Inovativna aerodinamična zasnova modelov Audi e-tron S

Moč električno gnanih modelov S se jasno zrcali v športnih zunanjih detajlih. Tako so na primer obrobe kolesnih ohišij za 23 mm širše kot pri osnovni izvedbi modela. Markantna oblikovna zasnova je optimalno združena z aerodinamiko, ki v veliki meri stavi na inovativne tehnologije. Strešna linija SUV-coupeja se hitro spušča in v primerjavi s sestrskim modelom zagotavlja še manjši zračni upor. Pomembno vlogo ima tudi usmernik zraka na pokrovu prtljažnika, saj izboljšuje obtok zraka na zadku avtomobila.

Izboljšan dotok zraka do sprednjih koles: navpična usmernika zraka in aerodinamični obrobi kolesnih ohišij

Pri aerodinamični zasnovi je med drugi osrednjega pomena kontroliran pretok zraka ob sprednjih kolesih. Stranski odprtini za zajemanje zraka – zasnovani kot navpični usmernik zraka – skozi kanal dovajata zrak v kolesni ohišji in s tem zagotavljata boljši dotok zraka do koles in stranskih delov vozila. Enakemu namenu služita aerodinamični obrobi kolesnih ohišij: v režah, ki so posebnost razširjenih sprednjih obrob, so ozke vodoravne prečke. Te med vožnjo usmerjajo tok vetra tako, da obda in ujame moteče vrtinčenje v kolesnih ohišjih. Rezultat je “čist” pretok zraka vzdolž stranskih delov vozila z manjšimi tokovnimi izgubami. Enak učinek je dosežen s posebnim dizajnom 20-palčnih platišč ter s profilom in reliefom stranic pnevmatik.

Z aerodinamičnimi obrobami kolesnih ohišij je Audi razrešil konflikt med odlično aerodinamiko
in športnim videzom. Znamka s štirimi krogi bo to inovativno in zdaj že patentirano rešitev z novima modeloma prvič prenesla v velikoserijsko proizvodnjo avtomobilov. Količnik zračnega upora bo tako pri prihodnjem Audiju e-tron S Sportback znašal 0,26, pri Audiju e-tron S pa 0,28.

Virtualni zunanji ogledali z OLED-zaslonoma v notranjosti

V primerjavi s standardnima ogledaloma ozki virtualni zunanji ogledali še dodatno zmanjšujeta zračni upor. Zanju velja, da v približno enaki meri kot aerodinamične obrobe kolesnih ohišij izboljšujeta aerodinamično zasnovo vozila in po kriterijih voznega cikla WLTP zagotavljata
pribl. 3 kilometre večji doseg. Kot še ena svetovna Audijeva inovacija v okviru velikoserijske proizvodnje avtomobilov sta virtualni zunanji ogledali prešli v serijsko proizvodnjo že z Audijem e-tron quattro (poraba električne energije v kWh/100 km, kombinirana*: 26,6-22,4 (WLTP); 24,3-21,0 (NEVC); emisija CO2 v g/km, kombinirana: 0). Na koncu njunih ploskih nosilcev je integrirana majhna kamera. Ta posnetke prikazuje v notranjosti vozila na izjemno kontrastnem OLED-zaslonu, ki je nameščen na prehodu med vrati in armaturno ploščo. Vidno polje se prilagaja vozni situaciji (avtocesta, zavijanje in parkiranje).

Nadaljnje posebnosti dovršene aerodinamične zasnove prihodnjih modelov e-tron S se skrivajo pod dnom vozila. Tu posebne obloge z elementi za usmerjanje zraka gladko vodijo zrak okoli vozila. Celotno dno, vključno z aluminijasto prekrivno ploščo za visokonapetostno baterijo, je prekrito. Pri tem so točke privitja skledasto poglobljene, podobno kot vdolbinice na žogici za golf. Obtekanje zraka je tako še lažje kot pri povsem gladki površini. Tudi serijsko zračno vzmetenje z uravnavanim blaženjem (adaptive air suspension) opazno zmanjšuje zračni upor:
pri višjih hitrostih se karoserija v dveh stopnjah zniža za do 26 mm pod normalni nivo.

Sestavni del toplotnega managementa: regulacija zajema hladilnega zraka

Pomembno komponento dovršene aerodinamične zasnove predstavlja regulacija zajema hladilnega zraka, ki je obenem sestavni del toplotnega managementa. Sistem ima dve električno krmiljeni žaluziji, vgrajeni za mrežo hladilnika. Pri hitrostih med 48 in 160 km/h sta žaluziji običajno zaprti in zrak lahko domala brez vrtinčenja teče prek sprednjega pokrova. Kadar klimatska naprava ali pogonske komponente potrebujejo več hladilnega zraka, se žaluziji postopoma odpreta. V izrednih situacijah, ko so hidravlične kolesne zavore izredno močno obremenjene, regulacija zajema hladilnega zraka odpre dva kanala, skozi katera se zrak dovaja
v sprednji kolesni ohišji. Po potrebi se pri tem vključi ventilator hladilnika.

Navor do 973 Nm: nov pogonski koncept s tremi elektromotorji

Prihodnja modela e-tron S se ne bosta ponašala le z odlično aerodinamiko, pač pa tudi z vrhunskimi voznimi zmogljivostmi. Oba nova visokozmogljiva modela iz serije e-tron bosta namreč opremljena s tremi elektromotorji, od katerih bosta dva nameščena na zadnji premi. Elektromotorji skupaj razvijejo moč 370 kW (funkcija boost) in navor do 973 Nm. Modela S
tako za pospešek od 0 do 100 km/h potrebujeta le 4,5 sekunde. Njuno inteligentno uravnavanje pogona povečuje varnost vožnje, predvsem pa vozno dinamiko povzdiguje na novo raven: to poleg električnega štirikolesnega pogona zagotavlja tudi električni nadzor vektorjev navora z aktivnim in prilagodljivim porazdeljevanjem navora na zadnji premi.

Dodaj odgovor