Tuje znamke, ki se pretvarjajo, da so ruske

Samo zato, ker se ime vodke konča na –off, še ne pomeni, da jo proizvajajo Rusi. Da o »ruskih« klobasah iz srca Evrope niti ne govorimo.

Vodka, kaviar in čaj so izdelki, za katere jim po stari navadi pripisujemo, da so tradicionalno ruski. To izkoriščajo tudi nekatera tuja podjetja, ki predstavljajo svoje izdelke kot domnevno ruske, čeprav v Rusiji o njih ne vedo nič.

Vodka za vse okuse

Bruce The Deus (CC BY-SA 4.0)

Kakopak je vodka glavna alkoholna pijača, ki jo povezujemo z Rusijo. V nemških (pa tudi slovenskih, op. prev.) trgovinah lahko srečamo vodko Rachmaninoff, poimenovano po ruskem skladatelju, pa celo vodko Putinoff, ampak z Rusijo ti vodki nimata nobene zveze. Gre za izdelke trgovine Lidl in se proizvajajo v Nemčiji.Legion Media

Vsaj nemška vodka Gorbatschow ima ruske korenine, saj je znamko v Berlinu leta 1921 ustanovil ruski emigrant Leonid Gorbačov, ki je zapustil Rusijo zaradi revolucije, vendar je tudi to znamko že zdavnaj odkupila nemška korporacija Dr. Oetker.Legion Media

V trgovinah v ZDA je mogoče srečati poceni vodki Popov in Kamchatka, ki ju polnijo v Kentuckyju. Rusi, ki so ju poskusili, nad njima niso najbolj navdušeni, sploh naslednje jutro po druženju za mizo. Nenazadnje tudi vodko Moskva delajo na Hrvaškem in še bi lahko naštevali …

Ruski napitki iz Nemčije

mangpages/flickr.com

Rusija nudi bogato izbiro kislih mlečnih izdelkov, medtem ko se nabor v tujini praktično začne in konča pri kefirju lokalne proizvodnje. Tako v Nemčiji prodajajo tudi kefir z imenom Kalinka, ki ima na embalaži narisano pravoslavno cerkev.

Za razliko od tradicionalnega ruskega kefirja je nemški na voljo v raznih okusih, kot jogurti: z malino, limono, jagodo. Imajo samo 1,5% maščobe, medtem ko je v Rusji pogostejši kefir s 3,2% maščobe.Legion Media

Poleg tega v Nemčiji proizvajajo energetske koktejle in likerje znamke Russian Power. Na pločevinki sta prikazana vojščak bogatir in ruska zastava. »O ruskih bogatirjih so se ustvarjale legende, ruske vojske so se bali vsi nasprotniki. Skrivnosti ruskega duha ne more razrešiti nihče,« opisuje svojo zgodbo podjetje na spletni strani. Ti koktejli se prodajajo v mnogih državah, tudi v Rusiji.

»Ruski čaj«, ki ga v Rusiji ne poznajo

Ricardo Franke, Ronald van der Graaf/flickr.com

Med razširjenimi stereotipi je tudi ta, da Rusi radi pijejo čaj z limono. Saj je to v bistvu res, pa skorajda samo v Rusiji limono postrežejo poleg čaja posebej. A po drugi strani lahko v evropskih veleblagovnicah kupite »ruski čaj« podjetij Lipton in Twinings. Imenuje se Russian Earl Grey in gre za pakiran čaj z bergamotom in limono. Poleg tega obstaja Russian Caravan, črni čaj z aromo ognja (gre za sklicevanje na ognje ruskih trgovcev, ki so v Evropo dobavljali kitajski čaj), pa tudi elitna znamka Kusmi, ki so jo ustanovili potomci ruskih emigrantov in pripada ameriškemu podjetju.

»Doktorska« klobasa v evropskih trgovinah

Lackmann GmbH

Skoraj vsako kolikor toliko veliko evropsko mesto ima trgovino z ruskimi izdelki (tudi v Sloveniji), kjer se prodajajo pelmeni, ajda, zefir (penice) in drugi izdelki, ki jih pogrešajo ruski izseljenci. Ampak v resnici niso čisto vsi izdelki na policah uvoženi iz Rusije, saj je, prvič, to precej drago, drugič, izdelki ne zdržijo dovolj dolgo. To še posebej pogosto velja prav za mesne izdelke. Zato se mnogi »ruski« izdelki proizvajajo kar v isti državi, kjer se prodajajo, in to z etiketami v cirilici: klobase cervelat z imenoma Moskovskij in Peterburgskij, salame Berjozka, klobase Doktorskaja.

V državah nekdanje Jugoslavije poznamo še eno »rusko« slaščico, ki je Rusi ne poznajo. Kaj imamo v mislih, izveste tukaj.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor