S poostrenimi ukrepi za umiritev epidemiološke slike

Novinarsko konferenco je uradni govorec Jelko Kacin začel s pregledom današnje epidemiološke slike. Včeraj je bilo opravljenih 1792 testiranj, potrjenih pa 501 okužb (27,9 %); največ novih okužb je bilo včeraj v Kočevju (44), sledi Ljubljana (39). V soboto je bilo ob opravljenih 3563 testiranjih potrjenih 920 primerov (25, 82 %). V nedeljo je umrlo 34 oseb.Predvajaj

Datum: 16. 11. 2020

Avtor: Urad Vlade RS za komuniciranjePrenesi

Incidenčni faktor (R) trenutno znaša 0,93 in po besedah uradnega govorca kaže predvsem, da se razmere upočasnjujejo, a se to dogaja prepočasi. Epidemiološke razmere ostajajo resne, saj število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, še naprej ostaja visoko. Tudi zato, je dodal Kacin, je vlada prejšnji teden morala sprejeti nove, dodatne ukrepe, med njimi tudi zaustavitev javnega potniškega prometa za 14 dni in zaprtje številnih nenujnih gospodarskih dejavnosti.

Omenjene ukrepe je na novinarski konferenci podrobneje predstavila državna sekretarka na MGRT Ajda Cuderman. Ponudila je predvsem podrobnejša pojasnila glede tega, kaj sodi med (ne)nujne gospodarske dejavnosti, kaj sodi med tehnično blago (blago, za katerega lahko potrošniki uveljavljajo garancijo) in razložila nejasnosti glede konzumiranja prevzete hrane in pijače na prostem. Poudarila je, da je osrednji cilj sprejetih ukrepov predvsem omejevanje stikov med ljudmi, saj je to še vedno najučinkovitejši način zajezitve širjenja virusa.

Gost današnje novinarske konference je bil tudi v. d. predstojnika urgentnega centra Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica Erik Sedevčič, ki je na podlagi izkušenj omenjene bolnišnice razložil, zakaj primorska regija kljub bližini Italije (kot ene najbolj prizadetih držav v Evropi) širjenje virusa ves čas uspešno obvladuje. Izpostavil je hitro reagiranje, učenje na praksi bližnje Italije in dobro sodelovanje različnih institucij na lokalni ravni. Kot je dejal so bili tudi prva bolnišnica, ki je sprejela asimptomatske okužene oskrbovance iz DSO z različnih koncev Slovenije, s čimer so omenjenim zavodom omogočili reorganizacijo pripravo rdečih in sivih območij, kar je temelj zamejevanja širjenja okužb v domovih za starejše osebe. Poudaril je tudi, da so v bolnišnici do konca oktobra ves čas izvajali tudi vso redno dejavnost in da si bodo za kvalitetno in pravočasno oskrbo vseh pacientov prizadevali tudi v prihodnje.

Zavedamo se, je na novinarski konferenci še dejal uradni govorec, da omejitve gospodarskega in družbenega življenja močno vplivajo na naš vsakdan in da so stiske ljudi zaradi tega vedno večje. Velik del prebivalstva je dodatno obremenjen tudi zaradi podaljšanja šolanja na daljavo in odločitve o prekinitvi delovanja javnega potniškega prometa za dva tedna. A dokler še ni na voljo učinkovitega cepiva, je omejevanje medsebojnih stikov (ob doslednem upoštevanju vseh ostalih samozaščitnih ukrepov in ukrepov, ki jih je na predlog stroke sprejela Vlada RS) po mnenju epidemiologov in zdravniške stroke edini učinkovit način za zamejevanje širjenja okužb.

Dodaj odgovor