Razkošni lestenci moskovskega metroja (FOTO)

Številne podzemne postaje v središču ruske prestolnice izgledajo kot prave palače. In njihove stropove krasijo resnično čudoviti lestenci!

1. “Kurskaja”

Anton Denisov/Sputnik

Preddverje postaje Kurskaja od znotraj izgleda kot starinski tempelj – visoki oboki, veliki marmornati stebri in štukature. Arhitekti so si ta vhod zamislili kot nekakšen “tempelj zmage”, osvetljen z ogromnimi okroglimi lestenci s sovjetsko rdečo zvezdo.

2. “Novokuzneckaja”

Nikolaj Galkin/TASS

Postajo Novokuzneckaja so otvorili med vojno leta 1943 in naj bi spominjala na branilce domovine na fronti in v ozadju. Največ pozornosti pritegnejo veličastni mozaiki in nizki reliefi z domoljubno vsebino, toda razsvetljava postaje ni nič manj zanimiva.Aleksander Avilov/Agencija “Moskva”

Novokuzneckaja je osvetljena z ogromnimi talnimi svetilkami, nad platformami pa visijo nenavadni lestenci. Če se vam ne mudi preveč na vlak, lahko prepoznate okras v obliki srpa in kladiva.

3. “Komsomolskaja” (krožna linija)

Tatjana Makejeva /TASS

Ta postaja je ena najbolj prometnih v Moskvi, saj sem prihajajo ljudje iz vse države: nad njo se namreč nahajajo tri največje železniške postaje. Avtorji projekta so jo želeli predstaviti kot “vrata” mesta, saj naj bi postaja Komsomolskaja ustvarila prijeten prvi vtis o prestolnici Sovjetske zveze. Ravno zato niso varčevali z okraski in posledično je Komsomolskaja s svojim zlatom in obilico mozaikov in marmorja presegla katero koli palačo. Osrednji elementi obokov pa so velikanski lestenci v obliki kandelabrov.

4. “Marksistskaja”

Legion Media

Lestenci na tej postaji so umetelno zaviti v obliki spirale. Po besedah arhitektke te postaje Nine Alešine, dolgo časa ni mogla najti primernega stekla za svojo idejo. V eni tovarni v Moskovski regiji je končno našla tisto, kar je potrebovala. To je bilo optično steklo za tanke. Sprva je bilo debelo 4 cm, za lestence pa so ga morali dvakrat stanjšati, nato pa je umetnik dodal še vzorec iz kovinskega traku. In tako je nastala čudovita mojstrovina!

5. “Oktjabrskaja” (krožna linija)

Tatjana Makejeva /TASS

Odprta je bila leta 1950, in kot so si zamislili arhitekti, naj bi Moskovčane spominjala na padle v veliki domovinski vojni. Paviljon je zgrajen v obliki slavoloka, lestenci pa v obliki bakel, ki osvetljujejo pot v svetlo prihodnost.

6. “Novoslobodskaja”

Nikolaj Galkin /TASS

Postaja Novoslobodskaja je bila zadnji projekt Alekseja Duškina, slavnega sovjetskega arhitekta podzemnih železnic. Zanj je bila osvetljava podzemne železnice eden najpomembnejših dejavnikov pri gradnji postaj.Ruslan Krivobok /Sputnik

Postajo Novoslobodskaja krasijo svetla vitražna okna, ki jih osvetljuje vrsta okroglih lestencev – tako je arhitekt utelesil fantazije s pravljično tematiko.

7. “Dobrininskaja”

Nikolaj Galkin /TASS

Prostorno preddverje podzemne postaje Dobrininskaja je osvetljeno z lestenci, ki so narejeni v obliki plošč z rdečimi sovjetskimi zvezdami.Legion Media

Na obeh straneh tekočih stopnic stojijo talne svetilke – največje v moskovskem metroju.

8. “Prospekt Mira” (krožna linija)

Legion Media

Do šestdesetih let prejšnjega stoletja se je postaja imenovala Botanični vrt po bližnjem vrtu Moskovske državne univerze, pri njeni gradnji pa so upoštevali tematiko sovjetskega kmetijstva. Cvetlični okraski krasijo ne le marmornate nizke reliefe in stebre, temveč tudi lestence in svetilke.

9. “Kijevskaja”

Legion Media

Postaja, ki jo krasi velik pano na temo prijateljstva med ruskim in ukrajinskim narodom, velja za eno najlepših v Moskvi. In zahvaljujoč tem ogromnim pozlačenim lestencem se zdita platforma in preddverje zelo svetla in prostorna.

10. “Slavjanski bulevar”

Legion Media

Na tej postaji v vlogi svetilk nastopajo cvetni popki! Postaja je razkošno okrašena s čudovitimi cvetličnimi okraski, razsvetljava pa se je zlila s tem dekorjem. Zdi se, kot da bi svetilke dobesedno rasle iz klopi in ograj.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor