Malo soljeni paradižniki: Ruski način za ohranjanje poletja v hrani (RECEPT)

Ta ruska jed se že od nekdaj uporablja tako kot predjed kot tudi prigrizek – malo soljeni paradižniki bodo zagotovo osvojili vaše srce.

Ali poznate navado, da spravite tisto, kar vam je najbolj pri srcu, za kasnejše obdobje? Zahvaljujoč stari tradiciji ohranjanja poletnega sadja in zelenjave za hladnejše letne čase, Rusi dobro vedo, kako shraniti hrano in si pripraviti zimske zaloge.

Konzerviranje paradižnikov ponavadi velja za dober način za spravljanje prekomerne letine in zagotavljanja raznolikosti zimskih obrokov. Dandanes tega razloga ni več, saj so imamo v supermarketih na voljo različne vrste paradižnika skozi vse leto. Vendar ljudje v vzhodni Evropi to še vedno počnejo. Zakaj? Ker so poletni paradižniki slajši in imajo bogatejši okus.

Obstaja kar nekaj načinov, kako pripraviti slanico za slane paradižnike. Tradicionalno so zelenjavo ohranjali le s procesi fermentacije, ki jim v Rusiji pravijo “soljonje” ali “kvašenje”. Fermentiran paradižnik ni samo okusen, temveč tudi precej zdrav zaradi vseh dobrih bakterij, ki se pojavijo v procesu. Če želite, da je paradižnik bolj začinjen in mu želite dodate poseben okus, lahko dodate kis, ki lahko zmanjša naravne procese. Tako dobite marinirane paradižnike.

Vabimo vas, da poskusite te na pol slane paradižnike na hiter način. Potrebujejo le 24 ur za pripravo in bodo zagotovo postali vaša najljubša jed! Postrezite jih z mladim kuhanim krompirjem.

Sestavine za 3/4-litrski kozarec:

Julija Mulino

  • voda – 500 ml
  • češnjev paradižnik – 500 g
  • sol – 2 čajni žlički
  • sladkor – 1 čajna žlička
  • česen – 5 strokov
  • lovorjev list
  • semena koriandra
  • timijan
  • piment

Priprava:

1. Operite paradižnike in začimbe.Julija Mulino

2. Slanico pripravite tako, da v vodo dodate sol, sladkor, piment in koriander. Pustite, da zavre in odstavite.Julija Mulino

3. Vsak paradižnik prebodite skozi steblo in sredico, da se tako lažje prežamejo s slanico.Julija Mulino

4. Narežite česen. Začimbe, paradižnike in česen položite v steriliziran kozarec in ga napolnite do vrha.Julija Mulino

5. V kozarec nalijte vročo slanico; nato ga zaprite.Julija Mulino

6. Počakajte, da se ohladi, in postavite kozarec v hladilnik. Počakajte 24 ur in vaši malo soljeni paradižniki so pripravljeni za uživanje. Pa dober tek!Julija Mulino

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor