Kako izgleda najnatančnejša ruska pištola PE-10?

Po natančnosti jo lahko primerjamo z ostrostrelskimi puškami, a iskreno tudi po ceni. Ta pištola ni za vojsko, saj je preveč občutljiva.

Po uvedbi sankcij leta 2014 in prepovedi uvoza evropskih pištol CZ in Glock v Rusijo, so ruski orožarji izdelali najnatančnejšo in najhitrejšo pištolo PE-10.

»To orožje je namenjeno streljanju na zaprtem poligonu. Pištola ni namenjena vojski, saj postane neuporabna, čim se jo enkrat potopi v vodo ali se z njo valja po blatu. Vojska potrebuje zanesljivo orožje, kot je avtomat Kalašnikova, ki prenese temperature od -40 do +40 stopinj Celzija in deluje v tropskem okolju, kot tudi v puščavi,« je za Russia Beyond povedal vojaški analitik Dmitrij Safonov.kalashnikov.ru

Vsi deli mehanizma PE-10 so nežni in občutljivi. Na primer sprožilec je občutljiv kakor pri najnatančnejših ostrostrelskih puškah: »Je kratek in mehak. Dovolj je pritisk s silo pol kilograma. Tako je narejen z namenom, da je hitrost streljanja čim večja, a na račun zanesljivosti v bojnih pogojih,« je povedal strokovnjak.

PE-10 je prva pištola ruske izdelave, narejena za ameriško strelivo .40 Smith&Wesson (10×21 mm). To je dokaj nestandardna rešitev za rusko izdelavo.

Po natančnosti je PE-10 podoben ostrostrelskim puškam.
»Strokovnjaki, ki so preizkušali pištolo, trdijo da raztros ni večji od 3 cm. Avtorji tega orožja pa trdijo, da lahko celo neizurjen strelec z razdalje 50 metrov zadane tarčo velikosti 4×3 cm,« je dodal Safonov.ds

Pištola Jefimova (PE-10) ima garancijo na 50.000 izstrelkov. To je nekajkrat več od vojaške pištole Jarigina, vendar dvakrat manj od avstrijskega Glocka 17 ali CZ.

Še ena pomembna pomanjkljivost v primerjavi z evropskimi modeli je cena. Osnovni komplet pištole Jefimova znaša neverjetnih 2.800 evrov. To je bistveno preveč za civilno orožje, saj približno enako stane puška, narejena po osebnem naročilu ali ves komplet ostrostrelske puške.

Dodaj odgovor