Vlada obiskala Koroško in prinesla COVID virus s seboj?

Območje Črne na Koroškem je razglašeno kot ogroženo območje

Minister za zdravje Tomaž Gantar je izdal Odredbo o razglasitvi območja Črne na Koroškem kot ogroženo območje zaradi nalezljive bolezni COVID-19.

Danes je začela veljati odredba o o razglasitvi območja Črne na Koroškem kot ogroženo območje zaradi nalezljive bolezni COVID-19 1. člen S to odredbo se kot ogroženo območje, na katero se lahko prenese nalezljiva bolezen COVID-19 in na katerem so možnosti za širjenje okužbe z navedeno nalezljivo boleznijo, razglasi območje Črne na Koroškem.

Kot je pojasnil minister Tomaž Gantar ob obisku koroške regije, je razglasitev ogroženega območja namenjena lažjemu premeščanju zaposlenih in ne pomeni omejitev gibanja za prebivalce.

Minister Hojs ob vladnem obisku Koroške pozval k uporabi aplikacije #OstaniZdrav

7. 10. 2020

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes v okviru vladnega obiska Koroške regije obiskal tamkajšnje policijske postaje in pisarne ter nekdanji mejni prehod Holmec, ogledal pa si je tudi strelišče Žančani pri Slovenj Gradcu in se ustavil na stojnici #OstaniZdrav na Ravnah na Koroškem.

Minister Aleš Hojs drži napis Ostani zdrav.
Minister Hojs si je že naložil aplikacijo #OstaniZdrav. | Avtor MNZ

Ob obisku stojnice #OstaniZdrav je minister Hojs pozval vse, naj si naložijo mobilno aplikacijo: »Že kar nekaj časa imam naloženo aplikacijo #OstaniZdrav. V vsem tem času nisem zaznal nobenega stika z okuženimi. To pomeni, da Slovenci te aplikacije še nismo naložili v zadostni meri. Vse pozivam, da to storijo. To je za naše in vaše zdravje.«

Koroška sicer sodi v območje Policijske uprave Celje, v regiji pa delujejo štiri policijske postaje: Dravograd, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec. V okviru policijske postaje Radlje ob Dravi delujeta policijski pisarni Podvelka in Muta, v okviru policijske postaje Ravne na Koroškem policijski pisarni Črna na Koroškem in Mežica, v okviru policijske postaje Slovenj Gradec pa policijska pisarna Mislinja.

Minister Aleš Hojs si je ogledal strelsko vajo na strelišču Žančani.
Minister Aleš Hojs si je ogledal strelsko vajo na strelišču Žančani. | Avtor MNZ

Obisk ministra za zdravje Tomaža Gantarja na Koroškem

7. 10. 2020

Minister za zdravje Tomaž Gantar je bil v sklopu vladnega obiska v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, Zdravstvenem dom Ravne na Koroškem in Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem.

Minister za zdravje ob obisku stojnice #Ostanizdrav z ministrom Jernejem Vrtovcem in županom Slovenj Gradca Tilnom Kluglerjem
Minister za zdravje ob obisku stojnice #Ostanizdrav z ministrom Jernejem Vrtovcem in županom Slovenj Gradca Tilnom Kluglerjem | Avtor Ministrstvo za zdravje1 / 4

Vlada je opravila regijski obisk na Koroškem. V sklopu obiska je minister za zdravje Tomaž Gantar najprej obiskal Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer se je srečal z vršilko dolžnosti direktorico Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Alenko Jezernik Skudnik, člani uprave ter predstojniki oddelkov in enot bolnišnice. Skupaj so si ogledali tudi urgentni center in stare kirurške stavbe. Po srečanju je minister za zdravje Tomaž Gantar v izjavi izpostavil, da so bili pogovori v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec uspešni: »V Sloveniji je situacija v drugem valu hujša kot v prvem valu. Podobno se dogaja v drugih evropskih državah, primerjalno v Evropi smo na sredini, med 30 državami smo na 15 mestu. Kar pa nas skrbi za Slovenijo, je trend rasti okuženih in zato se sprejemajo dodatni ukrepi. Na drugi val smo pripravljeni, najprej je bil pripravljen državni načrt in tudi načrt ministrstva za zdravje ter načrti izvajalcev. Dokumenti so dobro pripravljeni. Sedaj se od vseh nas pričakuje, da bomo te načrte tudi izvajali. O tem smo se pogovarjali danes v Splošni bolnici Slovenj Gradec in v kolikor bo potrebno, bomo te dogovore tudi realizirali.«

Sledil je obisk stojnice aplikacija #ostani zdrav, kjer se je minister za zdravje Tomaž Gantar skupaj z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem srečal z županom Slovenj Gradca Tilnom Kluglerjem. V kratkem pogovoru so se dotaknili epidemiološke slike v Slovenije in izpostavili pomen preventivnih ukrepov ter pomena aplikacije #ostani zdrav.

