Odziv Slovenske vojske na poročanje medijev o novih okoliščinah domnevnega dogodka na območju državne meje

Glede na poročanje televizije POP TV, da naj bi bili v domnevnem dogodku na območju državne meje z Italijansko republiko pri Kozini, udeleženi pripadniki Slovenske vojske ter da naj bi se dogodek zgodil 7. 5. in ne 8. 5. 2020, iz Slovenske vojske sporočamo, da uradnih informacij o tem do tega trenutka nismo prejeli.

Prvo medijsko objavo o dogodku smo v Slovenski vojski zaznali 23. 5. 2020. Takoj smo preverili dejavnosti Slovenske vojske na omenjenem območju na dan petek, 8.  maj 2020.  Ugotovili smo, da navedenega dne na tem območju ni bilo pripadnikov Slovenske vojske. Ob današnjih spremenjenih okoliščinah bomo enako poizvedbo opravili tudi za datum, ki je naveden nazadnje, torej za četrtek, 7. maj 2020.

V Slovenski vojski vedno z vso resnostjo obravnavamo indice o domnevnih nepravilnostih pri izvajanju dodeljenih nalog. Zato bo Slovenska vojska tudi v tem primeru s pristojnim preiskovalnim organom Ministrstva za obrambo konstruktivno sodelovala. O ugotovitvah omenjenega preiskovalnega organa bomo javnost obvestili po zaključku postopka.

Slovenska vojska svoje naloge izvaja strokovno in zakonito ter skladno z usmeritvami Policije. Od leta 2016 in opravljenih več kot 110.000 nalogah Slovenske vojske v podporo Policiji pri širšem varovanju državne meje, ni bilo zaznanih nepravilnosti. Neutemeljeno in prehitro sklepanje o dejanskem stanju ne bi bilo korektno za nobenega od udeležencev domnevnega dogodka.

Dodaj odgovor