Gimnazija Nova Gorica: Razstava umetniških del iz ruske Dubne ob 75. obletnici zmage

V novogoriški gimnaziji poteka (zaenkrat še virtualna) razstava del učencev umetniške šole “Navdih” iz ruskega mesta Dubna v Moskovski regiji. To je eden izmed številnih projektov kulturne izmenjave med obema državama.

Med Novo Gorico in Dubno, ki se nahaja v Moskovski regiji, že več kot desetletje ohranjajo prijateljske odnose in vezi. Leta 2015 je bil podpisan sporazum o pobratenju. Vsako leto v projektu izmenjave “Mostovi prijateljstva” sodelujejo delegacije šolarjev iz obeh držav.

V pričakovanju praznovanja 75. obletnice zmage v Veliki domovinski vojni 1941-1945 je bil sklenjen dogovor, da pripravijo razstavo del učencev umetniške šole “Navdih” v treh slovenskih mestih, v Ljubljani, Novi Gorici in Murski Soboti. V prijazno Slovenijo je tako odpotovalo 15 del mladih umetnikov.

Veliko pomoč pri organizaciji razstave so nudili Veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji, Ruski center za znanost in kulturo v Ljubljani in vodstvo gimnazije v Novi Gorici.

Gimnazija Nova Gorica

V gimnaziji Nova Gorica so slike razstavili v galeriji Gymnasium pod vodstvom prof. Bogdana Vrčona in zaenkrat še ob virtualnem ogledu čakajo na prve obiskovalce. Ob tej priložnosti se Slovenci lahko spominjamo trpljenja vseh evropskih narodov pod fašistično in nacistično okupacijo, vseh evropskih odporniških gibanj in borcev vseh narodnosti, ki so v boju za končno zmago žrtvovali svoje življenje.

Dela dijakov gimnazije Nova Gorica pa se bodo udeležila 10. mednarodne razstave in natečaja otroških risb “SLOVANSKA MAVRICA”, ki bosta potekala maja v Dubni.

Vir: SI.RBTH

Dodaj odgovor