Kakav, roboti, športni rekviziti in drugi nepričakovani izdelki, ki jih izvaža Rusija

Težko je verjeti, a Rusija poleg energentov izvaža še kup zanimivih stvari …

Po podatkih Mednarodnega trgovinskega centra (ITC) je Rusija leta 2019 izvozila za 422,8 milijarde dolarjev blaga. Velik del tega res odpade na fosilna goriva, a so na seznamu še nekatere zanimive in precej nepričakovane stvari.

Biseri, dragi in poldragi kamni ter kovine

Legion Media

Ali ste vedeli, da Rusija izvaža nakit v države, kot sta Belgija in Združeno kraljestvo? Tako je. Ta segment ruskega izvoza je prejšnje leto znašal 15,3 milijarde dolarjev, kar je dobrih pet milijard več kot leta 2018. Lani je Združeno kraljestvo iz Rusije uvozilo drage kamne v vrednosti 6,4 milijarde dolarjev, Belgija pa v vrednosti 2,2 milijarde. Po uvozu sledijo ZDA (1,5 milijarde), Japonska (0,9 milijarde) in Indija (0,8 milijarde).

Roboti

Rostislav Netisov/Sputnik

Avtonomni roboti, ki jih proizvaja zagonsko podjetje Promobot, so lansko leto v Rusiji osvojili nagrado »izvoznik leta« in to ne brez razloga. »Kaže, da so roboti cenejši in morda celo boljši od azijskih modelov,« meni Pjotr Puškarjov, višji analitik podjetja TeleTrade. »Rusko podjetje zdaj svoje robote izvaža v 36 držav sveta.« Med njihovimi ključnimi partnerji sta ameriško podjetje Intellitronix in Advanced Robotics iz Švice, ki se je pridružilo nedavno.

Kakav

Legion Media

Da, poleg kave in čaja Rusija izvaža tudi kakav in kakavove izdelke. Njihov delež na v skupnem izvozu je sicer izjemno majhen (0,17 odstotka) vendar se je vrednost teh izvoznih artiklov med letoma 2018 in 2019 s 640 milijonov povzpela na 725 milijonov dolarjev. In kam gre ruski kakav? V Kazahstan (19 odstotkov), na Kitajsko (15 odstotkov), v Belorusijo (9,5 odstotka), Azerbajdžan (6 odstotkov) in v Uzbekistan (5 odstotkov).

Igrače in športni rekviziti

Marija Devahina/Sputnik

Tudi lutke, tricikli, skiroji in športna oprema iz Rusije imajo svoje kupce v tujini. Izvoz teh izdelkov je v porastu zadnji dve leti; s 137 milijonov dolarjev leta 2017 se je povzpel na 197 milijonov dolarjev. Kdo pa so kupci? V glavnem Kazahstan (40 odstotkov), Belorusija (28 odstotkov) in Ukrajina (5 odstotkov), ter celo Finska (2,6 odstotka) in ZDA (2,5 odstotka).

Second-hand oblačila

Legion Media

Rabljena oblačila iz Rusije imajo vse več kupcev v tujini. Izvoz je med letoma 2017 in 2019 narasel za 460 milijonov dolarjev na 1.113 milijonov. Oblačila gredo predvsem v Ukrajino (77 odstotkov), Litvo (10 odstotkov), Kazahstan (4 odstotke), Združene arabske emirate (3 odstotke) in Kirgizijo (2 odstotka). Aljona Lapicka, neodvisna strokovnjakinja za investicije, meni, da je to posledica hitrega razvoja ruske tekstilne industrije: »Proizvodnja je začela rasti in se razvijati preko uvajanja novih tehnologij in materialov,« pravi.

Knjige, časopisi in razglednice

Legion Media

Skromen a zanimiv delež v ruskem izvozu predstavljajo tiskani materiali. Gre za neko vrsto »srčnega pozdrava« ruski diaspori, meni Lapicka. Po podatkih Mednarodnega trgovinskega centra je delež tiskovin leta 2019 v ruskem izvozu znašal 0,13 odstotka, največ pa jih je odšlo v Indijo, Kitajsko, Sirijo, Bangladeš in Kazahstan.

Vir: Russia Beyond

Dodaj odgovor