Sledil je obisk Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem, kjer se je minister za zdravje Tomaž Gantar seznanil s stanjem COVID-19 bolnikov v Mežiški dolini ter vsebine dela in pomanjkanjem družinskih zdravnikov. Minister je nato odšel še na srečanje s predstavniki Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, kjer je okužb na območju največ: »Odredba o razglasitvi območja Črne na Koroškem kot ogroženo območje je namenjena lažjemu premeščanju kadrov, ki jih v tem času primanjkuje.«

Obisk vlade se bo zaključil z javno tribuno v Športni dvorani Mežica.

Državni sekretar Kajzer na regijskem obisku Vlade na Koroškem

7. 10. 2020

Državni sekretar Tone Kajzer se je danes, 7. oktobra 2020, v imenu ministra dr. Anžeta Logarja udeležil regijskega obiska Vlade Republike Slovenije na Koroškem.

predstavniki Vlade RS za omizjem
Delovni posvet članov Vlade RS | Avtor STA1 / 6

Državni sekretar Kajzer je obiskal Regionalno razvojno agencijo za Koroško in Mrežni podjetniški inkubator Koroška, ki imata ključno vlogo pri spodbujanju podjetništva in ohranjanju perspektive mladih, in kjer se kalijo uspešna koroška zagonska (start-up) podjetja. Slednja prinašajo visoko dodano vrednost v lokalno okolje in pomenijo udejanjanje domačega znanja v inovativne produkte z visoko dodano vrednostjo.

Na Fakulteti za tehnologijo polimerov se je seznanil z najnovejšimi trendi in slovenskim znanjem. Fakulteta je tesno povezana z gospodarstvom in mednarodno uveljavljena akademska ustanova, ki gradi na odličnosti študija, razvojnega in raziskovalnega dela ter študentom in podjetjem omogoča pridobivanje znanj in povezovanje. Državni sekretar Kajzer je izrazil podporo pri mednarodni promociji slovenskega znanja v tujini.

Skupaj z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom je državni sekretar Kajzer obiskal izvozno podjetje Cablex v Mežici. Koroška industrija, ki je visoko izvozno naravnava, je v času epidemije v veliki meri tudi zahvaljujoč učinkovitim ukrepom na državni ravni delovala in ohranjala proizvodnjo skorajda celotno krizno obdobje. Koroška regija kot obmejna regija dobro sodeluje in se povezuje s sosednjo Avstrijo. S svojo izvozno naravnanostjo spada v skupino tistih regij, ki pozitivno prispevajo k presežku v trgovinski bilanci.

Državni sekretar Kajzer je obiskal tudi Prvo osnovno šolo Slovenj Gradec, ki je UNESCO pridružena šola in sedež središča UNESCO pridruženih šol za Koroško regijo. Učencem višjih letnikov je predstavil delovanje Organizacije Združenih narodov (OZN) in jih povabil k aktivnemu sodelovanju pri organizaciji. Obisku se je pridružil tudi župan mestne občine Slovenj Gradec Tilen Kluger. V luči pomembnih obletnic je mestna občina Slovenj Gradec, letos še posebej povezana z obeleževanjem Dneva OZN, saj občinski praznik praznuje na dan (19. septembra), ko je pred 31 leti od OZN prejela naziv mesto – glasnik miru. Dan je v veliki meri začrtal nadaljnjo usmeritev mesta.

Minister Šircelj se je na Koroškem seznanil z izkušnjami lokalnih podjetnikov

7. 10. 2020

Vlada je začela z obiski slovenskih regij – njena prva postaja je Koroška regija. Obiska se je udeležil tudi minister za finance Andrej Šircelj, ki je med drugim obiskal podjetji Imont in Duler ter se seznanil z njihovimi izkušnjami in predlogi za poenostavitev poslovanja podjetij.

Minister in direktor podjetja Duler z dvema sodelavcema stojijo pred reklamnim panojem z imenom podjetja
Obisk finančnega ministra Andreja Širclja v podjetju Duler | Avtor Ministrstvo za finance

Podjetje Imont ima dolgoletne izkušnje pri izdelovanju kemično zaščitenih lesenih proizvodov, posluje pa tudi na tujih trgih. Direktor podjetja Maksimiljan Uranšek je v pogovoru z ministrom izpostavil, da podjetnikom pri poslovanju velike težave predstavljajo birokracija in predolgi postopki. “Dragocene izkušnje podjetnikov iz prakse bomo imeli pred očmi pri snovanju nadaljnjih ukrepov vlade,” je predstavnikom podjetja zagotovil minister Šircelj.

