Motor prestižnega ruskega avtomobila Aurus preizkušajo na lahkem potniškem letalu

Letalski preizkusni motor APD-500, narejen na bazi motorja ruskega avtomobila luksuznega razreda Aurus, bo vgrajen v letalo Jak-18T.

To so za tiskovno agencijo RIA Novosti povedali v službi za odnose z javnostmi Centralnega inštituta za proizvodnjo letalskih motorjev P. I. Baranova, ki se ukvarja z razvojem tega motorja.

Strokovnjaki z Inštituta Baranova so končali maketiranje preizkusnega motorja APD-500, v naslednji fazi pa ga bodo vgradili v letalo Jak-18T za talna testiranja.

Trenutno so na preizkusu sistemi, ki omogočajo motorju interakcijo z letalom. Vgradnja preizkusnega motorja in poskusi sistemov bi se naj zaključili do konca letošnjega leta.

Cilj projekta je ugotoviti, kaj vse je treba spremeniti na avtomobilskem motorju, da bi lahko poganjal letalo. Avtomobilski motorji se proizvajajo v velikih serijah in so precej cenejši, zato obstaja možnost izdelave relativno poceni letalskega motorja.

Luksuzno limuzino Aurus Senat, ki jo je razvil inštitut NAMI v sodelovanju s Porschejem, sicer poganja 4,4-litrski 8-valjni motor. V bodoče naj bi bila na voljo tudi 6,6-litrska 12-valjna izvedba. Jak-18T je lahko šolsko letalo s štirimi sedeži in prtljažnim prostorom. Uporablja se ga za usposabljanje civilnih pilotov.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor