Google je boršč uvrstil med ruske jedi

Spletna platforma “Google Art and Culture” je boršč vključila na seznam desetih ruskih jedi, ki so se zapisale v zgodovino.

“Zgodovina boršča sega stoletja nazaj, toda v 20. stoletju je ta preprosta in krepka juha postala glavna jed na jedilniku kavarn od Habarovska do Bresta. Po tradicionalnem receptu boršč pripravljamo z navadnim dežnom!” piše v članku. Sčasoma so navadni dežen zamenjali z drugimi sestavinami, ime “boršč” pa je postalo skupno ime za juhe kislega okusa, so pojasnili avtorji gradiva.

Dodali so, da je v kuharskih knjigah veliko različic boršča, ukrajinski boršč z naribano mastjo in česnom pa je le eden izmed njih. To jed lahko pripravimo z različnimi vrstami mesa – slanino, klobasami in kuhano govedino, ali pa z rdečo papriko in dimljeno svinjino (“po mornarsko”).

Razprave o tem, komu pripada boršč, trajajo že kar nekaj časa. Decembra lani je ruski televizijski voditelj Andrej Bočarov na družbenih omrežjih dodal objavo o “ruskem boršču”, ki je povzročila burno kritiko med Ukrajinci. Nekateri so celo dejali, da so jim Rusi “ukradli” to jed.

Rusko zunanje ministrstvo je poudarilo, da boršč prištevajo med narodne jedi tudi v Belorusiji, na Poljskem, v Romuniji, Moldaviji in Litvi.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor