogona spredaj na štirikolesni pogon, v številnih situacijah že prediktivno. Pri tem z vidika vlečne sile in vozne dinamike ni mogoče zaznati nobene razlike v primerjavi s stalnim štirikolesnim pogonom.

Za kompaktne Audijeve modele s prečno vgrajenim motorjem je bil razvit poseben pogonski sklop quattro. Njegova osrednja komponenta je lamelna sklopka s hidravličnim delovanjem, ki je zaradi optimalne porazdelitve mase nameščena na zadnji premi. Pri številnih modelih je njeno upravljanje tako dinamično, da že pri vstopu v ovinek lahko del pogonskega navora prenese s sprednje na zadnjo premo. Tudi pri visokozmogljivem športnem avtomobilu R8 s sredinsko vgrajenim motorjem je uporabljena lamelna sklopka, ki pa je pri tem modelu nameščena na sprednji premi. Po potrebi prenese pogonski navor z zadnje na sprednjo premo.

Znamka s štirimi krogi je z modelom Audi quattro leta 1980 na ženevskem avtomobilskem salonu predstavila pogonski sistem, ki je bil na področju osebnih vozil popolna novost – to je bil štirikolesni pogon, ki je bil lahek, kompakten, učinkovit in brez prenapetosti. Princip quattro je bil tako že od vsega začetka kot ustvarjen za športne osebne avtomobile ter za velikoserijsko proizvodnjo. Izvorni model quattro, ki se je ponašal z močjo 147 kW (200 KM) in je bil večkrat tehnično posodobljen, je v Audijevi naši ponudbi kot serijski model ostal do leta 1991. Leta 1984 smo mu ob bok postavili ekskluzivni model Sport quattro z močjo 225 kW (306 KM). Pomemben mejnik je predstavljala uvedba diferenciala torsen. Ta je leta 1986 nadomestil sredinski diferencial z mehansko zaporo, s katerim je bil prvotno opremljen izvorni model quattro. Prednost diferenciala torsen je prilagodljivo porazdeljevanje pogonskega navora.

V naslednjih letih smo tehnologijo quattro v še večji meri prilagodili najrazličnejšim potrebam. Leta 1995 smo na trg poslali prvi Audi TDI s stalnim štirikolesnim pogonom, leta 1999 pa je tehnologija postala dostopna tudi v modelskih serijah A3 in TT in se tako razširila v segment kompaktnih vozil. Naslednji veliki mejnik je bil leta 2005 dosežen s sredinskim diferencialom z asimetrično-dinamično osnovno porazdelitvijo. 2007 je Audi v modelu R8 premierno predstavil visoko sklopko na sprednji premi, ki ji je leto pozneje sledil športni diferencial. Ena od osrednjih novosti leta 2016 je bil pogon quattro s tehnologijo ultra.

V začetku leta 1981 smo prvič nastopili na svetovnem prvenstvu v rallyju in že naslednje leto s pogonom quattro dominirali na dirkalnih stezah. Leta 1982 smo slavili zmago med konstruktorji, leta 1983 pa je Finec Hannu Mikkola osvojil naslov prvaka med vozniki. Ob koncu sezone 1984 smo osvojili oba naslova, Šved Stig Blomqvist pa je postal svetovni prvak. istega leta smo prvič nastopili s skrajšano različico dirkalnika Sport quattro, ki ji je leta 1985 sledil Sport quattro S1 z močjo 350 kW (476 KM). Leta 1987 je Walter Röhrl s posebej prilagojenim S1 osvojil zmago na gorski dirki na Pikes Peak v ZDA – s tem dosežkom pa smo pri Audiju zaključili razburljivo obdobje udejstvovanja na rallyjih.

V letih, ki so sledila, smo se preusmerili na tekmovanja turnih avtomobilov. Leta 1988 smo z dirkalnikom Audi 200 v ameriški seriji TransAm že v uvodni sezoni osvojili naslov prvaka med konstruktorji in med vozniki, leto pozneje pa smo se odlično odrezali na prvenstvu IMSA GTO. V sezoni 1990/91 smo na nemškem prvenstvu turnih avtomobilov (DTM) postavili na preizkušnjo veliki V8 quattro in pri tem osvojili dva naslova prvaka med vozniki. 1996 je dirkalnik A4 quattro Supertouring nastopil na sedmih nacionalnih prvenstvih in na vseh slavil zmago. Dve leti pozneje je s spremembami v evropskih pravilnikih štirikolesni pogon na tekmovanjih turnih avtomobilov v veliki meri postal prepovedan.

Naš dirkalnik s štirikolesnim pogonom se je s startne črte znova pognal leta 2012. To je bil Audi R18 e-tron quattro s hibridnim pogonom. Motor V6 TDI je poganjal zadnji kolesi, rotacijski shranjevalnik električne energije pa je napajal elektromotorja na sprednji premi z rekuperirano energijo – pri pospeševanju so bile tako dirkalniku začasno zagotovljene tudi prednosti pogona quattro. Končna bilanca uspehov jemlje dih: tri skupne zmage na preizkušnjah 24 ur Le Mansa in dva naslova prvaka med vozniki in konstruktorji na svetovnem prvenstvu World Endurance Championship (WEC).

Pogon quattro je ikona – sinonim za varno vožnjo in športnost, tehnično dovršenost in konkurenčno prednost. Na kratko: za prednost v tehniki. Ta status si je pridobil z uspehom modelov quattro na cesti in v avtomotošportu, pomembno vlogo pa so odigrali tudi legendarni oglasi in akcije. Leta 1986 se je rally voznik Harald Demuth v Audiju 100 CS quattro popeljal navkreber po smučarski skakalnici v finski Kaipoli. Enako osupljiv je dosežek prvaka na krožnih stezah in v rallycrossu Mattiasa Ekströma (Švedska) iz leta 2019, ki mu je na zloglasni smučarski progi Streif pri Kitzbühelu v Audiju e-tron quattro s tremi elektromotorji uspelo navkreber premagati strmino z do 85-odstotnim naklonom.

Vir: AUDI LAB

Dodaj odgovor