6 naj videoiger, ki vam bodo približale Rusijo

Od Jage babe do streljačin, od izgradnje sovjetske republike do preživetja v sibirskem gozdu. Predstavljamo nekaj iger, ki se dogajajo v Rusiji in vas bodo hitro zasvojile.

1. Help Will Come Tomorrow (Pomoč pride jutri)

Help Will Come Tomorrow

Help Will Come TomorrowMAKOLUM/youtube.com

Leto 1917. V zraku diši po revoluciji. Vozite se po mogočni transibirski železnici. Poleg vas v vagonu sedijo ljudje različnih poklicev, političnih nazorov in družbenih stanov, od starih dam s služkinjami do zapriseženih revolucionarjev. Nenadoma vaš vlak napadejo in iztirijo krvoločni banditi. Samo vi in še trije naključni sopotniki »srečno« preživite. Znajdete se v divjini sibirske tajge in se morate utaboriti, dokler ne pride naslednji vlak …

Tole je simulator preživetja, ki ga je ustvaril poljski studio Arclight Creations. Igralci si morajo poiskati hrano, zdraviti rane, se pogreti, nastavljati pasti za divje živali in odganjati roparje. Toda polovico boja predstavlja vzdrževanje zaupanja in harmonije med člani skupine. Skupaj ste se znašli revolucionarji in plemiči, ki morate zavoljo preživetja premagati predsodke in medsebojno sovraštvo. Tako se vsak večer zbirate ob ognju na »skupinskem sestanku«. Nikoli se ne ve, ali boste skovali nove ideje za preživetje ali si porezali vratove.

Za tiste, ki ne poznate zgodovine, vas lahko dialogi malce zmedejo. A ko boste nekaj časa igrali tole igro, boste zagotovo vedeli več o začasni vladi in Krožni bajkalski železnici.

Na voljo za Nintendo Switch (NSW), PC, PS4 in XONE.

2. Escape from Tarkov (Pobeg iz Tarkova)

Escape from Tarkov

Escape from TarkovLord Alone/youtube.com

Piše se leto 2028. Zgodba se odvija v izmišljeni ruski metropoli Tarkov v izmišljeni Norvinski regiji, ki je bila še nedavno središče gospodarskega sodelovanja med Rusijo in Evropsko unijo.

Zaradi politične krize se je Tarkov znašel v izolaciji. Meje stražijo mirovne sile Združenih narodov in Rusije. V mestu se za prevlado borita dve zasebni vojaški podjetji, ki ju občasno zmotijo akcije Divjakov – tolp fanatičnih lokalnih prebivalcev, ki želijo vzeti oblast v svoje roke.

Tole je hardcore spletna prvoosebna streljačina za več igralcev, ki jo je razvil ruski studio Battlestate Games. V njej igralec prevzame vlogo plačanca, ki mora pobegniti iz mesta, bodisi s pridružitvijo enemu od vojaških podjetij, bodisi s samostojnim plenilskim pohodom.

Igra uspešno poustvari vzdušje razpadajočega ruskega mesta z opuščenimi trgovinami, stanovanjskimi bloki in bencinskimi črpalkami, z mračnimi jezeri in gozdovi v okolici.

Igra prestaja beta testiranja od leta 2017 in jo lahko predhodno naročite na uradni spletni strani.

Na voljo za PC.

3. Yaga (Jaga)

Yaga

YagaMr Chaser/youtube.com

Najbolj priljubljena čarovnica iz ruskih pravljic se je prebila v svet videoiger. V tej igri vlog s slovanskimi motivi, ki je plod indie razvijalcev Versus Evil, vi nastopate v vlogi kovača z eno roko po imenu Ivan, ki služi carju. Vendar car Ivana na skrivaj prezira in se ga boji, ker mu je Jaga baba nekoč prerokovala, da bo umrl na rokah (bolje rečeno, na eni roki) enorokega kovača.

Da bi car odvrnil to grožnjo, Ivanu daje na videz nemogoče »herkulske« naloge. Najti mora eliksir mladosti in zlata jabolka, ki dajejo posebno moč, pa potovati po oddaljenih deželah v iskanju najlepše mladenke na svetu.

Ivanu pri izpolnjevanju nalog pomagajo Jaga baba in njeni coprniški pomočniki. Vendar to kakopak zahteva svojo ceno. Junak je ujet med carjem in čarovnico, oba ga postavljata pred nove preizkušnje in napore. Na koncu bo Ivan postal norec ali modrec, pohlepen ali zloben – odvisno od potez igralca.

Na voljo za NSW, PC, PS4, XONE in iOS.

4. It’s Winter (Zima je)

It’s Winter

It’s WinterMr. Ulelet™/youtube.com

Zbudite se v enosobnem stanovanju v tipičnem ruskem mestu. Na steni visi preproga, na okenski polici so korita z ostanki bivših rož. Hladilnik je prazen, edini vir zabave sta radio in neskončno sneženje zunaj. Krajino sestavljajo samo stanovanjski bloki, trgovina in, kako ironično, lepotni salon. Mesto nima izhoda, igralec lahko samo gleda počasen sneg in pikslasta drevesa. Igra nima zgodbe ali cilja – v bistvu je to realistična simulacija življenj mnogih ljudi.

Ravno za to gre. Igra It’s Winter je simulacija brezupa, bolj kot igra je to umetniški performans. Spada v večformatni projekt »Zima«, katerega avtor je moskovski pesnik Ilja Mazo, poleg igre vključuje še knjigo, glasbeni album, kratek film in gledališko igro.

Na voljo na platformi Steam za PC.

PREBERITE VEČ O TEMNov hit iz Rusije: Računalniška igra, v kateri … nimate skoraj nič za početi

5. Workers & Resources: Soviet Republic (Delavci in viri: Sovjetska republika)

Workers & Resources: Soviet Republic

Workers & Resources: Soviet RepublicWesTNighT/youtube.com

Nadzorujete veliko ozemlje med zahodnim in vzhodnim blokom. Imate nalogo, da postavite na noge svojo lastno sovjetsko republiko: iz propadajočih mest in naselij morate ustvariti cvetočo velesilo.

V simulaciji slovaškega studia 3DIVISION igralci nadzorujejo proizvodnjo nafte, premoga in pridelkov, upravljajo prometno infrastrukturo in »spodbujajo« državljane, ki nočejo delati.

Pomemben vidik sta nakup in prodaja blaga in surovin na mednarodnih trgih, ki neposredno vplivata na blagostanje naroda. Poleg reševanja globalnih problemov lahko igralci uživajo v realističnih pokrajinah ter sovjetski arhitekturi in vozilih iz časov od 60. do 90. let 20. stoletja.

Na voljo na platformi Steam za PC.

6. ATOM RPG

ATOM RPG

ATOM RPGShadville/youtube.com

Dobrodošli v malo drugačnem letu 1986, v katerem po jedrski vojni ni skoraj ničesar več ostalo od ZSSR in zahodnega bloka. Ste agent tajne organizacije ATOM, ki mora prodreti na opuščena sovjetska območja in najti posebno enoto, ki se je odpravila raziskovat skrivnostni bunker.

Med izvajanjem prvih nalog agent odkrije oboroženo tolpo, ki je posilila in ubila hčerko nekega domačina. Igralec na poti srečuje mutante, prestrašene vaščane, zasledovalce in vse atribute postsovjetskega življenja: rjaveče tovornjake ZIL, propagandne plakate, steklenice vodke Stoličnaja in »videosalone« (priljubljeni v Sovjetski zvezi), v katerem se znova in znova predvaja znani vojni film Samo starci gredo v boj.

Včasih igra preide iz apokaliptičnega v absurdno in obsceno. Na poti igralec sreča žensko, ki se pogovarja s svojimi genitalijami, mutante, ki snemajo porno filme, perverzneže, ki se pretvarjajo za ljubitelje žara, in razne druge čudake z za lase privlečenimi zgodbami o Leninu in »vojski kuncev«.

Vendar to ne pokvari igralne izkušnje. Nasprotno, mešanica bedastih in sluzastih šal v postapokaliptičnem sovjetskem okolju, ki malo spominja na Fallout, samo še poveča užitek in občutek eskapizma.

Na voljo na platformi Steam za PC. Vir: RUSSIA BEYOND

Dodaj odgovor