Družinsko podjetje Duler pa z napredno in avtomatizirano proizvodno tehnologijo zagotavlja vrhunsko kakovost zvarjenih strojnih delov. Minister Šircelj je pohvalil uspešen prenos poslovanja na mlajšo generacijo družine Duler in izrazil upanje, da bo takšnih uspešnih zgodb v Sloveniji še več. Direktor Jernej Duler pa je dejal, da denar, čas in energijo vlagajo v znanje. “Trudimo se izobraziti lokalno prebivalstvo,” je povedal.

Minister Šircelj je v okviru vladnega obiska obiskal tudi Finančni urad Dravograd, kjer se je seznanil z delom urada, z vodstvom pa razpravljal tudi o izzivih, s katerimi se srečujejo pri svojem delu. 

V Dravogradu je obiskal tudi stojnico, na kateri vlada državljanom predstavlja mobilno aplikacijo za varovanje zdravja #OstaniZdrav. Aplikacijo uporablja tudi minister Šircelj. Zakaj? “Ker želim tudi sam prispevati kamenček v mozaik odgovornega ravnanja v boju proti Covid-19. V prvem valu smo se odrezali odlično. Samo vsi skupaj lahko dosežemo, da bo tako tudi v drugem valu. Ostanimo zdravi še naprej,” sporoča minister Šircelj.

V pogovoru s predstavniki lokalne oblasti in Blažem Cvarom, predsednikom sekcije za gostinstvo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, pa se je minister za finance še podrobneje seznanil z lokalno problematiko regije. Sledil je sklepni del obiska Koroške regije; javna tribuna v Mežici, kjer so na aktualna vprašanja odgovarjali gospod Janez Janša, predsednik vlade, in ministri, ki so se udeležili regijskega obiska.

Predsednik vlade Janez Janša: Pri zajezitvi širjenja koronavirusa moramo sodelovati vsi

7. 10. 2020

Vlada Republike Slovenije je prvi obisk v koroški regiji zaključila z delovnim posvetom z župani in nosilci razvoja v regiji.

Vladni delovni posvet ob zaključku regijskega obiska
Vladni delovni posvet ob zaključku regijskega obiska | Avtor Kabinet predsednika vlade1 / 22

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je poudaril, da ima regija veliko potencialov, tudi v smislu razvoja turističnih nastanitev in visokokakovostnih turističnih storitev, ki ga je treba še dodatno spodbujati. Ob tem je izpostavil tudi pomen infrastrukture ter izrazil zadovoljstvo nad nekaterimi projekti, ki so jih ob današnjem obisku regije zaključili. “Želimo vzpostaviti pogoje, kjer se bo investitorjem splačalo vlagati v območja na Koroškem,” je dejal gospodarski minister in poudaril, da bo vlada delala na tem, da bo Koroška v prihodnje delala velike korake naprej na področju gospodarstva, turizma in infrastrukture.


“Zelo pomemben je dogovor za razvoj Koroške regije, ki smo ga podpisali leta 2017. V tem dogovoru je 23 projektov, dva sta še v pregledu, skupna vrednost projektov pa znaša 26,7, milijona evrov,” je povedal gospodarski minister. Bil je tudi mnenja, da so ključni izzivi koroške regije v tem, da se okrepi vlaganja v raziskave in razvoj in da se ustvarja privlačna delovna mesta za mlade.
Minister za zdravje Tomaž Gantar je izpostavil situacijo v zvezi s koronavirusom. Prav danes je namreč Črna na Koroškem bila razglašena za ogroženo območje zaradi covida-19. Kot je v povedal minister, je bila razglasitev Črne za ogroženo območje nujen ukrep zaradi tamkajšnjega slabšanja razmer. To pomeni, da bo območje lahko dobilo pomoč, je pojasnil in ob tem izpostavil, da razglasitev ne pomeni nobene omejitve gibanja. Na delovnem posvetu je poudaril, da smo epidemijo sposobni premagati z doslednim upoštevanjem ukrepov – zaščitne maske, varnostne razdalje, razkuževanja rok.


“Število okužb se je v zadnjih 14 dneh na Koroškem izrazito povečalo in zato so potrebni dodatni ukrepi,” je izrazil minister. Poudaril je tudi problem pomanjkanja družinskih zdravnikov in izpostavil potrebo po sodelovanju med različnimi župani in stroko, saj zdravnikov za to področje v celotni Sloveniji ni dovolj. Je pa ob tem povedal, da tudi ministrstvo išče ustrezne rešitve.


Tudi predsednik vlade Janez Janša je posebej spregovoril o situaciji s koronavirusom. Poudaril je, da ima Koroška relativno več okuženih kot Španija, kar je posledica specifične situacije, razmere pa se bo lažje obvladalo tudi z razglasitvijo ogroženega območja. Ob te je poudaril, da moramo sodelovati vsi, če si ne želimo, da bi se spet sprejemalo strožje ukrepe. Predsednik vlade je izrazil tudi prepričanje, da evropska in svetovna znanost zmore najti cepivo zoper to bolezen, vendar pa je ob tem poudaril, da bo s COVIDom treba še nekaj časa živeti. “Cepiva, ki bi bilo na voljo za vse, in bi bilo učinkovito, skoraj zagotovo letos še ne bo. Pred nami pa je hladna sezona, pričakovati je tudi druga respiratorna obolenja, naš imunski sistem bo šibkejši in zato bo splošno tveganje še večje,” je dejal predsednik vlade. “Torej dejansko je v interesu vseh, da ne pride do zapor, da ne pride do drastične preobremenitve zdravstvenega sistema, da življenje še naprej kolikor toliko poteka normalno, da ne bo gospodarskih in drugih posledic, kot smo jih bili deležni spomladi,” je dejal predsednik vlade in opozoril, da so pred nami kritični tedni in meseci in da je pomembno, kako bomo ta kritični čas prebrodili. “Vlada tudi dela na tem, da ne bi gospodarsko in ekonomsko padli in vlada bo tudi naredila vse, da ne bomo padli tako kot smo ob zadnji finančni in gospodarski krizi, ko je okrevanje nato trajalo še nekaj let in smo pravzaprav šele nedavno izplavali iz tega,” je dejal predsednik vlade.


V nadaljevanju je poudaril tudi, da je prioriteta te vlade zagotovitev enakomernega razvoja celotne Slovenije. “Koroška je zelo podjetna, naredili bomo vse, da bo razvoj Slovenije prioriteta, in da pri tem ne bo šlo samo za razvoj Ljubljane, ampak celotne Slovenije. Decentralizacija in debirokratizacija pa sta tudi ključni zavezi koalicijske pogodbe,” je izpostavil predsednik vlade in poudaril, da si pri tem razvoju lahko pomagamo tudi z evropskimi sredstvi. “Slovenija ima v naslednjem obdobju iz različnih evropskih virov bistveno več evropskih sredstev na voljo kakor kadarkoli doslej,” je povedal premier in dodal, da imamo skupaj s sredstvi sklada za okrevanje do leta 2027 na voljo več kot 12 milijard evrov. Po besedah predsednika vlade sredstva lahko počrpamo, če bodo župani pripravili programe in če bo na strani državne uprave administracija dobro delovala. “Mi bomo svoj del naloge naredili, potrebujemo pa tudi vaše sodelovanje,” je županom dejal premier Janša.


“Po obisku občin na Koroškem lahko rečem, da je regija odkar smo bili nazadnje tu, zelo napredovala, so pa še številni potenciali za razvoj. Delati moramo tudi na tem, da se obrne negativni demografski trend, k čemur pa bo pripomoglo tudi izboljšanje gospodarskega okolja,” je povedal predsednik vlade Janez Janša. Predsednik vlade je še izpostavil, da sta ključna projekta za Koroško prometna in komunikacijska infrastruktura. Ob tem je dodal, da je velika prednost Koroške les.


Premier Janez Janša je v svojem nastopu izpostavil tudi, da je treba izboljšati kondicijo socialnih in zdravstvenih zavodov.
V pogovoru z župani in ostalimi deležniki je bilo izpostavljenih mnogo vprašanj v zvezi z infrastrukturo na Koroškem, v zvezi z internetno povezavo in digitalizacijo, v zvezi z vodovarstvenimi in drugimi okoljskimi projekti, kar nekaj vprašanj je bilo povezanih tudi s črpanjem evropskih sredstev, pokrajinsko zakonodajo, selitvijo proizvodnje Leka iz Prevalj, dolgotrajnimi postopki glede pridobivanja gradbenih dovoljenj, izseljevanj mladih iz podeželja, razvojem lesne industrije, kolesarskimi stezami, gradnjo tretje razvojne osi, vlaganjem v cestno infrastrukturo, povezovanjem Slovenije in Avstrije, železniško infrastrukturo in podobno. V dobrih treh urah srečanja so ministri odgovarjali na vsa številna vprašanja in na račun svojega dela ter spopada vlade s prvim valom koronavirusa slišali tudi mnogo pohval.

Dodaj odgovor