Nova pridobitev med električnimi avtomobili prihodnosti

Kakšni bodo videti elekrični avtomobili prihodnosti? Odgovor na to vprašanje je konceptno vozilo Audi Q4 Sportback e-tron. Vabimo vas, da si ogledate njegovo predstavitev.

14.07.2020 Avtor: Audi Team  Fotografije: Arhiv Audi

Srebrn nov Audi Q4 Sportback e-tron koncept

Poudarki Audija Q4 Sportback e-tron concept

Zunanji videz

Športen, dinamičen in eleganten: Audi Q4 Sportback e-tron concept je v primerjavi s svojim bratom, Q4 e-tron conceptom občutno daljši in bolj slok. Njegove sorodstvene vezi z Audijevimi oblikovalskimi legendami izdajajo značilni blatniki, s katerimi se je že leta 1980 ponašal prvotni model quattro. Zadek krasi širok svetlobni pas, posebnost pa je tudi barva, ki se glede na kot odboja svetlobe preliva med biserno črno in kovinsko zeleno. Mogočno oblikovno zasnovo pa poudarjajo še visoka 22-palčna platišča.

Notranjost električnega konceptnega Audija

Potniki se bodo v Audiju Q4 Sportback e-tron concept počutili zelo udobno. Ker nima kardanskega tunela, ima pa veliko medosno razdaljo, jim je na voljo res veliko prostora. Svetli in topli toni poudarjajo prijetno notranjost, za eleganco pa smo poskrbeli s sedeži iz alkantare, prešitimi z dvojnimi šivi.

Za izkušnjo pametne vožnje bodo voznikom Audija Q4 Sportback e-tron concept na voljo:

  • Audijev virtualni prikazovalnik najpomembnejših podatkov o stanju baterije, hitrosti in navigaciji
  • veliki projicirni zaslon, ki lahko s tehnologijo obogatene resničnosti pomembne grafične informacije prikaže kar na cesti,
  • upravljanje informacijsko-razvedrilnega sistema in funkcionalnosti vozila s polji na dotik na volanu avtomobila.

Mimogrede: pri oblikovanju notranjosti smo sledili trajnostnim principom. Talne obloge so v celoti izdelane iz recikliranih materialov.

Notranjost novega Audi Q4 Sportback e-tron koncept avtomobila

Učinkovitost in moč

Tako kot brata tudi Audija Q4 Sportback e-tron concept poganjata dva elektromotorja, ki skupaj zagotavljata sistemsko moč 225 kW. Kot ostali SUV modeli ima tudi ta štirikolesni pogon quattro, s katerim lahko zaradi odlične vlečne sile v samo 6,3 sekundah pospeši od 0 do 100 km/h – ne glede na podlago ali vremenske razmere.

Doseg konceptnega vozila, ki po kriterijih voznega cikla WLTP presega 450 kilometrov, postavlja nova merila v tem avtomobilskem razredu. Različice s pogonom v zadnjem delu avtomobila, pa bodo imele doseg celo nad 500 kilometri.

Kaj pravijo oblikovalci

Na kaj ste se posebej osredotočili pri oblikovanju Audija Q4 Sportback e-tron concepta?

Philipp Römers, Audijev oblikovalec zunanjosti avtomobilov: Želeli smo oblikovati avto športnega videza. Z izjemno nizkim kotom vetrobranskega stekla in strmim nagibom strehe smo poudarili značilnosti konceptnega vozila. Poleg tega je bila pomembna tudi učinkovitost. Da bi dobro razumeli, kaj vse vpliva nanjo, smo ogromno časa preživeli v vetrovniku. Poleg nizke strehe je za aerodinamiko Q4 Sportback e-trona pomembna tudi oblika spojlerja, zato smo tokrat prvič zadnje steklo zaključili pod njim.

Avto je hkrati coupé in SUV – kako ste v enem električnem vozilu oblikovno združili prednosti obeh vrst avtomobilov?

Christian Becker, vodja Audijevega oddelka za oblikovanje notranjosti: športni značaj konceptnega vozila smo poudarili s kabino in armaturo coupéja, prtljažnik in prostornina pa sta značilna za SUVje. Tako smo združili najboljše obeh svetov.

Audi Q4 Sportback e-tron koncept na cesti

Električni avtomobili imajo v kabini več prostora kot bencinski, zato imate oblikovalci tudi več svobode. Kako ste jo izkoristili pri Audiju Q4 Sportback e-tron conceptu?

Christian Becker: Največ prostora je okoli osrednje konzole, zato smo se nanj osredotočili pri oblikovanju potnikom prilagojene notranjosti. Z izvirnimi rešitvami smo poudarili funkcionalnosti vozila. Potniki si z uporabo polic in predalov lahko popolnoma prilagodijo prostor. Veliko pozornosti smo namenili tudi oblikovanju prikazovalnikov. Tehnologija obogatene resničnosti zavzame zelo malo prostora, da bi čim manj motila voznika.

Philipp Römers: Tudi pri oblikovanju zunanjosti nam električni avtomobili dopuščajo več možnosti, saj elektromotor za hlajenje ne potrebuje toliko zraka kot bencinski. Zato smo lahko sprednji del zasnovali povsem drugače in s tem začrtali tudi nove smernice za oblikovanje naših električnih avtomobilov. Črna maska, ki prekriva svetlejšo mrežo hladilnika, je naš obraz prihodnosti. Ustvarja močan kontrast, v sebi pa skriva različne senzorje in svetila. Omenil bi še to, da smo na mesto, kjer so pri benciskih avtomobilih izpušne cevi, namestili difuzor z osvetljenim logotipom e-tron.

Konceptno vozilo v serijski proizvodnji

Vas mika, da bi preizkusili Audija Q4 Sportback e-tron concept? Prva vozila iz serijske proizvodnje bodo na cestah že leta 2021.  

Vir: AUDI

Dodaj odgovor