Zakaj so v Audijevem logotipu štirje krogi?

Logotip? Seveda! Tudi o tem so razmišljali ustanovitelji podjetja Auto Union AG ob njegovem nastanku pred skoraj 90 leti. Preberite, kako so štiri podjetja najprej postala štirje krogi, nato pa še globalna blagovna znamka AUDI AG in še – zakaj je risanje v pesku tako pomembno pri oblikovanju logotipov?

»Dober logotip je tisti, ki ga lahko z nogo narišeš v pesek,« je nekoč dejal slavni grafični oblikovalec in tipograf Kurt Weidemann (1922 – 2011). Logotip naj bo jasen in preprost, hkrati pa zapomnljiv in domiseln – njegove besede bi lahko bile napotek oblikovalcem pred davnimi 90 leti. Leta 1932 so se namreč pod imenom Auto Union AG združili štirje nemški proizvajalci vozil Audi, DKW, Horch in Wanderer in se kasneje preimenovali v Audi AG. Podjetje je potrebovalo logotip in nastali so štirje prepleteni krogi.

Štirje postanejo eno: zgodovina štirih krogov

Vrnimo se na začetek; v 19. stoletje, ko se začne zgodovina znamke Audi. Leta 1899 je inženir strojništva August Horch ustanovil podjetje August Horch & Cie, ki je sprva izdelovalo dvovaljne, nato pa štirivaljne avtomobile. Leta 1909 se je sprl z upravnim odborom, zato je podjetje zapustil in še istega leta ustanovil novo.

Ker je bilo ime Horch zasedeno in ga ni smel uporabiti, ga je prevedel v latinščino (‘audi’ v latinščini tako kot ‘horch’ v nemščini pomeni ‘poslušaj’). Leta 1910 je na trgu predstavil prvi avtomobil svoje nove znamke. Audi je pozornost pritegnil s tremi zaporednimi zmagami na eni najbolj zahtevnih dirk tistega časa, mednarodnem avstrijskem alpskem reliju, med letoma 1912 in 1914.

Podjetje Wanderer se je razvilo iz popravljalnice koles. Kasneje so kolesa začeli tudi izdelovati, kmalu nato pa še motorje. Leta 1913 je podjetje naredilo prvi manjši avtomobil, znan po imenu Püppchen (‘Punčka’).

Četrto podjetje je bilo DKW, eden največjih proizvajalcev motornih koles tedanjega časa. Danski ustanovitelj Jörgen Skafte Rasmussen je leta 1916 neuspešno poskušal izdelati avto na parni pogon (Dampfkraftwagen – DKW), zato je začel razvijati dvotaktne motorje. Nekaj let kasneje je podjetje DKW postalo eden najpomembnejših predvojnih proizvajalcev motornih koles, leta 1928 pa so pri DKW začeli izdelovati tudi avtomobile.

Vozilo Audi iz preteklosti. Črno bela slika v Londonu.

Svetovna gospodarska kriza stke močne vezi: ustvarjen je Audijev logotip

Leta 1928 je s prihodom svetovne gospodarske krize upadlo tudi povpraševanje po avtomobilih. Štiri uspešna podjetja so se nenadoma znašla v finančnih težavah. Deželna banka Saške jim je kot rešitev predlagala združitev in nastalo je podjetje Auto Union AG, takrat drugi največji proizvajalec avtomobilov v Nemčiji po številu izdelanih vozil. Iz njega se je razvil predhodnik današnjega Audi AG.

Kako se je Audijev logotip spreminjal skozi leta?

Simbol štirih krogov se je prvič pojavil ob nastanku družbe Auto Union. Kmalu za tem ga je v ospredju prekril napis Audi, najprej v rjavi, nato v rdeči barvi. Po letu 1978 je blagovno znamko predstavljal črn oval z belimi črkami.

Tovorno vozilo zapušča dovoz na Audi union tovarne. Črno bela slika

Podjetje in njegovi izdelki si ime ponovno delijo od leta 1985, ko se je Auto Union preimenovali v Audi. V devetdesetih se je ingolstadtsko podjetje odločilo za obuditev logotipa s štirimi krogi, tokrat v tridimenzionalni izvedbi.

Pred kratkim so bili oblikovalci postavljeni pred nov izziv: oblikovanje logotipa, ki ne bo izgledal dobro le na papirju, ampak tudi na spletu. Odločili so se za poenostavitev, zato so leta 2016 tridimenzionalni krogi postali dvodimenzionalni.

Logotip mora pustiti vtis in biti prepoznaven. Audiju je to uspelo z najbolj slavnimi krogi na svetu – poleg olimpijskih, seveda. In, mimogrede, vsak otrok bi ga znal narisati v pesek, pa naj bo v dveh ali treh dimenzijah.

Dodaj odgovor