Prihodnji teden že več kot pol milijona mask iz lastne proizvodnje

Celje, 2. april 2020 – Minister Zdravko Počivalšek je obiskal proizvodno podjetje Prevent & Deloza, eno izmed podjetij, ki je ob pojavu epidemije COVID-19 zagnalo lastno proizvodnjo zaščitnih mask, da bi pomagale pri zajezitvi širjenja koronavirusa. Zagotovitev zaščitnih sredstev iz domačih proizvodnih virov je zaradi trenutnih razmer na globalnem trgu, logistično okrnjenih poti in nezanesljivih dobav, izredno pomembno. Samo ta teden bomo proizvedli 270.000 mask, prihodnji teden pa novih 500.000.

Minister Počivalšek na ogledu proizvodnje zaščitnih mask v podjetju Prevent&Deloza. | Avtor MGRT

Zaradi izjemno velikega povpraševanja po zaščitnih maskah in zaščitni opremi nasploh, se je na svetovnem trgu porušilo razmerje med povpraševanjem in ponudbo. To je pripeljalo do dviga cen, zaradi česar je trg postal izjemno nestabilen, omejitve izvoza zaščitnih sredstev, ki so jih sprejele nekatere države, pa so še dodatno otežile dobavo zaščitne opreme. Domača proizvodnja je zato korak v pravo smer, saj se lahko izognemo odvisnosti od tujih proizvajalcev in nepotrebnim logističnim zapletom.

Minister Zdravko Počivalšek je povedal: »Ne le, da podpiram, prav ponosen sem, da so obrtniške delavnice združile moči in izdelale proizvode, ki so v celoti razviti in izdelani v Sloveniji. Samo ta teden bomo Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje dobavili 270.000 zaščitnih mask, prihodnji teden pa najmanj 500.000. Naš cilj je domačo proizvodnjo vsak teden povečevati do te mere, da bomo lahko zaščitne maske zagotovili vsem humanitarnim delavcem, delavcem v proizvodnji in v trgovskih prodajalnah, ki so ta trenutek, poleg osebja v zdravstvu, najbolj izpostavljeni. Naš končni cilj je, da s pospešeno proizvodnjo domačih kapacitet omogočimo, da bodo zaščitne maske dostopne vsem državljanom. Zato pozivam vse tekstilne domače obrti, stopimo skupaj in postanimo samooskrbni«.

Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve je podpisalo pogodbo s štirimi slovenskimi dobavitelji zaščitne opreme. Podjetje Prevent & Deloza s sedežem v Celju in proizvodnjo v Murski Soboti je eno izmed teh, ki se je ob pojavu epidemije COVID-19 nemudoma odzvalo. Začeli so s proizvodnjo 500 pralnih zaščitnih mask za večkratno uporabo, ki pa so jo vsak dan povečevali, tako, da zdaj proizvedejo že preko 10.000 pralnih mask dnevno. Da gre za izdelke, ki ščitijo pred virusi in bakterijami ter preprečujejo kapljično okužbo, je potrdilo tudi testiranje materiala na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani.

»Naša prednost je v tem, da so maske pralne tudi pri višjih stopinjah, kar pomeni, da dosežejo tudi do 70 uporab. Dokler bo epidemija trajala, bo tudi zaščitna oprema potrebna, zato smo želeli najti kakovostno, ekonomično in okolju prijazno rešitev. V teh izrednih razmerah je ključno, da stopimo skupaj in da vsak prispeva, kar lahko«, je povedal direktor Boštjan Marolt.

Dodaj odgovor