Grčija posodobila potovalna pravila in dovoljuje vstop imetnikom digitalnih potrdil o covidu-19

Helenska uprava za civilno letalstvo (HCAA) je sporočila, da so bile posodobljene in razširjene vse letalske usmeritve glede prihodov iz tujine.

HCAA je glede posodobitev in dodatkov k pravilom sporočila:

Potniki iz tujine zdaj lahko vstopijo v Grčijo, če imajo digitalno potrdilo o covidu-19, ki vsebuje podatke o tem, ali:

  1. so bili cepljeni proti covidu-19,
  2. imajo negativen izvid hitrega testa ali testa PCR,
  3. so covid-19 preboleli.

Potrdilo je lahko v digitalni ali papirni obliki.

Velja, da digitalno dokazilo o covidu-19 ni obvezno. Potniki še vedno lahko vstopajo v državo pod enakimi pogoji kot prej (gl. Pogoje za vstop v nadaljevanju) s potrdilom o cepljenju, negativnim izvidom testa PCR ali potrdilom o preboleli bolezni.

Stalni prebivalci Črne gore bodo lahko v državo vstopali od 7. junija s potrdilom o cepljenju proti covidu-19 ali z negativnim izvidom testa PCR, ki bo opravljen največ 72 ur pred potovanjem.

Obvezno testiranje PCR na covid-19 za vstop v državo bo veljalo za otroke, stare 6 let in več (prej je bilo obvezno za otroke, starejše od 5 let), v skladu s priporočili Evropske unije in pravili združenja IATA.

Trajanje obvezne karantene se je za potnike, pri katerih je izvid hitrega testa na covid-19 pri testiranju ob prihodu v Grčijo pozitiven, je bil za cepljene skrajšan na 7 in za necepljene na 10 dni. (Prej je bilo trajanje obvezne karantene za vse 14 dni.)

V skladu s podrobnimi posodobljenimi letalskimi usmeritvami HAAC (NOTAM), ki bodo v uporabi do ponedeljka, 14. junija, do 6. ure zjutraj, velja:

Komu je dovoljen vstop v Grčijo

Osebam, ki potujejo iz nujnih razlogov, in potnikom iz naslednjih držav* je dovoljen vstop v Grčijo – če imajo zahtevane dokumente – brez obvezne samoizolacije po prihodu: države EU in države schengenskega območja, Avstralija, Severna Makedonija, Združeni arabski emirati, Združene države Amerike, Združeno kraljestvo, Izrael, Kanada, Belorusija, Bahrajn, Nova Zelandija, Južna Koreja, Katar, Kitajska, Kuvajt, Ukrajina, Ruanda, Rusija, Saudova Arabija, Srbija, Singapur, Tajska, Bosna in Hercegovina ter Črna gora (na novo dodana).
* Pravila glede seznama držav, iz katerih je dovoljen vstop, lahko grške oblasti spremenijo ob pripravljenih novih ocenah na podlagi epidemioloških podatkov v državi izvora.

Pogoji za vstop

Grčija bo dovolila vstop potnikom, ki so izpolnili obrazec o lokaciji potnika (PLF) dan pred potovanjem. Obrazec PLF je obvezen in ga morajo izpolniti vsi potniki ne glede na državljanstvo.

Potniki iz tujine morajo imeti tudi eno od naštetih dokazil:

  1. potrdilo o cepljenju, iz katerega je razvidno, da je od polnega cepljenja proti covidu-19 minilo 14 dni. Potrdila o cepljenju morajo biti izdana pri javnem organu in v enem od naštetih jezikov: angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini, španščini ali ruščini. Ime na potrdilu o cepljenju mora biti enako imenu v potnem listu, navedeni pa morajo biti še vrsta prejetega cepiva, število odmerkov in datum cepljenja za vsak odmerek. Priznana cepiva so: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson & Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics in Sinopharm.
  2. negativni izvid testa PCR (v angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini, španščini ali ruščini), opravljenega pred največ 72 urami. (Pravilo velja za otroke od 6. leta starosti.)
  3. potrdilo o preboleli bolezni (v angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini, španščini ali ruščini), v katerem je navedeno, da je imetnik okužbo s koronavirusom prebolel v zadnjih 9 mesecih. To se dokazuje s potrdilom o preboleli okužbi, ki ga izda javni organ ali certificiran laboratorij. (Pravilo velja za otroke od 6. leta starosti.)
  4. digitalno potrdilo o covidu v digitalni ali tiskani obliki, ki bo vsebovalo podatke o tem, ali so bili potniki cepljeni proti covidu-19, ali imajo negativen izvid testa (hitrega ali PCR), ali pa so virusno okužbo preboleli.

Za vse, ki niso državljani EU, je najbolj priporočljiv način potovanja neposredni let v Grčijo. V vseh drugih primerih morajo potniki upoštevati zahteve države vmesnega postanka.

Hitro testiranje ob prihodu

Ne glede na potrdilo o zdravstvenem stanju so lahko pri vseh potnikih, ki prispejo v Grčijo, opravljeni naključni zdravstveni pregledi (odvisno od podatkov na obrazcu PLF). Če je potnik izbran za hitro testiranje na koronavirus in je izvid pozitiven, mora v karanteno za:

  • 7 dni, če je bil potnik cepljen proti covidu-19,
  • 10 dni, če je potnik necepljen.

V obeh primerih morajo potniki na zadnji dan karantene opraviti test PCR. Če je test negativen, se obvezna karantena zaključi.

Grčija je skrajšala trajanje obvezne karantene, ki je zdaj usklajeno z novimi smernicami ECDC.

Splošna navodila za letalska potovanja

Na območjih za prihode in odhode znotraj letališč ter med vsemi notranjimi in mednarodnimi leti morajo osebje in potniki ves čas nositi maske.

Potniki morajo upoštevati navodila stalnega in začasnega osebja na letališču in pri letalskih družbah, ki je odgovorno za nadzor, vodenje množic in pomoč potnikom, da se ohranijo potrebne razdalje in se zagotovi varno vkrcanje/izkrcanje ter se izogne prevelikim množicam.

Grške letalske usmeritve so del grških vladnih prizadevanj za zamejitev širjenja koronavirusa (covida-19) v državi.

Podrobne informacije grške vlade so na voljo na posebni spletni strani, ki vključuje pogosta vprašanja o tem, kako Grčija letos sprejema obiskovalce.

Potnikom, ki potrebujejo informacije o specifičnih podrobnostih, svetujemo, da se obrnejo na svoje veleposlaništvo, letalskega prevoznika ali generalni sekretariat za civilno zaščito.

Dodaj odgovor