Predstavitev ruskega električnega crossoverja Kama-1

Začetek serijske proizvodnje je predviden za leto 2024, maloprodajna cena pa bo znašala med 11 in 14 tisoč evri.

V Moskvi je bil na sejmu VUZPROMEKSPO-2020 premierno predstavljen Kamazov električni crossover Kama-1. Predserijski model je bil zasnovan v sodelovanju s politehnično univerzo Peter Veliki iz Sankt Peterburga.

Vozilo s tremi vrati po velikosti nekoliko presega model Oka, po besedah proizvajalca pa bo zanimivo predvsem za sistem car sharing. Ena od posebnosti Kame je masivno vetrobransko steklo z možnostjo podaljšanja na streho, s čimer nudi panoramski pogled. V volan je vgrajen 10-inčni ekran z multimedijskim sistemom, preko katerega je možno upravljati s sistemom za pomoč pri vožnji ADAS in klimatsko napravo. 

Kamo poganja elektromotor z močjo 80 kW, ki omogoča hitrost do 150 km/h. Litij-ionska baterija s kapaciteto 33 kilovatnih ur zagotavlja 250 km vožnje brez dodatnega polnjenja. Prednost dotičnega crossoverja je sicer v hitrem polnjenju, pravijo pri KamAZ-u. V navadnem načinu delovanja se akumulator polni šest ur, v pospešenem pa v le 20 minutah. 

Generalni direktor KamAZ-a Sergej Kogogin avtomobil opisuje kot »prvi električni avtomobil v Rusiji, ki je v celoti zasnovan na tehnologiji digitalnih dvojnikov in specializiranih digitalnih platform«. Ta tehnologija omogoča virtualno testiranje električnih avtomobilov v različnih okoliščinah.

Začetek serijske proizvodnje je predviden za leto 2024.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor