Nove znanstvene študije: Konoplja zmanjšuje bolečine pri bolnikih s fibromialogijo!

KONOPLJA ZMANJŠUJE BOLEČINO PRI BOLNIKIH S FIBROMIALGIJO

Smola iz konoplje z razmerjem 48:1 med THC in CBD je zmanjšala simptome v osemtedenskem s placebom nadzorovanem kliničnem preskusu v Braziliji, v katerem je sodelovalo 17 žensk s fibromialgijo. En mililiter ekstrakta je vseboval 24,44 mg THC in 0,51 mg CBD. Začetni odmerek je bil ena kapljica (1,22 mg THC in 0,02 mg CBD) na dan z naknadnim povečanjem glede na simptome. Vprašalnik o vplivu na fibromialgijo (FIQ) je bil uporabljen pred in po posegih ter v petih obiskih v osmih tednih.

Po posegu je skupina, ki je uživala ekstrakt konoplje v primerjavi s skupino, ki je prejemala placebo, znatno zmanjšala rezultat fibromialgije. Bistveno so bili izboljšani rezultati “dobro počutje”, “bolečina”, “delo” in “utrujenost”. Skupina, ki je prejemala placebo, je po posegu znatno izboljšala rezultat “depresije”. Hujših stranskih učinkov ni bilo.

V zaključku raziskovalci podajo oceno, da so fitokanabinoidi lahko cenovno ugodna in dobro prenašana terapija za zmanjšanje simptomov in izboljšanje kakovosti življenja bolnikov s fibromialgijo. V bodoče je treba opraviti študije z različnimi sortami kanabinoidov za določitev obdobij med terapijami.

Dodaj odgovor