Prijatelji v nesreči: pet primerov, ko je Rusija priskočila na pomoč drugim državam

Rusija je pred kratkim poslala svoje vojaške virologe v Italijo, da bi pomagali pri spopadanju z epidemijo covida-19. Spodaj pa se spominjamo še nekaterih drugih katastrof, ob katerih so Rusi priskočili na pomoč drugim državam.

Obnova Palmire

Konstantin Leifner/TASS

Konflikt v Siriji se je začel leta 2011, Rusija pa je ves ta čas nudila diplomatsko, humanitarno in vojaško podporo predsedniku Bašarju al Asadu in njegovi administraciji.

Ena ob oblik pomoči, ki jo je nudila Rusija, je bila obnova starodavnega mesta Palmira, ki je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine in je med vojno padel v roke teroristom Islamske države. Ruske minerske ekipe so razminirale območje, medtem ko je vlada ob podpori državnega muzeja Ermitaž sodelovala pri obnovitvenih projektih mnogih neprecenljivih zgodovinskih spomenikov v mestu.
Skupni strošek obnovitve Palmire je ocenjen na eno milijardo ameriških dolarjev.

Gozdni požari v Amazoniji

Reuters

Avgusta 2019 je v težko dostopnih območjih amazonskega pragozda v Braziliji divjalo 80.000 gozdnih požarov, brazilska vlada pa je takrat zavrnila finančno pomoč. Ker pa ima Rusija dolgo zgodovino nudenja pomoči pri požarih, je Moskva vseeno priskočila in poslala transportno letalo Il-76 v sosednjo Bolivijo, od koder so nato gasili požar.

Il-76 je zmogel naenkrat prenesti do 50.000 litrov vode, ki jo je nato odvrgel na požarišče. Bolivija je dobila pomoč praktično zastonj, pokrili so le redne vzdrževalne stroške.

Pri gašenju gozdnih požarov je Rusija pomagala še Grčiji, Črni Gori, Srbiji, Izraelu in leta 2005 tudi Združenim državam.

Jedrska nesreča v Fukušimi

Tom Balmford/Sputnik

11. marca 2011 je močan potres poškodoval jedrsko elektrarno Fukušima-1 na Japonskem. Potresu je sledil cunami, ki je elektrarno odrezal od napajalnih virov energije, kar je privedlo do taljenja reaktorja in več eksplozij. Katastrofo so nekateri znanstveniki primerjali s Černobilom, čeprav so bile razsežnosti na koncu bistveno manjše.

Kmalu po nesreči je Rusija poslala 160 reševalcev, da bi skupaj z japonskimi kolegi iskali preživele pod ruševinami. Območje, ki so ga pokrivale ruske ekipe, je merilo preko 100 kvadratnih kilometrov.

Potres in cunami v Indijskem oceanu

Reuters

26. decembra 2004 se je zgodil eden najbolj uničujočih potresov v zgodovini človeštva z epicentrom blizu indonezijskega otoka Sumatra. V kataklizmi in cunamiju, ki je sledil, je življenje izgubilo več kot 230.000 ljudi.

Vlade Indonezije, Tajske in Šrilanke so zaprosile mednarodno skupnost za pomoč in med tistimi, ki so se odzvali, je bila tudi Rusija.

V manj kot 24 urah po potresu in posledičnem cunamiju je na Šrilanko prispela ekipa ruskih reševalcev s psi. 11. januarja je rusko ministrstvo za izredne razmere v državo dostavilo čistilne naprave za vodo, šotore, ter zaloge hrane in druge opreme.

S ciljem preprečiti prehransko krizo je Rusija poslala tudi 20.000 ton žita Indoneziji.

Ciklon Idai

Reuters

4. marca 2019 je eden najbolj uničujočih ciklonov, kar jih je videla južna hemisfera, hkrati prizadel Mozambik, Madagaskar, Zimbabve in Malavi.

Katastrofa je odnesla več kot 1.000 človeških življenj, povzročila ogromno gmotno škodo in poplave, zaradi česar so pošiljke humanitarne pomoči zelo težko prispele na prizadeta območja. Takrat je pomoč ponudilo mnogo držav, med njimi tudi Rusija.

V odgovor na uradno prošnjo Mozambika je Moskva poslala 30 ton šotorov, odej in hrane. Štiri dni zatem je enako količino pomoči poslala še v sosednji Malavi.

Vir: RUSSIA BEYOND

Dodaj odgovor