Minister Gantar: Najboljši ukrep v tem trenutku: »Vsak naj se obnaša, kot da je okužen«

Vlada in ministri sprejemajo dodatne ukrepe glede obvladovanja epidemije COVID-19. Tako je minister za zdravje Tomaž Gantar predstavil več aktivnosti na svojem ministrstvu, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pa odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti.Predvajaj

Datum: 21. 10. 2020Prenesi

Minister za zdravje Tomaž Gantar z masko.
Minister za zdravje Tomaž Gantar na novinarski konferenci. | Avtor Nebojša Tejić,STA

V slovenskem zdravstvenem sistemu je 7.000 postelj, po oceni ministra Gantarja jih desetino lahko namenimo covid bolnikom, se pa razpoložljivost le teh prilagaja vsakodnevnim potrebam. Znotraj sistema postelj bo najbolj kritično število postelj v intenzivnih oddelkih, ki pa jih z vso potrebno opremo bolnišnice lahko zagotovijo med 100 in 150.

Karantenske odločbe, po oceni ministra, nimajo več svojega namena, zato se sistem kot tak opušča. Karantenske odločbe bo nadomestil bolniški stalež. Tega je bila oseba s pozitivnim testom deležna  že v tem trenutku, osebi, ki pa je bila v rizičnem stiku z okuženo osebo, pa ga bo na osnovi takih informacij dodelil njen osebni zdravnik.

Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti je predstavila ministrica Kustec.  Ukrep dovoljuje športno gibalno dejavnost in proces športne vadbe naslednjim skupinam:

  • okoli 1100 športnikom z nazivom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda,
  • okoli 500 poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnemu za šport.

V individualnih športnih panogah je za omenjene skupine športnikov poleg treningov dovoljeno tudi izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev kot so: državno, evropsko in svetovno prvenstvo ter svetovni pokal.

Dovoljene so tudi vse kvalifikacijske tekme državnih reprezentanc v kolektivnih športnih panogah za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu.

Izvajanje tekmovanj na najvišjem kakovostnem nivoju je dovoljeno v kolektivnih športnih panogah hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka in rokomet. In sicer: na ravni nacionalnega (npr. 1. slovenska liga), regionalnega (npr. alpska hokejska liga), mednarodnega (npr. Liga narodov) oziroma evropskega tekmovanja (npr. ABA liga). Gre torej za sodelovanje športnih klubov iz 1. slovenske lige v nacionalnih, regionalnih, evropskih in mednarodnih ligah.

Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena. Organizator športnega tekmovanja mora zagotoviti, da so v športnem objektu ali na površinah za šport v naravi le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo tekmovanja. Športniki in strokovni delavci v športu so dolžni upoštevati navodila OKS, svojih matičnih športnih zvez in klubov, ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ.

Športna gibalna dejavnost v skupinah je dovoljena tudi vsem državljanom, če gre za člane istega gospodinjstva, pri individualnih športih ter pri športih z največ 6 udeleženci pa v primeru, če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj 3 metre medsebojne razdalje.

Nadaljnjo utemeljenost ukrepov tega odloka bo vlada preverjala vsakih 14 dni.Na vrh strani…

Dodaj odgovor