V soboto znova počastitev spomina na padle ruske vojake pod Vršičem

V soboto, 25. julija, bo potekala tradicionalna slovesnost ob Ruski kapelici v spomin na vojake Ruskega imperija, ki so tragično preminuli pod Vršičem, z določenimi prilagoditvami zaradi koronavirusa. Dogodek bo v novih časih dobil nov pomen, častni gost slovesnosti pa bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Na Veleposlaništvu Ruske federacije v Ljubljani je 21. julija potekala tiskovna konferenca, na kateri je veleposlanik Timur Ejvazov poudaril, da se bo dogodek ob Ruski kapelici pod Vršičem vsekakor zgodil, vendar bo zaradi poslabšane epidemiološke situacije in prekinjenih letalskih povezav med Rusijo in Evropsko unijo potekal v omejenem obsegu in ob strogem upoštevanju varnostnih ukrepov.

Na slovesnosti bo sodeloval tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, medtem ko bo častni pokrovitelj dogodka predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca. Na dogodku bodo v omejenem številu prisotni nekateri slovenski ministri in vodje uradov, predstavniki poslovnih krogov in širše javnosti. Z ruske strani bo sodelovala delegacija Ruske pravoslavne cerkve, častne govore pa bo s kulturnim programom pospremila pevka in igralka Lara Jankovič, ob koncu slovesnosti sledi pravoslavna spominska molitev. Po dogodku bo v Kranjski gori potekalo manjše druženje pod šotorom.

Na tiskovni konferenci, na kateri so sodelovali veleposlanik Rusije v Sloveniji Timur Ejvazov, župan Kranjske gore Janez Hrovat, predsednik Društva Slovenija-Rusija Saša Geržina, direktor Ruskega centra Fundacije Russkij mir v Mariboru Igor Romanov ter skrbnik kapelice in član Društva Slovenija-Rusija Simon Oblak, so soorganizatorji dogodka poudarili, da je ta dogodek zelo pomemben za razvoj rusko-slovenskih odnosov ter ohranjanje prijateljstva in medsebojnega razumevanja med prebivalci obeh držav.

Društvo Slovenija-Rusija je medtem v vabilu izpostavilo, da je izjemno pomembno, da tudi v teh negotovih časih ohranjamo spomin in tradicijo te prireditve. V nadaljevanju so v društvu še takole osmislili tradicionalni dogodek v novih okoliščinah:

»S slovesnostjo se želimo spomniti naše ranljivosti – spet smo namreč na prelomnici, ki od nas zahteva, da se prilagodimo novi stvarnosti, ki na poseben način preizkuša našo temeljno človečnost, etične in družbene standarde in tradicije. Je pa današnja kriza tudi nova priložnost za preobrazbi po meri človeka, ki jo bomo mnogo laže prepoznali, če se bomo spominjali dramatičnih trenutkov, ko so običajni ljudje, težkim zgodovinskim okoliščinam in geopolitiki navkljub, storili tisto, kar je prav.«

Več o Ruski kapelici, danes simbolu rusko-slovenskih vezi, preberite v tem in tem članku.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor