Presenetljiva vsestranskost ruskega malinovega kiselja (RECEPT)

Če ste ljubitelji novih tekstur v hrani, vas ruski kiselj zagotovo ne bo pustil ravnodušnih.

Prvotno so kiselj pripravljali iz ovsenih kosmičev in je služil kot slana glavna jed. Zahvaljujoč postopku fermentacije je imel rahlo kiselkast okus. Ker je bil zelo gost, so ga morali rezati z nožem. Tradicionalni kiselj je bil videti kot nekakšen puding, ki se je pri glavnem obroku dobro ujemal z mesnimi ali gobovimi omakami. Dandanes skoraj nihče ne pozna kiselj v tej različici.

V sodobni ruski kuhinji je kiselj večinoma sladka pijača, pripravljena iz jagodičevja. Svojo trdno strukturo dobi s pomočjo moke ali škroba, vendar še vedno ostane tekoč. Njegova lepljiva tekstura je precej specifična in ga zato otroci včasih ne marajo. Še posebej v sovjetskih časih, ko je bil kiselj vseprisoten. Po mojem mnenju je precej krivično ocenjen in sama ga imam rada prav zaradi kremastega in svežega jagodičastega okusa.

V svojem ustvarjalnem prizadevanju sem odkrila način, kako to tradicionalno jed predstaviti svojim otrokom. Uporabljam ga kot preliv za palačinke (ali oladji), vaflje ali sladoled. Vsebuje manj sladkorja kot sirup ali marmelada, vendar je poln bogatih okusov jagodičevja. Poleg tega doda vsaki sladici nekaj vlage, zaradi česar postane bolj sočna. Oglejte si moj recept za malinov kiselj.

Sestavine:

Julija Mulino

  • maline – 300 g
  • voda – 500 ml
  • sladkor – 3 žlice
  • koruzni škrob – 3 čajne žličke

Če želite svoj kiselj narediti bolj tekoč, uporabite le 2 žlički škroba.

Priprava:

1. V lonec položite maline in dodajte 450 ml vode ter vse skupaj zavrite. Dodajte sladkor in pustite vreti 5 minut. Dobili boste kompot.Julija Mulino

2. Odstranite maline iz kompota.Julija Mulino

3. Z metlico vmešajte škrob v 50 ml hladne vode, dokler ne dobite homogene mase.Julija Mulino

4. V jagodičasto tekočino počasi vlivajte škrobno tekočino in neprestano mešajte z metlico. Pustite, da zavre.Julija Mulino

5. Ves čas mešajte z metlico. Ko se kiselj zgosti, ga odstranite z gorilnika.Julija Mulino

6. Topel kiselj ima tekočo strukturo in se strdi, ko se ohladi.Julija Mulino

7. Ta topel kiselj lahko uporabite kot preliv za svoje sladice. Pa dober tek!Julija Mulino

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor