Velik test: Subaru XV eksotičen blagi hibrid s stalnim 4×4 pogonom in veliko varnosti

Subaru je japonska blagovna znamka, ki izdeluje avtomobile. Kljub temu, da je največji izdelovalec avtomobilov z pogonom 4×4 je v primerjavi z konkurenco majhen. Subaru je bil poleg znamke Jeep in Land Rover eden redkih, ki je prodajal samo vozila z 4×4 pogonom do jeseni 2003, ko je trgu predstavil vozilo znamke Justy, ki je imelo dizelski motor in pogon na sprednja kolesa. Danes ima velika večina njegovih vozil serijsko 4×4 pogon in eden takih je tudi model XV, ki smo ga testirali. Podjetje Fuji Heavy Industries se je ustanovilo 15. Julija 1953 in izdelalo 1954 prototipni avtomobil P1. Prvi predsednik korporacije si je izmislil ime Subaru, ki v japonščini pomeni združiti se in hkrati je to tudi ime zvezdne konstelacije. Zato so na logotipu zvezde!

Prvi avtomobil z zvezdami na pokrovu je bil Subaru 360, ki je leta 1958 zapeljal na ceste z 2 cilindrskim motorjem in pogonom na zadnja kolesa. Sledili so novi in novi avtomobili in od 1970 dalje je Subaru začel sodelovati v rally prvenstvih. Leta 1990 pa se je Subaru začel udeleževati WRC Rally tekmovanj. Na začetku z modeli Subaru Legacy, kasneje od 1993 naprej pa z Subaru Impreza modeli. Bili so uspešni! 1995, 1996 in 1997 so bili v skupnem seštevku kot ekipa prvi! Colin McRae je zmagal skupni seštevek med vozniki leta 1995, Richard Burns leta 2001 in Petter Solberg leta 2003. 2008 so zaradi gospodarske krize enako kot Suzuki izstopili iz WRC tekmovanj. Leta 2000 so prodali 581.368 vozil. Leta 2012 753.320 kosov in leta 2017 preko 1 milijon!

Deževen dan je prav odličen za testiranje vozila z 4×4 pogonom. Pri Avto Koletnik so nam na test posodili novega Subaruja XV, ki je doživel posodobitev leta 2020. Na področju 4×4 pogona ima Subaru prednost pred konkurenco in to se je lepo videlo pri vožnji. Hitra cesta, bregi in ovinki. Za model XV z 2.0 bencinskim motorjem in hibridnim dodatkom nikakršnih težav. Tudi drugi avtomobili do 30.000 EUR kot so BMW X1, Audi Q3 ali Mercedes GLA bi z 4×4 pogonom radi bili pripravljeni na slabe razmere na cesti, ampak to je pri njih mogoče samo kot doplačilo. Subaru pa že v osnovni verziji za okoli 25 tisočakov ponuja ta sladkorček.

Super je voziti 4×4 avto. Poleg tega še brezstopenjski avtomatik in polno nove moderne elektronike. Na voljo sta 2 motorja. Šibkejši ima prostornino 1,6 litra in 114 konjev, močnejši, ki smo ga testirali mi, pa ima 2,0 litra prostornine motorja in 150 konjev. Močnejša izvedba ima tudi podporo manjšega dodatnega elektro motorja, ki naj bi pomagal pri zmanjševanju onesnaževanja, porabe in ob pospeševanju dodal nekaj navora. To strategijo z hibridi bo avto industrija uporabljala, da zmanjša izpuste CO2.

Elektromotor ima 17 konjičev in se polni s pomočjo rekuperacije. To pomeni, da se energija pridobiva med vožnjo, ko z avtomobilom zaviramo. Energija se shranjuje v Litionskem akumulatorju, ki je spravljen tam, kjer bi moralo biti rezervno kolo. Kapaciteta tega akumulatorja je 13,5 kWh. Energije bi bilo dovolj, da se avtomobil pelje samo na elektriko, a električen motor je premajhen in zato tega Subaru ne zmore. To je torej razlika med Hybridom in blagim hibridom. Poraba je za klasično izvedbo brez hibridnega dodatka v povprečju malo čez 8 litrov. Hibridni dodatek pa jo spravi na 7,8 litra.

Ob pospeševanju na avtocesti pa poraba poskoči na 10,2 litra ali več. Pohvaliti je potrebno Lineartronic brezstopenjski avtomatski menjalnik, ki je zelo udoben in svoje delo opravlja odlično. Pohvale pa je vredna tudi varnostna ocena avtomobila, saj je na Euro-NCAP testiranju dosegel 5 zvezdic. Pohvale se nadaljujejo pri aktivni varnosti! Opozarjanje na trke, varnostni senzorji in varnostne kamere! Ni da ni! Aktivni tempomat in še kaj najdemo! Avdiofilom bo všeč kakovosten vgrajen glasbeni sistem oziroma po domače kakovosten radio. Praktične in kakovostne so odlagalne površine. Modno osveščenim pa bodo všeč usnjeni dodatki v notranjosti okoli sedežev, armaturne plošče in tudi volan ni od muh. Komentarji ob objavi fotografij na Instagramu so bili strojčina!! Jaz bi dodal da je to ekstravagantna, moderna in lepa strojčina! Subaru je vedno veljal za stroj!

Pohvaliti je torej potrebno tudi opremo avtomobila, izdelavo in kakovost notranjosti. Zaslončki spredaj so pregledni in uporabni. Volan je kakovosten in hitro se navadimo na funkcijske tipke s katerimi krmilimo avtomobil. Avtomobil ima veliko asistenčnih sistemov in prostora je tudi dovolj. Cene se začnejo pri približno 25 tisočakih in glede na opremo, motor in dodatke skočijo do 35 tisočakov in mogoče malo čez. Volumen prtljažnega prostora je od 340 litrov do maksimalno 1173 litrov. Masa vozila je 1575 kg. Pospešek od 0 do 100 km/h je v 10,7 sekunde in končna maksimalna hitrost je 193 km/h. Avto se najbolje odreže na področju varnosti, kakovosti motorja, kakovosti notranje opreme in tudi vozne lastnosti niso slabe. Je pa mogoče malo visoka poraba, a glede na to, da je avto velik in ima 4×4 pogon bi bilo veliko manjšo porabo tudi optimistično pričakovati. Preizkusite ga tudi vi!

Dodaj odgovor