Ali lahko pri čiščenju vode, onesnažene z nafto, pomaga … sladkorna pesa?

Baškirski znanstveniki so razvili absorbent za vpijanje nafte na bazi sladkorne pese. Novo ekološko čistilno sredstvo, s katerim bi bilo možno čistiti z nafto in naftnimi derivati onesnaženo vodo, so predstavili na lokalni tehnični univerzi v Ufi.

Princip delovanja novega sredstva je klasičen; onesnažen del vodnega telesa se najprej ogradi, nato pa posipa z absorbentom. Po določenem času prašek vpije naftne derivate, dobljeno zmes pa se lahko nato odstrani iz vode.

Po besedah izumiteljev novega sredstva ima le-to precej pomembnih prednosti, saj je narejeno iz zelo poceni in dostopne surovine – odpada, ki nastane pri proizvodnji sladkorja iz sladkorne pese. Samo v Baškortostanu obratujeta dve tovarni sladkorja, ki proizvedeta do 400.000 ton odpada.

Poleg tega je novi absorbent ekološko neoporečen, saj ne škoduje naravi in je mnogo cenejši od obstoječih snovi.

“Predlagamo uporabo naravnega, lahko dostopnega materiala, ki po svojih karakteristikah niti malo ne zaostaja za obstoječimi organskimi in anorganskimi absorbenti. Njegova prednost pa ni samo v organskem materialu – za proizvodnjo se uporablja odpad, pri čemer z ekološkega vidika gre za dvojno uporabnost,” je izpostavila Natalija Kostrjukova, ena od izumiteljev.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor