Predsednik Pahor je na pogovor sprejel Varuha človekovih pravic

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na pogovor sprejel Varuha človekovih pravic Republike Slovenije Petra Svetino.

Predsednik Pahor in varuh Svetina sta se v luči epidemije covid-19 pogovarjala o spoštovanju in omejevanju človekovih pravic.Po pogovoru sta predsednik republike in Varuh človekovih pravic dala izjavi za javnost. V nadaljevanju besedilo izjave predsednika republike Boruta Pahorja. Velja govorjena beseda!”Virus nima ne duše, ne srca. Imun je, vseeno mu je za naše skrbi, strahove, jezo ali celo sovraštvo. Proti njemu se borimo lahko samo tako, da se čim bolj dosledno držimo ukrepov in ga čim bolj omejimo. Ljudje pa imamo dušo in srce. Zato moramo paziti, da naše skrbi, strahove, jezo ali celo sovraštvo ne stresamo drug na drugega. Paziti moramo eden na drugega tako, da spoštujemo ukrepe in tako, da si prizanesemo z vsem, kar bi nas lahko prizadelo. Zdi se, da smo v teh razmerah proti višji sili nemočni. Seveda je res, da je težko, vendar nismo brez moči.

V času od začetka spopada v virusom covid-19 smo spoznali, da ga lahko z določenimi ukrepi omejujemo, rešujemo življenja in varujemo naše zdravje. V bistvu smo močni, le sodelovati in ukrepati moramo skupaj, vsak zase in eden za drugega. Na preizkušnji sta naša strpnost in zaupanje, medsebojno in v ustanove sistema. Strpnosti in zaupanja ni mogoče ukazati z odlokom. Gre za vprašanje, ali se vsak dan, vsakdo od nas, vsakdo na svoj način za to trudi ali ne. Od strpnosti in zaupanja pa smo zdaj tudi življenjsko odvisni, zato je hvalevreden vsak napor, ki ga glede tega opazimo ali naredimo. Spoštovanje ukrepov začasno posega v naš način življenja, vendar ga rešuje. Varuje tudi zdravje in s tem omogoča vzdrževanje javnega življenja, ki v teh okoliščinah varuje tudi našo splošno blaginjo. Kljub zaskrbljujočim podatkom lahko ocenimo, da se velika večina ljudi drži priporočil in navodil in da smemo v tem smislu upati na skorajšnje izboljšanje razmer. Pri tem bi poudaril, da se mi zdi pomembno spodbujati eden drugega z dobrimi praksami. Dobre prakse so bolj navdihujoče kot kritike zaradi kršitev, čeprav je tudi na to potrebno opozarjati. Z Varuhom človekovih pravic Petrom Svetino sva na današnjem sestanku ocenila, da so ukrepi v splošnem sorazmerni in utemeljeni na podlagi strokovnih zdravstvenih ocen. Ocenjujeva, da je potrebno kljub začasnim omejitvam stremeti k polnemu demokratičnemu življenju, od delovanja vseh institucij politične in pravne države do svobode govora in svobode medijev. Meniva, da so v teh razmerah medsebojna obzirnost, prijaznost in človeška toplina tisti stebri solidarnosti, h kateri lahko enako prispeva prav vsak od nas. To nas dela močne in zato lahko z upanjem gledamo na naše skupne napore do končne zmage.”

Dodaj odgovor