Slovenija po novem priznava ruske PCR teste. Prihaja tudi rusko cepivo?

Ruski PCR testi odslej veljavni tudi za vstop v Slovenijo, pri nas naj bi se pred kratkim mudila tudi delegacija ruski farmacevtov in predstavnikov oblasti.

Slovenija je z današnjim dnem priznala ruske PCR teste na covid-19 kot veljavne za vstop v državo. Doslej je namreč priznavala le teste, pridobljene iz laboratorijev znotraj EU, šengenskega območja, ZDA in Združenega kraljestva, poroča Eho Moskvi.

To bo vsem, ki bodo v Slovenijo pripotovali iz Rusije, olajšalo bivanje pri nas, saj zanje več ne bo potrebna 10-dnevna karantena kot doslej, če so v Rusiji opravili PCR test na covid-19.

Poleg tega se priznava tudi cepljenje s cepivom Sputnik V, v kolikor je oseba drugi odmerek prejela vsaj 21 dni pred vstopom v državo. Pri tem se izpostavlja, da je vstop v Slovenijo v turistične namene še naprej mogoč le državljanom EU in šengenskega območja, vsi ostali pa morajo navesti namen svojega obiska.

Po poročanju Večera naj bi se v Sloveniji na povabilo vlade že mudila tudi ruska farmacevtska delegacija. Pogovori naj bi potekali o tem, kdaj bo k nam prišlo rusko cepivo Sputnik V. Tega od članic EU za zdaj uporabljata le Madžarska in Slovaška, Slovenija pa ga do odobritve Evropske agencije za zdravila (EMA) očitno še ne bo. Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) dr. Bojana Beović naj bi predlagala, da Slovenija vseeno nabavi vsa cepiva, ki še čakajo na odobritev s strani Eme. Nabavljena cepiva bi lahko hranili v t. i. karantenskih skladiščih, po pridobitvi dovoljenja pa bi jih lahko začeli uporabljati takoj.

Evropska komisija za zdaj še ni podpisala pogodbe za nabavo Sputnika.

Dodaj odgovor