V Rusijo se s 1. septembrom vrača učenje na daljavo

V Rusiji bodo to jesen ponovno vzpostavili učenje na daljavo za vse šolarje. Gre za poskusni projekt, ki se bo postopoma razširil po vsej državi, vse do leta 2022.

Odločitev je bila sprejeta na ministrstvu za šolstvo. Osnutek ustreznega dokumenta je že objavljen na portalu pravnih aktov.

V številnih regijah bodo začeli uvajati digitalno učno okolje, poroča PRIMPRESS. Kot pojasnjujejo uradniki, je omenjeno digitalno učno okolje “niz pogojev za izvajanje izobraževalnih programov z uporabo tehnologij učenja na daljavo”. Poskusni projekt se bo začel 1. septembra 2020, trajal pa bo do konca leta 2022, piše v dokumentu.

Projekt se bo izvajal v 14 regijah, med njimi v Altajskem okraju, Astrahanski regiji, Kaliningradski regiji, Kalužski regiji, Kemerovski regiji, Moskovski regiji, v regiji Nižnjega Novgoroda, Novgorodski regiji, Novosibirski regiji, Permskem okraju, Sahalinski regiji, Tjumenski regiji, Čeljabinski regiji ter v Jamalo-Nenetskem avtonomnen okrožju. Kasneje bodo projekt razširili po vsej državi.

Izobraževalne ustanove, v katerih se bo izvajal poskus, bodo vzpostavili hiter internet (vsaj 50 Mb/s v vaseh in 100 Mb/s v mestih). Opremljeni bodo tudi z računalniki in potrebno programsko opremo.

Učenci v šoli med pripravo na izpite.

Učenci v šoli med pripravo na izpite.Jelena Sikorskaja/Global Look Press

Med letošnjo epidemijo koronavirusa so oblasti priporočile, da šolarje s 14. marcem preusmerijo na učenje na daljavo. Posledično so aprila in maja v takšno obliko prešle vse šole v Rusiji. Vendar je tovrstno izobraževanje povzročilo celo vrsto kritik tako s strani staršev kot tudi učiteljev.

Dodaj odgovor