NIJZ v prvem tednu šole priporoča nošnjo mask za vse otroke

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana, Polonca Truden Dobrin iz NIJZ, strokovnjakinja za področje mladine in zdravje otrok in vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.Predvajaj

Datum: 1. 9. 2020Prenesi

Vladni govorec za Covid-19 Jelko Kacin na novinarski konferenci ob prvem šolskem dnevu.
Vladni govorec za Covid-19 Jelko Kacin na novinarski konferenci ob prvem šolskem dnevu. | Avtor Daniel Novakovič, STA

V ponedeljek je bilo opravljenih 1415 testiranj in potrjenih 41 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je 25 bolnikov s covidom-19, dva potrebujeta zdravljenje na intenzivni negi, nihče ni umrl. Od novo okuženih je vnosov iz tujine 5, precejšen del okuženih pa so posamezniki, ki so že bili v karanteni. Deset okužb je potrjenih v starostni skupini od 35 do 44 let, devet okužb med starimi od 45 do 54 let.

Logarjeva je predstavila rezultate najnovejših raziskav o zbolevanju za Covid-19 pri otrocih. Ugotavlja se, da otroci enako pogosto zbolevajo za virusom kot odrasli, a z nekoliko drugačno klinično sliko, glede širjenja virusa pa, da večji otroci in najstniki bistveno pogosteje širijo virus, kot se je to sprva ugotavljalo. Otroci sicer virus lahko prebolijo v zelo blagi obliki, niso pa izključene kasnejše zdravstvene težave. Infektologinja je poudarila, da ukrepi niso preveč kompleksni, otroci so zelo učljivi in sposobni ukrepe razumeti in jih upoštevati, zato nošenje mask otrokom ne bo povzročalo težav in ne bo zanje predstavljalo psihičnega napora.
Logarjeva v svojem zaključku še poudarila, da je na družbenih omrežjih prisotnih veliko teorij zarote o koronavirusu in ljudi pozvala, da naj verjamejo dognanjem strokovnjakov, ki so ogromno truda in časa vložili v svojo strokovno izobrazbo, na osnovi katere lahko oblikujejo zanesljive odgovore, kaj se dogaja z virusom in kako se z njim spopadati.

Truden Dobrinova je v uvodu opozorila, da NIJZ v tem tednu priporoča nošnjo mask za vse otroke, tudi učence prve triade v osnovnih šolah, če se zadržujejo v skupnih prostorih. Navedeno priporočilo velja na osnovi povprečnega dnevnega števila potrjenih primerov lokalnega prenosa v zadnjih 7 dneh v državi, če le to presega število 20. NIJZ se bo o podaljševanju tega priporočila odločal vsak konec tedna.

Namen vseh priporočil NIJZ za šole je vezan predvsem na razrede, da bi s tem čim bolj zamejili pojav okužbe znotraj razredov. Zato tudi spodbude, da se otroci iz različnih razredov ne bi mešali, če pa že, da takrat vzdržujejo distanco  in uporabljajo zaščitne maske. V priporočilih je tudi poziv staršem, da naj ne vstopajo v šolske prostore, kar velja tudi za druge zunanje osebe. Starši naj z učitelji govorilne ure urejajo na daljavo, enako velja glede sestankov za starše.
NIJZ si skupaj z vsemi drugimi odgovornimi prizadeva, da bi šolsko leto v celoti izvajali v živo, s čimer ne bo potrebe izvajati delnega zapiranja šol ali rotiranja zdaj enih, zdaj drugih učencev oziroma dijakov glede šolanja od doma in obiskovanja šole.

Dodaj odgovor