Zakaj se Rusija in Kitajska odmikata od dolarja?

Ruska vlada je bila do zdaj zelo konsistentna v izvajanju svoje nove strategije odmika od ameriškega dolarja. Podrobneje smo pogledali pluse in minuse takšne monetarne politike.

Kdaj je Rusija začela opuščati zelene bankovce?

Delež trgovinske menjave med Rusijo in Kitajsko v dolarjih je v prvi četrtini leta 2020 padel na 46 odstotkov, medtem ko je še pred petimi leti znašal 90 odstotkov. Dedolarizacija v Rusiji se je začela leta 2014 po uvedbi sankcij zaradi diplomatskega spora okoli Krima.George Wshington kuka z dolarskega bankovca med dvema bankovcema za pet tisoč rubljev.

George Wshington kuka z dolarskega bankovca med dvema bankovcema za pet tisoč rubljev.

Eden od ukrepov, ki so jih uvedle Združene države, je bilo stalno omejevanje Rusije do uporabe dolarja. Ker je ameriška valuta v mednarodni trgovini dominantna in se celo transakcije v nekaterih lokalnih valutah pogosto pretvarjajo v dolarske ekvivalente, bi se Rusija, v kolikor bi ostala sužnja dolarja, utegnila soočiti s splošno trgovinsko krizo

Ruski iniciativi so se pridružile tudi nekatere druge države, najpomembnejše med njimi Kitajska, Turčija, Iran, Indija in Brazilija.

»Kljub [dedolarizaciji] je nadvlada ameriškega dolarja v večini svetovnih transakcij očitna, kar pomeni, da bi lahko proces dedolarizacije trajal nekaj časa,« pravi Jekaterina Novikova, izredna profesorica ekonomske teorije na Univerzi Plehanova.

Kaj so ekonomski razlogi za to potezo?

Rusija ne trguje mnogo z ZDA, večino svojega blaga izvozi na Kitajsko in v Evropsko unijo.Novinar med ogledom slovesnosti odprtja plinovoda Moč Sibirije. Moskva, 2. decembra 2019

Novinar med ogledom slovesnosti odprtja plinovoda Moč Sibirije. Moskva, 2. decembra 2019

»Do določene mere je dedolarizacija ruskega gospodarstva neizogibna, glede na skromen obseg blagovne menjave med državama, v primerjavi s Kitajsko in EU in glede na geopolitične trende,« pa pravi Aleksander Abramov, finančni analitik z Ruske predsedniške akademije za nacionalno gospodarstvo in javno upravo (RANEPA).

A nestabilnost rublja le-tega postavlja v šibkejši položaj v odnosu do evra in juana, zaradi česar je rubeljskih transakcij z glavnimi ruskimi trgovskimi partnerji malo. Delež rublja v trgovini s Kitajsko je npr. samo 7-odstoten.

Ali se da z ruskim rubljem kupiti nafto?

Transakcije izključno v rubljih so danes zaradi nestabilnosti ruske valute nemogoče, uporaba derivatov pa zahteva dodatne spremembe na ruski zakonodajni ravni. Tako ni mogoče podpisati dolgoročnih pogodb v rubljih. Za primerjavo – pogodba s Kitajsko o dobavi ruskega zemeljskega plina preko plinovoda Moč Sibirije, je bila podpisana za 30 let.

V okviru mednarodne delitve dela morajo biti vsi obračuni vezani na takšen ali drugačen ekvivalent. Vprašanje pa je, če ne na dolar, na kaj potem? Ko se pogovarjamo o mednarodnih transakcijah, je evro prva valuta, ki pride na pamet. Uporabljati jo je začela npr. tudi največja ruska naftna družba Rosneft.

Kako realno je opustiti dolar?

En rubelj na bankovcu za sto juanov

En rubelj na bankovcu za sto juanov

Zelo malo verjetno je, da bo v bližnji prihodnosti komurkoli uspelo vreči dolar s prestola, a to nekaterih držav ne ustavi, da ga ne bi menjavale za lastne valute, celo v mednarodnih operacijah.

Leta 2019 sta Rusija in Kitajska podpisali pogodbo za uporabo nacionalnih valut v medsebojni trgovini. To je dodatno vplivalo na postopno zmanjševanje dolarskega prometa z 90 % na samo 46 % leta 2020.

»V rezervni strukturi svetovnih centralnih bank je 60 odstotkov sredstev v dolarjih. Dolar zavzema prvo mesto v mednarodni trgovini,« pravi Dmitrij Bikov, vodilni analitik pri družbi Russ Invest. Več kot 60 % ruskega izvoza in tretjina uvoza je v dolarjih. Tudi pogodbe o dobavi nafte in plina se sklepajo v tej valuti in tudi petina vseh bančnih depozitov v Rusiji je dolarskih, čeprav je ta trend z začetkom leta 2020 začel upadati.

Kljub vsemu temu je ruska centralna banka začela vztrajno zmanjševati delež dolarjev v svojih rezervah. Aprila 2018, po novem paketu ostrih ameriških sankcij, se je Rusija začela pospešeno osvobajati svojih ameriških obveznic. Ruske investicije so se prepolovile – s 96,1 milijarde dolarjev na 48,7 milijard v maju, nato pa še enkrat na le 14,9 milijarde dolarjev. Za primerjavo – na vrhuncu ruskih vlaganj v ameriške obveznice februarja 2013 (pred združitvijo s Krimom), so te znašale 164,3 milijarde dolarjev.

Zakaj Rusija z Evropo še naprej trguje v dolarjih?

Uporaba dolarja v transakcijah z evropskimi državami je ostalina iz časov, ko evro še ni obstajal, številne nacionalne evropske valute (razen nemške) pa niso bile niti zanesljive niti dovolj likvidne. Uporaba dolarja je bila iz tega vidika edina smiselna.
Ruska ladja Akademik Čarski za postavljanje plinovoda v nemški luki Mukran na otoku Rügen. Luka Mukran je logistični center Severnega toka 2, kjer hranijo cevi za njegovo izgradnjo.

Ruska ladja Akademik Čarski za postavljanje plinovoda v nemški luki Mukran na otoku Rügen. Luka Mukran je logistični center Severnega toka 2, kjer hranijo cevi za njegovo izgradnjo.Aleksej Vitvicki/Sputnik/Getty Images

A situacija se spreminja. Ruska vlada je oktobra 2018 oznanila, da aktivno dela na zmanjševanju finančne odvisnosti od dolarja, med drugim preko spodbujanja transakcij v nacionalnih valutah. Po trditvah ruskega finančnega ministrstva tako Rusija kot EU nameravata opuščati dolar zaradi trgovinskih nesoglasij z ZDA. Vzpostavljena naj bi bila delovna skupina, ki bo preučila prehod na nacionalne valute v bližnji prihodnosti.

Zdi se, da to iniciativo dodatno spodbujajo tudi namere o uvedbi ameriških sankcij zaradi projekta Severni tok 2 med Rusijo in Nemčijo. Prvič v sodobni zgodovini bi namreč ZDA utegnile naložiti sankcije svoji zahodni partnerici Nemčiji.

Kako se zaščititi pred nestabilnim tečajem rublja?

Getty Images

Prehod na prost tečaj leta 2014 je veliko pripomogel k dvigu predvidljivosti in stabilnosti rublja. Takoj po uvedbi tega ukrepa se je rubelj pocenil skoraj za dvakrat, a se je hitro vrnil in od takrat se kupoprodaja rublja odvija brez centralne banke.

A kakršnekoli finančne strategije se bo že lotila Rusija v prihodnosti, za dosego stabilnosti valute bo nujno treba v osnovi prestrukturirati rusko gospodarstvo. »Rubljizacija« trgovine med Kitajsko in Evrazijsko gospodarsko skupnostjo medtem izgleda obetavno.

Podobnega odnosa pa Rusija ne uživa z EU, saj je cena ruskih izvoznih artiklov še zmeraj vezana na dolar. Delež rubljev v trgovini z Indijo se je medtem samo v zadnjem letu podvojil in zdaj obsega 77,8 odstotka vseh transakcij med državama.

Ruska vlada vztraja na tem, da lahko države BRICS prav s povečevanjem deležev nacionalnih valut v vzajemnih transakcijah zmanjšajo odvisnost od ameriške politike. Indija je samo en tak primer.

Dodaj odgovor