Nakupovalni vodič: Kupiti tablico, prenosnik, vse v enem PC ali kišto?

Tehnologija je v zadnjih letih napredovala, cene so padle in izbire na področju zabavne elektronike in elektronike za šolska in službena opravila je vedno več. Mimo so časi velikih katodnih CRT monitorjev, ki so sevali in zasedli pol mize. Mimo so časi, ko je stal prenosni računalnik 5x več kot kišta pod mizo. Prišle so tudi tablica in prišli so računalniki vse v enem. Na trgu je nastala zmeda in človek več ne ve kaj naj kupi! Tudi igralne konzole so zavzele del trga in potrebno se mi je zdelo napisati kratek članek o tem, kaj in zakaj kupiti ali ne kupiti! Uživajte ob branju!


Kupiti tablični računalnik?
Kdo naj poseže po tablici? Prava izbira za otroke, ki spremljajo Youtube in igrajo igre. Prava izbira za izpopolnjevanje anket na terenu in prava izbira za gospodinjo, ki bo preko tablice gledala Mehiške nadaljevanke ali iskala kuharske recepte. Za manj zahtevne torej super! Ugodno, tanko in lahko. Cene že od 199 EUR naprej. Pa za najbolj zahtevne, ki bodo na tablice risali in ustvarjali pa se cene Jabolčnih premium izdelkov ustavijo pri 1199 EUR. Super! Za ustvarjalce vsebin, ki pišejo ali delajo kaj bolj resnega pa več ne! Premalo procesorske moči, manjka tipkovnica in premali zasloni! Torej nekaj, kaj ni za vsakega!


Vse v enem PC? All in One PC! Kupiti?
To so tisti novi moderni računalniki, ki imajo v monitor zložene vse komponente in na mizi zavzamejo malo prostora, spodaj pod mizo pa ni škatle. Kupiti? Da! Za pisarniška opravila so super!

Zavzamejo manj prostora od klasične kište in v primerjavi z prenosnikom ponujajo večji zaslon! Kaj pa slabosti? Ni nadgradljivosti grafične kartice, kar pomeni da za igralce iger niso primerni! Primerni so torej za tajnico, direktorja in računovodjo! Tak lep poslovni vse v enem računalnik se dobi pri proizvajalcih kot so LENOVO, ACER, HP in APPLE.

Mogoče še tudi kje drugje. Trenutno je v akciji sistem podjetja HP z kar 3 letno garancijo in cenovno ugoden. Znižan z 1199 EUR z DDV na 849 EUR z DDV. Najdete pa ga TUKAJ! Kdor pa bo potreboval 3D grafični pospeševalnik pa naj pogleda drugam! K kakem hudem laptopu ali kišti!

Kaj pa kišta? Klasičen PC?
Ta ima kar nekaj prednosti pred tablico in vse v enem računalnikom! Izbirate lahko med več komponentami! Komponente se lahko menjavajo! Na voljo imate procesorje AMD ali INTEL. Operacijske sisteme LINUX ali WINDOWS. Grafične kartice so lahko AMD RADEON, NVIDIA, INTEL ali MATROX. Diskov je lahko več. Kište na katere priklopite zunanjo tipkovnico, miško, monitor in tiskalnik so lahko glede na potrebe uporabnika različno obarvane, osvetljene z lučkami ali tudi ne in različno velike. Pisarna bo posegla po mini računalniku, da ne bo zavzel veliko prostora in Windows 10 Profesional. Takšen je recimo HP Elite Desk 800, ki je pri Notesniki.si v akciji za vsega 299 EUR z DDV.

Gamer, ki študira pa bo posegel po veliki kišti z lučkami in ventilatorji ter nanj namestil šolsko verzijo Windowsow 10. Tisti, ki pa so nekaj posebnega pa bodo seveda izbrali Apple sistem z Mac OS.Prednosti? Nadgradljivost. Večja zmogljivost. Slabosti? Ko zmanjka elektrike, se klasičen računalnik ugasne in tisto kaj ste delali na njem mogoče izgine v pozabo! Dodatne slabosti? Če v hiši zagori boste težko odnesli kišto s seboj, saj bo potrebno odklopiti kable! Ne morete ga vzeti s seboj v kafič in pokazati svojega dela kolegom ali sodelavcem! Ponuja pa veliko možnosti nadgradljivosti, menjavanje grafičnih kartic in marsikdo jih je pač navajen. Pa če si slučajno doma že lastite velik TV ali dober monitor, je kišta smiselni nakup, saj lahko te stvari uporabite. Kaj je trenutno v akciji?

Sistem proizvajalca LENOVO za 799 EUR z DDV. In dobite soliden procesor Intel i5, hitro grafiko Nvidia GTX s 6 GB spomina, 16 GB sistemskega spomina in lepo ohišje. KLIK.

Kupiti torej prenosnik oziroma laptop?
Da. Prednosti so prenosljivost, možnost dela na terenu in ko zmanjka elektrike v hišnem omrežju bo baterija še naprej delala! Sicer ste omejeni na manjši zaslon kot pri klasičnem računalniku, a še vedno lahko v vaš prenosnik vtaknete kable od klasične tipkovnice, miške, tiskalnika in monitorja! Včasih je bil prenosnik luksuz, ker je stal 5x več kot klasičen računalnik z monitorjem. Temu danes več ni tako. Prenosnike nove dobite že od 399 EUR naprej. Rabljene pa od 249 EUR naprej. S prihodom SSD diskov so postali še hitrejši. Kdor pa je zahteven pa bo za dober sistem odštel tudi do 1500 EUR ali več!

Kakšen prenosnik kupiti?

Obstajajo različni prenosniki, ki so različno veliki, različno zmogljivi in ki stanejo različno veliko denarja. V vsakem primeru priporočamo takšnega z Microsoft Windows 10, saj so v Evropskem šolskem sistemu otroci že od malega navajeni na Microsoftovo okolje in takšni sistemi so v primerjavi z konkurenco podjetja Apple cenejši in na izbiro je več sistemov. Poleg tega ponujajo boljše razmerje med ceno in zmogljivostjo, pa še različne programske opreme je več!

Prenosnik za babico in mamico!

Za babice in mamice, ki bodo gledale youtube filmčke in iskale kuharske recepte, ter prenosnik imele doma na jedilni mizi priporočamo prenosnik z diagonalo zaslona 15,6 palca, SSD diskom in 8 GB spomina. Intel integrirana grafična kartica bo dovolj in nameščeni morajo biti Microsoft Windows 10. Lahko izbirate med modeli HP, ACER, ASUS, LENOVO in še kaj! Pripročamo nakup novega prenosnika z procesorjem Intel i3 ali i5, da bo le ta vsaj nekaj časa aktualen. Cene? 449 EUR ali 499 EUR ali kaj podobnega! Prenosnik kupite v trgovini, kjer vam bodo lahko svetovali in ne rabljenega! Nakup v trgovini pomeni tudi garancijo!

Prenosnik za otroke?

Za manjše mulce je mogoče dovolj dobra tablica. Za tiste od četrtega razreda naprej pa naj bo prenosnik takšen z vsaj 3D grafično kartico v kolikor želijo na prenosniku tudi malo zabave. Intel integrirana grafična kartica sicer zagotavlja daljšo baterijo ob delu izven elektronskega omrežja in mogoče se tudi malo manj greje, a mulc oziroma deklica bosta z integrirano rešitvijo grafične kartice brez 3D pospeševanja hitro nezadovoljen oziroma nezadovoljna, saj mu igre ne bodo delovale in hitro si bo izmislil še potrebo po igralni konzoli. Takšen računalnik vas bo stal recimo 849 EUR z DDV. Gre za model HP Pavilion z Nvidia GTX 1050 grafično kartico. V kolikor pa premorete več pod palcem in želite za vašega otroka kupiti nekaj, kaj bo aktualno več let pa se lahko spogledujete s sistemom, ki ni plastične izdelave ampak ima aluminijasto ohišje, zaslon z hitrejšim osveževanjem in grafično kartico Nvidia RTX 2060 z 6 GB spomina. Takšen sistem je trenutno ACER PREDATOR TRITON 500 in je pri Notesniki.si znižan z 1899 EUR na 1399 EUR z DDV. Prav gotovo zanimiv nakup in otrok gotovo ne bo jezen na vas.

Predator Triotn 500 – Intel i7, 16 GB spomina, Nvidia RTX in še kaj! Nora mašinca!

