Roskosmos: Rusija in Kitajska bosta najverjetneje skupaj postavili bazo na Luni

Dmitrij Rogozin je poudaril, da goji veliko spoštovanje do kitajskih kolegov.

Obstaja precejšnja verjetnost za postavitev skupne rusko-kitajske raziskovalne baze na Luni, je za TASS naznanil prvi človek ruske vesoljske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin.

»Pred kratkim sva se [z direktorjem Kitajske državne vesoljske agencije Žangom Kečijanom] strinjala, da bomo Luno najverjetneje raziskovali skupaj in postavili skupno lunarno raziskovalno bazo,« je povedal Rogozin v živo na Youtube kanalu Solovyev.

Direktor Roskosmosa je poudaril, da goji veliko spoštovanje do svojih kitajskih kolegov. Dodal je, da kljub dejstvu, da je imela Kitajska letos že več nesreč, »nadaljujejo z delom, preizkušajo svoje rešitve in se držijo zastavljenih ciljev.«

Kar se tiče raziskovanja Zemljinega edinega naravnega satelita, imata oba akterja bogate izkušnje. Leta 1966 je Sovjetska zveza kot prva izvedla uspešen mehki pristanek na Luni (misija Luna 9) in na Zemljo poslala prve fotografije z njenega površja. Sovjeti so nato deset let preučevali površje, nazadnje pa tam pristali leta 1976. Kitajska pa je na drugi strani edina država, ki ji je na Luni uspelo uspešno pristati v zadnjih štirih desetletjih. Januarja lani pa je kitajski rover Jutu 2 postal prvi robot, ki deluje na oddaljeni strani Lune.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor