Rusi v Sloveniji počastili spomin na padle rojake na slovenskih tleh

Kljub epidemiji novega koronavirusa so potekale rusko obarvane slovesnosti v Ljubljani, Mariboru in Murski Soboti ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne v Evropi.

Zaposleni z veleposlaništva Rusije v Sloveniji in iz Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani so 9. maja počastili spomin na ruske rojake, ki so umrli na slovenskih tleh med drugo svetovno vojno. Slovesnosti so potekale v Ljubljani, Mariboru in Murski Soboti, poroča tiskovna agencija TASS.

Zaradi omejevalnih ukrepov, ki so jih uvedle slovenske oblasti zaradi pandemije koronavirusa, so množične prireditve začasno prepovedane, zato je polaganje vencev potekalo v ožjem krogu. Rusko stran so zastopali ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Ejvazov, vojaški ataše Aleksander Mališev in vršilka dolžnosti direktorja Ruskega centra Marina Guskova, ki so jih spremljali predstavniki slovenskih občin, kjer so spomeniki.

Veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji

V Ljubljani so se pokojnim rojakom poklonili na Žalah ob spomeniku sinovom Rusije in Sovjetske zveze, umrlim na slovenskih tleh v prvi in drugi svetovni vojni, ki je bil odkrit ob Putinovem obisku leta 2016 in blizu katerega od 1. septembra 2019 gori plamen, prižgan z delom Večnega ognja, ki gori ob Grobnici neznanega vojaka iz Moskve.

Veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji

Nato so obiskali drugi kraj v Sloveniji, kjer gori »potomec« moskovskega Večnega ognja – Mursko Soboto. Točneje, grobnico 516 rdečearmejcev, ki so umrli med osvobajanjem Prekmurja, nato še skupni spomenik sovjetskega vojaka in jugoslovanskega partizana na Trgu zmage v centru mesta.

Veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji

Zadnji spominski kraj za slovesnosti ob 9. maju je bila zgradba nekdanjega nacističnega taborišča Stalag XVIII-D v Mariboru, kjer je zaradi bolezni, hrane in surovih bivalnih pogojev umrlo tudi več kot pet tisoč sovjetskih vojnih ujetnikov, ki so pokopani na bližnjem pokopališču Pobrežje. Poklonili so se jim z venci, okrašenimi v barvah ruske zastave.

V Sloveniji, ki je bila del Kraljevine Jugoslavije, nato pa so jo v drugi svetovni vojni okupirale in razkosale Nemčija, Madžarska, Italija in NDH, so delno (na severovzhodu) osvobodili izpod nadzora okupatorjev tudi vojaki Rdeče armade – več o tem v tem prispevku. Poleg tega so se mnogi sovjetski borci na Slovenskem borili v vrstah partizanov, o čemer več izveste tukaj.

Vir: RUSSIA BEYOND

Dodaj odgovor