Prenosnik za študenta in šolarja!

Ko študent na rajžo gre se je včasih reklo in tako je še danes. Študentje so mobilni in prenosnike nosijo s predavanj domov in iz šole do študentskega doma. Za takšne potrebe je fino, če je sistem lažji in prav gotovo bo fino imeti računalnik z manjšimi merami in manjšim zaslonom. Tukaj ponuja podjetje LENOVO  IdeaPad S540 dobre rešitve po pametni ceni. Sistem z 14,1 paličnim zaslonom in zelo kakovostnim ohišjem je v akciji TUKAJ. Gre za model z Intel i5 procesorjem zadnje generacije, 8 GB spomina in kar 512 GB hitrega SSD diska. Cenovno je znižan na študentu prijaznih 699 EUR z DDV. Originalna cena je pred znižanjem bila 799 EUR.

LENOVO  IdeaPad S540

Prenosnik za gamerja!

Igralci računalniških iger so staršem vedno povzročali največ sivih las, saj so želeli imeti najhitrejšo verzijo, ki je bila tudi najdražja. Slikice na sekundo stanejo in najnovejša tehnologija nikoli ni bila poceni! Nek srednji razred prenosnikov za gamerje ponuja LENOVO s serijo LEGION in vas bo stala okoli 1200 EUR. Za bolj zahtevne je tukaj ACER PREDATOR z Nvidia RTX 2070 grafiko ali celo takšen z Nvidia RTX 2080. Tukaj so ceno 1700 ali 2000 EUR. Najbolj zahtevni, ki pa bodo želeli prenosnik z Intel i9 procesorjem, 32 GB spomina in NVIDIA RTX 2080 MAX Q grafično, pa bodo proračun obremenili za več kot 3 tisočake. Tukaj je namreč na voljo za izbrance sistem ACER PREDATOR 700 z 17,3 palčinim zaslonom in maksimalnimi komponentami.

Sistem, ki jih na zalogi skoraj več ni! Predator Helios 700 z Intel i9 in 32 GB spomina.

Prenosnik za poslovneža, ki je veliko na poti!

Še lažje in tanjše rešitve pa potrebuje poslovnež na poti. Tukaj je standard zaslona 13,3 palca in seveda procesor Intel i7. Včasih je podobne sisteme ponujal Sony VAIO za približno 1500 EUR. Še vedno jih za podobno ceno ali celo več ponuja konkurenca. Mi pa smo v ponudbi podjetja Notesniki.si našli zanimiv sistem znižan z 999 EUR z DDV na 749 EUR z DDV. Ideapad ponuja 8 GB spomina, 256 GB SSD diska in majhne mere. Pa še ugoden je! Zakaj nižja cena? Ker gre za razprodajo in je procesor Intel i7 osme generacije ne pa desete. Razlika? V hitrosti 8% v ceni 20% do 50%. Včasih se izplača kupiti staro zalogo po akcijski ceni! Slike so simbolične. Ponudba velja do razprodaje zalog!

LENOVO IDEAPAD 720 – 13,3 inch portable system

Prenosnik za poslovneža, ki varčuje

Odgovor za varčen in premišljen nakup za tiste, ki nimajo na razpolago veliko sredstev pa je sistem iz stare zaloge ali RENEW mašinca, ki je bila malo rabljena, nato obnovljena in ponujena v prodajo z novo 12 mesečno garancijo. Trenutno so dober nakup sistemi Lenovo Thinkpad E570 z 15,6 zaslonom in profesionalnimi Microsoft Windows 10 ter nizko ceno!

Osnovna verzija ima 500 GB diska, 4 GB spomina in vas bo stala 379 EUR z DDV. Na voljo pa je tudi nadgrajena verzija, ki ima poleg omenjenega še dodatnih 4 GB spomina in dodaten 128 GB SSD disk. Ta vas bo stala 449 EUR z DDV. Vsekakor dober sistem za varčne uporabnike pisarniških aplikacij, ki jim računalnik ni statusni simbol, in za tiste, ki radi privarčujejo ampak še vedno želijo 12 mesecev garancije in kakovosten sistem.

Lenovo E570 ponuja veliko za svoj denar!

Dodaj odgovor