Prihaja Microsoft Windows 11!

Z Windows 11 je Microsoft naznanil naslednika svojega uspešnega operacijskega sistema Microsoft Windows 10. Prezentacija, ki so jo imeli je pokazala prelep in bleščeč operacijski sistem. Sistem bo dobil nov izgled. Okna ne bodo več kvadratna ampak zaokrožena in na pol transparentna, Start meni več ne bo na levem robu ampak na sredini in uporabljeni bodo novi efekti osvetljav ozadja. Izboljšana bo uporaba več monitorjev. Večopravilnost in Microsoft teams programska oprema, ki je bila velikokrat uporabljana za učenje na daljavo ali delo na daljavo bo vključena v operacijski sistem. Prezentacija, ki je trajala 45 minut je bila polna novosti in predavatelji oziroma managerji so vseskozi naštevali novosti in bilo jih je ogromno. Koliko bo stal operacijski sistem je ostala skrivnost. Je pa postalo jasno, da bomo vsi obstoječi uporabniki licence Microsoft Windows 10 deležni brezplačne nadgradnje na Microsoft Windows 11. Super za lastnike novejših računalnikov. Enako kot pri prehodu na Windows 10 si bodo lahko uporabniki novo verzijo enostavno potegnili s spleta in v nekaj korakih nadgradili svoj računalnik. Kaj pa če boste sestavili novi računalnik in želeli operacijski sistem kupiti? Predvidevamo, da bo stala verzija Microsoft Windws 11 Home okoli 139 EUR in PRO verzija okoli 259 EUR, a to so samo predvidevanja.

Kakšne pa so sistemske zahteve?

Glede na prejšnjo verzijo so sistemske zahteve računalnika konkretno višje kot za predhoden operacijski sistem. Predhodnik je zahteval 1 GB spomina, 16 GB prostora na disku in zaslon z resolucijo 800×600 pikslov. Po novem so minimalne zahteve 4 GB spomina, 64 GB prostora na SSD disku in najmanj 9 zollov velik zaslon z resolucijo 1280×720 pikslov. Te zahteve ne bi smele biti težavne, a zahteva po TPM ( Trusted Platform Module) bi znala biti večji problem, saj se je ta majhen varnostni čip začel prvič vgrajevati v računalnike leta 2014.

Če je vaš računalnik kompatibilen z Windows 11 se da enostavno preveriti z aplikacijo, ki jo snamete s spleta in jo zaženete. Aplikacija vam bo potem javila ali je vaša strojna oprema dovolj dobra ali ne. A Microsoft že zdaj opozarja, da bi se sistemske zahteve skozi čas lahko spremenile. Kar pomeni, da je gotovo dobro imeti več kot 4 GB spomina in 64 GB SSD diska.

Največja novost in presenečenje?

Največja novost je bilo dejstvo, da bodo pod novimi Microsoft Windows 11 lahko uporabniki zaganjali tudi Android aplikacije, kaj je biloi pod Windows 10 možno le z uporabo dodatnih emulatorjev. Super za vse mlade uporabnike, ki so celi nori na mini android igre, ki jih sedaj nažigajo na svojih Huawei tablicah in Samsung telefonih. Po novem jih bodo lahko tudi na svojih Dell, Lenovo, Acer in Asus prenosnikih. Super.

Kaj pa procesorji? Druge strojne zahteve?

Nekoč je veljalo, da so lahko Microsoft operacijski sistemi poganjali samo računalniki z procesorsko arhitekturo X86, a tudi to se spreminja. Po novem bodo lahko Microsoftova okna uporabniki naložili tudi na sisteme z ARM procesorji. Intel in AMD torej dobivata konkurenco. Zahteva, ki se najde v majhnem tisku v PDF dokumentu za prenosnike je vgrajena WEB kamera resolucije vsaj 1280 x 720 pixlov. In zahteva za uporabo sistema Microsoft Windows 11 je tudi lasten Microsoft račun in povezava v splet. Brez tega vsaj pri verziji 11 Home ne bo šlo nič.

Lahko dobim Beta verzijo in jo testiram?

Seveda! Microsoft je na spletu že objavil Beta programe in kdor se prijavi kot Beta tester in ima kompatibilen računalnik si lahko novi operacijski sistem že sname in začne z uporabo. Ampak pozor! Prve verzije bodo gotovo še imele kakšne napake, ki se bodo potem skozi čas postopoma odpravljale in manjšale.

Dodaj odgovor