Za rusko cepivo proti koronavirusu se zanima 50 držav

Rusija trenutno s 50 državami preučuje možnost dobave cepiva proti koronavirusni bolezni, ki so ga razvili v centru Gamaleja.

»Pogovarjamo se s 50 državami. Fokus je trenutno na 20, s katerimi vodimo resnejše pogovore,« je za ruske medije izjavil direktor Sklada za neposredne investicije Kiril Dmitrijev, ki je izpostavil, da je Rusija zaenkrat zmožna proizvesti le »določeno količino« preparata in zato je število držav, s katerimi se trenutno pogovarjajo na skladu, omejeno.

Dmitrijev je dodal, da se v mnogih državah začenjajo klinična testiranja ruskega cepiva. To bi že oktobra ali novembra lahko dobilo odobritev pristojnih organov.

Rusija je kot prva država na svetu registrirala cepivo proti virusu SARS-CoV-2. Preparat je razvil znanstvenoraziskovalni center za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleja v sodelovanju z Ruskim skladom za neposredne investicije. Cepivo je dobilo ime Sputnik V in je že v proizvodnji.

Ta teden je v uporabo prišla prva pošiljka, hkrati pa se je začela tretja faza kliničnih testov. Kakor je izjavil ruski zdravstveni minister Mihail Mišustin, se je za cepljenje prijavilo že preko 30.000 prostovoljcev. Za spremljanje njihovega stanja je bila razvita nova aplikacija, preko katere bo možno vzpostaviti neposredni stik med pacientom in proizvajalcem cepiva.

Množično cepljenje proti Covidu-19 se bo začelo po povečanju proizvedene količine cepiva in zboru zadostnih informacij iz tretje faze testiranja, so izpostavili na ruskem ministrstvu za zdravje.

Vir: www.SI.RBTH.com

Dodaj odgovor