Vse, kar morate vedeti o ruskih ljudskih plesih

So veseli, spektakularni in prinašajo pozitivno energijo – takoj jih boste vzljubili. Kateri so najpomembnejši ruski plesi, zakaj jih ljudje plešejo in kako se jih lahko naučite?

“Kateri Rus pa ne mara hitre vožnje?” je zapisal Nikolaj Gogolj v svojem romanu Mrtve duše… Lahko bi dodali še: “Kateri Rus pa ne mara hitre vožnje in burnega plesa!” Nobene ruske pojedine ali zabave si ne moremo predstavljati brez petja in energičnega plesa. Toda ta trend se ni pojavil pred kratkim. Rusi imajo to v krvi.

Najpomembnejši ruski ljudski plesi

Javna domena

Plesni gibi in njihovo izvajanje se lahko razlikujejo glede na regijo, vendar pa poznamo nekaj osnovnih tipov, ki so bili stoletja široko razširjeni po vsej Rusiji.

Eden najbolj znanih ruskih plesov je horovod” (v Sloveniji mu pravimo kolo) pri katerem se ljudje gibljejo v krogu in se držijo za roke. Ta ples je skupen za vse vzhodnoslovanske narode in je običajno posvečen slovanskim (in poganskim) praznikom in ima obredni pomen. Danes je med Rusi priljubljen ručejok”, ena od različic horovoda. Gre za nekakšno “igro”, pri kateri morajo pari plesalcev prečkati tunel, ki ga ustvarijo drugi plesalci v dveh vrstah tako, da držijo roke nad njimi. Horovodi so še danes priljubljeni in jih zelo radi izvajajo otroci okoli novoletne jelke.

Obstaja tudi veliko različnih improviziranih plesov, ki jim pravijo “ruskaja pljaska”, kar dobesedno pomeni “ples”. Običajno so ljudje plesali med prazniki ali na velikem dogodku na trgu. Glavni gibi so počepi, ploskanje in trkanje. Moški in ženske plešejo, ne da bi se dotaknili, drugi pa gledajo, ploskajo in pojejo. Ženske se ponavadi premikajo mehko kot labodi in mahajo z robcem, medtem ko moški plešejo z sunkovitimi gibi in velikimi poskoki.Klavdij Lebedev. Ruskaja pljaska, 1900

Klavdij Lebedev. Ruskaja pljaska, 1900Državni umetniški muzej A. Kastejeva, Kazahstan, Almati

Nekatere etnične skupine so imele lastne plese ruske pljaske: na primer Kozaki so plesali veseli in drzni Kozačok.Kozačok

KozačokJavna domena

Medtem ko so mornarji plesali Jabločko (dobesedno majhno jabolko), ki je bil večinoma sestavljen iz počepov in iztegovanja nog. Ta element predstavlja simbol boja.

19. stoletje je bilo priča novostim v plesu in glasbi, in postale so tako zelo priljubljene, da so jih kmalu začeli obravnavati kot “ljudske”. Na primer, moški so veliko plesali na skladbo Kamarinskaja avtorja Mihaila Glinke, in tako je tudi ta vrsta plesa s počepi dobila svoje ime.

Ples Kamarinskaja v Ruskem imperiju

Ples Kamarinskaja v Ruskem imperijuJavna domena

Zanimiv je tudi ples Barinja (dobesedno “gospodarica”), ironičen in šaljiv ples, ki je bil najprej parodija na konflikt med gospodarico in njenim podložnikom. Sčasoma se je razvil v energičen, radosten ples, običajno ob spremljavi harmonike – tako kot v tem resničnem videu iz leta 1911.

In bilo bi zelo nevljudno, če ne bi omenili ruske kvadrilje, plesa, ki izvira iz francoskega kraljevega dvora. V Rusijo je prišel v začetku 18. stoletja s Petrom Velikim, ki je z veliko žlico sprejel evropske obleke, manire in dvorne slovesnosti. Potem pa je ples dosegel nižje razrede in se preoblikoval v ljudski ples. Takšni plesi se pogosto izvajajo v dvoje in z menjavo partnerjev ter premikanjem po kvadratu.

Sovjetski prevzem ruskih ljudskih plesov

Kmetje so plesali ljudske plese vse od poganskih časov do sredine 20. stoletja. V tridesetih letih prejšnjega stoletja pa je prišlo do preoblikovanja ljudskih plesov. Pred tem so bili ti kaotični plesni gibi del vsakdanjega kmečkega življenja. Potem pa so sovjetske oblasti te amaterske predstave dodelale in jih postavile na zelo visoko raven, zaradi česar so postale ena glavnih sovjetskih vizitk med uradnimi dogodki na Zahodu.

Prve profesionalne ansamble ljudskih plesov je leta 1937 ustanovil legendarni plesalec in koreograf Igor Moisejev – in ta skupina, ki se danes imenuje Balet Igorja Moisejeva, je še vedno ena vodilnih v državi z natrpanim urnikom turnej v tujini. Ne osredotočajo se samo na ruske plese, temveč tudi na plese vseh sovjetskih etničnih skupin, pa tudi na ljudske plese po vsem svetu – vključno s sicilijansko tarantelo in plesom argentinskih pastirjev – gaučev.

Ljudski plesi na sodobni sceni

Ples Jabločko v izvedbi plesalcev baleta Igorja Moisejeva

Ples Jabločko v izvedbi plesalcev baleta Igorja MoisejevaVladimir Vjatkin /Sputnik

Med drugimi najvidnejšimi ansambli ljudskih plesov so poleg baleta Igorja Moisejeva še BerjozkaGžel in Ansambel ruske vojske Aleksandrova. Nastopajo na vodilnih ruskih gledaliških odrih ob spremljavi simfonične glasbe. Študij ljudskih plesov je primerljiv z baletno šolo. Če imajo baletniki ure baleta v svojih mehkih baletnih copatih in baletnih špicah, se ruski ljudski plesalci učijo v posebnih čevljih, podobnih tistim, ki se uporabljajo pri stepu in drugih plesih.

Je neverjetno zapleten in zahteva močno telo in sposobnost nadzora ter popolno natančnost gibov. In nenazadnje, gre za delo v ekipi, kjer moraš imeti poleg perifernega vida tudi oči na hrbtu, da vidiš, kaj delajo drugi, in da lahko sinhrono slediš celi množici plesalcev, medtem ko ta izvaja neverjetne gibe.

“Poletni” ruski ljudski ples v izvedbi plesalcev baleta Igorja MoisejevaGrigorij Sisojev/Sputnik

Če želite postati profesionalni ljudski plesalec, morate začeti plesati že zgodaj, se učiti v plesni šoli in nato nadaljevati v gledališki srednji šoli na plesnem oddelku ali pa na koreografski srednji šoli. Če želite postati del vrhunske skupine, morate biti najboljši, tako kot pri nogometu. Lahko pa še vedno plešete doma v svojem stanovanju. Samo ne pozabite umakniti mize in drugega pohištva!

Dodaj odgovor