Primanjkovanje polprevodnikov krivo za dvig cen računalniških komponent

Primanjkovanje sestavnih delov za računalnike in avtomobile naj bi trajalo še tudi do dve leti. Vmes so se do 40% podražile tudi surovine kot sta železo in aluminij in posledično so se podražile določene ključne računalniške komponente. V zadnjem mesecu smo opazili podražitev pomnilnikov ram DDR4, že z začetkom leta pa so se podražile grafične kartice. Podražitev vseh pol prevodnikov je posledica krize COVID 19 in velikega povpraševanja.

Pri grafičnih karticah pa dodatno podražitev izdelkov ustvarja veliko povpraševanje zaradi kripto rudarjenja digitalnih valut, ki je ponovno v trendu. Si torej želite sestavit računalnik? Škoda, da tega niste storili že pred pol leta, saj bo danes dražji, kot je bil pred pol leta. Čez pol leta pa bo verjetno še dražji. Priporočamo, da z nakupom računalnika pohitite, saj so trendi za končne uporabnike in računalniške trgovce taki, da še kar nekaj časa ni pričakovati padca cen ključnih komponent.

Primerjava cen pri grafičnih karticah nam recimo pokaže, da je bila konec leta grafična kartica Nvidia Geforce RTX 3070 ovrednotena na približno 700 EUR. Danes pa na trgovskih policah stane več kot 1350 EUR. 16 GB spomina za prenosnik si dobil s popustom tudi za 50 EUR. Danes pa je cena več kot 90 EUR.

Poiščite torej stare zaloge če lahko in si tako zagotovite nakup po nižji ceni!

Dodaj odgovor