Lastniki lad na Kubi ustanovili svoj klub za izmenjavo izkušenj in medsebojno pomoč

Lada Cuba je novoustanovljeno kubansko združenje lastnikov in ljubiteljev kultne ruske lade.

V začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja je Sovjetska zveza začela izvažati velike pošiljke avtomobilov iz Volške tovarne avtomobilov (VAZ) v Latinsko Ameriko. Prve lade so prispele na Kubo, v Čile, Kolumbijo in Ekvador, nekaj let zatem pa je bilo te avtomobile moč videti v vseh državah v regiji.

Avtomobile so v glavnem uporabljali za taksije, nekateri pa so pristali v službi državnih agencij. V prodajo je bil sproščen manjši del vozil.

Vzdrževanje teh avtomobilov na Kubi je pravi izziv. Lastniki nabavljajo rezervne dele preko t. i. mul, ljudi, ki jih pripeljejo na otok (z vsakim potovanjem le po nekaj kosov). Občasno so Kubanci prisiljeni tudi v lastno proizvodnjo enostavnejših delov.Legion Media

Konec lanskega leta je skupina ljudi ustanovila klub Lada Cuba, piše Associated Press. V manj kot štirih mesecih se je klubu pridružilo okoli 140 članov.Legion Media

“Zmeraj se je govorilo, da je Lada kubanski avto,” pravi Carlos Rodríguez, 29-letni mehanik, ki vodi avtomobilski klub. Pred kratkim je svojo Lado 2106, izdelano leta 1985 (sedem let, preden je bil rojen), zapeljal na srečanje okoli 50 lastnikov, ki so ga organizirali v soseski Marianao v Havani. Lastniki so se pogovarjali o servisiranju, se šalili in drug drugemu kazali svoj napredek.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor