Ekskluzivne novice! Podrobnosti o novem ruskem cepivu proti koronavirusu!

Cepivo proti covidu-19 ne povzroča okužbe, je za rusko televizijo Rossija 24 zatrdil direktor nacionalnega znanstvenoraziskovalnega centra za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleja Aleksander Gincburg.

»Ti delčki, s pomočjo katerih cepimo organizem, so narejeni na osnovi adenovirusa in so mrtvi. Živi bi bili, če bi se lahko reproducirali. Ti pa se ne morejo razmnoževati,« je pojasnil strokovnjak.

Edino, kar se po njegovih besedah lahko pojavi po cepljenju, je nekoliko povišana temperatura zaradi odziva organizma. Klinične raziskave so pokazale, da ta lahko pri nekaterih naraste na 37-38 stopinj.

Strokovnjaki so pred kratkim izpostavili, da bo covid-19 vsako leto mutiral. Posledično bo treba obnavljati tudi cepivo. Gincburg je, navezujoč se na te trditve kolegov omenil, da bomo lahko o nujnosti obnavljanja cepiva govorili po 1,5-2 letih.

Po njegovih besedah lahko namreč evolucija novega koronavirusa ubere različno pot. Obstaja možnost, da se bo razvijal podobno kot virus navadne gripe, pri katerem je treba cepivo menjati enkrat na 2-3 leta.

»Radi bi, da evolucija covida-19 krene po tej poti. A na žalost bo delovala po lastnih zakonitostih, ki nam za zdaj še niso znani in bomo šele videli njihove rezultate,« je povedal.

Z ruskega obrambnega ministrstva so pred časom poročali o zaključku kliničnih testiranj omenjenega preparata.

Da bo množično cepljenje možno le, če se bomo prepričali o varnosti cepiva, pa je povedal direktor Pasteurjevega nacionalnega inštituta za mikrobiologijo in epidemiologijo Ager Totoljan.

Izpostavil je, da mora poljubno cepivo skozi več etap preverjanja, in dodal, da se lahko pri vsakem preparatu pojavi določen odstotek neželenih stranskih učinkov, med drugim povišana telesna temperatura. A tega ne bi smeli dojemati, kot zaplet, meni.


Ruski zdravstveni minister Mihail Muraško pa je pred časom oznanil, da bi se lahko množično cepljenje s preparatom, razvitim v znanstvenoraziskovalnem centru Gamaleja, začelo že oktobra letos. Cepljenje bo poleg tega brezplačno, je poudaril.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor