Govor predsednika Pahorja na slavnostni seji Sobranja Republike Severne Makedonije

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob uradnem obisku v Republiki Severni Makedoniji, na slavnostni seji nagovoril poslanke in poslance makedonskega Sobranja. Slavnostno sejo sta spremljala predsednik republike Severne Makedonije Stevo Pendarovski in predsednik Vlade Republike Severne Makedonije Zoran Zaev.

Velja govorjena beseda:

Spoštovani gospod predsednik,
spoštovane poslanke in poslanci,
gospe in gospodje,
dragi prijatelji.

Zelo sem počaščen, da vas lahko nagovorim. Izkoriščam to čudovito priložnost, da vam prenesem izraze iskrenega prijateljstva in posebne naklonjenosti Slovenije do vaše države in vseh njenih ljudi.

Prišel sem, da bi vam izrazil trdno podporo pri vaših naporih za članstvo v Evropski uniji. Nobena druga država ni žrtvovala toliko truda in politične energije za izpolnitev pogojev še pred začetkom pogajanj. Občudujem vaš pogum in cenim pripravljenost za kompromise, ki bi zagotovili Severni Makedoniji jasno evropsko perspektivo. To je po včlanitvi v Nato, katerega članica ste postali v začetku leta in za kar vam res iskreno čestitam – razumljivo vaša prva prioriteta.

Slovenija podpira širitev Evropske unije na države Zahodnega Balkana. Ocenjujemo, da je to postalo zdaj v prvi vrsti geopolitično vprašanje. Z vidika absorbcijske kapacitete je vključitev Zahodnega Balkana v Evropsko unijo skoraj zanemarljivega pomena. Tudi z vidika ozemeljske zaokroženosti je na zemljevidu dobro vidno, da Zahodni Balkan naravno spada v prostor Evropske unije.

Slovenija razume celo vrsto pomislekov, ki glede širitve vladajo v Bruslju, vendar meni, da bi bila najbolj napačna odločitev za Evropsko unijo in za Zahodni Balkan odlašanje s širitvijo zaradi drugih vprašanj, s katerimi se sooča interno in globalno.

Ob tem bi rad poudaril svojo oceno, ki je pomembna, če je točna: če ne bo širitve Evropske unije ali pa bo širitev močno zamujala, se bo v tej regiji počasi prijela teza, da razpad bivše Jugoslavije pravzaprav še ni končan in da je potrebno namesto obstoječih meja uveljaviti etnične meje. Iz zgodovinskih izkušenj vemo, da je zelo malo možnosti, da bi tak proces potekal po mirni poti brez konfliktov, ki bi lahko zamajali tudi varnost in stabilnost širše v Jugovzhodni Evropi. Zato sem že večkrat dejal, da je širitev Evropske unije na Zahodni Balkan ekskluzivno politično vprašanje, ki terja tudi od Evropske unije neko še bolj premišljeno strategijo.

Slovenija zlasti vztraja pri čimprejšnjem začetku pogajanj s Severno Makedonijo. Vaša država je storila prav vse in celo nemogoče, da je izpolnila zahtevane pogoje. Zato bi bilo vsako odlašanje z začetkom pogajanj neutemeljeno in krivično. Škodi tudi avtoriteti Evropske unije.

Z drugimi besedami – zdaj je čas za Severno Makedonijo. To ohranja načelo individualnega pristopa do vsake države kandidatke, ohranja pa tudi upanje za nadaljevanje in uspešen konec pogajanj vseh držav v regiji in v njihovo končno vključitev v evropsko družino.

Slovenija vam bo pri tem še naprej pomagala in z vami sodelovala. Imamo odlične bilateralne odnose na vseh področjih, veliko stikov med ljudmi in reden političen dialog.

Predvsem pa smo res iskreni podporniki širitve EU z državami Zahodnega Balkana. Preprosto želimo, da bo Evropa v prihodnje tesneje povezana in še bolj enotna.

Slovenija je iskrena prijateljica z vsemi narodi in vsemi državami v tej regiji. Na ravni predsednikov držav to dokazujemo tudi s so-voditeljsko vlogo v Processu Brdo Brijuni, katerega članica je tudi Severna Makedonija. Vrh pobude bomo v Ljubljani organizirali takoj, ko bodo epidemiološke razmere to omogočale.

Že na sarajevski konferenci te pobude leta 2016 sem opozoril na možnost upočasnjenega procesa širitve Evropske unije in nalogo vsake posamične države in vseh skupaj, da pospešijo procese demokratičnih in strukturnih reform navznoter ter reševanje bilateralnih vprašanj navzven.

To zdaj še bolj velja. Toda prav Severna Makedonija je zgled tega pristopa, te odgovornosti, ko gre za notranji razvoj v državi in urejanje odnosov s sosedi. V zadnjih letih ste vložili veliko naporov za izgradnjo moderne, multikulturne, na spoštovanju človekovih pravic in pravic manjšin temelječe multietnične skupnosti.

Odnosi s sosedi so praviloma najtežavnejši, vedno prežeti s čustvi, pogosto tudi z zgodovinskimi travmami.

Veseli me, da ste prepoznali pomen negovanja odnosov s sosednjimi državami v evropskem duhu pomiritve in medsebojnega razumevanja.

Z državniško zrelostjo in modrostjo ste dosegli dva dogovora, z Grčijo in Bolgarijo. Sami najbolje veste kako težko je to bilo. Evropska unija upravičeno pričakuje, da boste spoštovali določila obeh mednarodnih sporazumov. Implementacija ni lahek proces, a ga je treba izvajati enako modro in skrbno ter v duhu dobrososedskih odnosov kot ste izpeljali proces pogajanj za sklenitev sporazumov.

V tem primeru tudi vi upravičeno pričakujete, da se bo Evropska unija držala njenih obljub. Zato ponavljam – Republika Severna Makedonija zdaj.

To je pomembno za Republiko Severno Makedonijo, to je pomembno za Zahodni Balkan in to je enako pomembno za Evropsko unijo. Do te situacije je vodila strma in zahtevna pot, zato je edino prav in pravično, da se čimprej začnejo uradna pogajanja Severna Makedonija z Brusljem. To je preprosto preveč dobra priložnost, da bi jo izpustili iz rok. In to je dobra priložnost za vse. Smatrajte moj obisk pri vas kot znak takega razumevanja glede tega vprašanja. Severna Makedonija je zgled. Zato si zasluži naše spoštovanje in podporo. Zdaj je čas.

Dodaj odgovor