Barvne palačinke: Edinstven recept v času Maslenice

Maslenica je starodavni slovanski praznik, ko se ljudje poslavljajo od zime, se zabavajo in jedo blini – ruske palačinke – v ogromnih količinah. Poglejte, kako si lahko okrepite imunski sistem s pomočjo naših naravno obarvanih palačink.

Ali veste, kako pobarvati palačinke brez uporabe umetnih barvil? Sama uporabljam špinačo, bučo in rdečo peso. Če sem prav dosledna, bi lahko samo zadnjo prišteli k pravi ruski zelenjavi; kakorkoli že, v preteklosti takšnih blinov najbrž niso pripravljali.

Zakaj ta zelenjava? Je zelo enostavna in daje popoln barvni učinek. Na srečo je ta zelenjava tudi zelo zdrava za naše telo, še posebej ob koncu zime.

Špinačni blini so moji najljubši. Špinača je pomemben vir mineralov. Torej, če želite izboljšati krvne celice in uravnati metabolizem, potem so špinačne palačinke prava izbira!

Rdeča pesa zahvaljujoč velikemu številu mineralov pomaga pri prebavi, odstranjuje toksine in holesterol. Po eksperimentiranju z rdečo peso pri blinih sem ugotovila, da rdeča pesa, pripravljena na pari, ne ohrani samo več vitaminov, temveč daje tudi intenzivnejši odtenek. Kuhana rdeča pesa daje palačinkam bolj bledo barvo.

Buča prinaša topel in sončen občutek in je močan antioksidant. Buča vsebuje veliko karotena, ki vaše telo obogati z vitaminom A in je koristen tudi za vid.

Vse tri vrste blinov lahko postrežemo s crême frâiche, kislo smetano ali jogurtom. Želite spoznati moje najljubše nadeve? Špinačni blini so zelo okusni s kremnim sirom in dimljenim lososom ali kaviarjem. Rdeča pesa se lepo poda k šunki ali modremu siru in sveži solati. Palačinke iz rumene buče so kot nalašč za sladke različice: med, marmelado, jagodičevje. Dajmo jih poskusiti!

Sestavine:

Julija Mulino

 • Kefir – 500 ml
 • Moka – 250 g
 • Mleko – 200 ml
 • 2 jajci
 • Sladkor – 2 žlici
 • Sol – 1/2 čajne žličke
 • Soda bikarbona – 1 čajna žlička
 • Rastlinsko olje – 2 čajni žlički
 • Buča – 60 g (45-50 g po kuhanju)
 • Rdeča pesa – 1 kos (60 g, 45-50 g po kuhanju)
 • Sveža špinača – 50 g

Priprava:

Julija Mulino

1. Rdečo peso in bučo operite, olupite in narežite na četrtine.Julija Mulino

2. Poparite zelenjavo. Bučo kuhajte na pari približno 15-20 minut.Julija Mulino

3. Rdečo peso parite dodatnih 10 minut (torej 30 minut skupaj). Čas priprave je odvisen od velikosti kosov. Morajo biti mehki, vendar morajo ohraniti obliko.Julija Mulino

4. Topel kefir, jajca, sladkor, sol in sodo bikarbono zmešajte z ročnim mešalnikom.Julija Mulino

5. Dodajte moko in temeljito premešajte.Julija Mulino

6. Segrejte mleko. Mleko mora skoraj zavreti. Vlijemo ga v testo med stalnim mešanjem. Dodajte olje.Julija Mulino

7. 250 ml testa vlijemo v visoko posodo in dodamo svežo špinačo. Mešajte, da postane zmes gladka in homogena. Testa bo dovolj za 3 kose.Julija Mulino

10. Palačinke pečemo na vroči ponvi, ki ji dodamo malo olja. Bodite previdni, ko jih obračate. Te palačinke morda niso tako trdne kot klasične.Julija Mulino

11. Ponovite iste korake in razmerja z rdečo peso in bučo. Še nekaj testa vam bo ostalo za klasične palačinke.Julija Mulino

Še vroče blini postrezite z jogurtom in vašimi najljubšimi nadevi. Uživajte!Julija Mulino

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor