Zakaj so Rusi tako obsedeni z ajdo?

Presenečeni boste, koliko pomeni Rusom to zrnje, pa tudi kako enostavno za pripravo in okusno je! Pred vami je popoln vodnik po svetu ajde.

Prva stvar, ki je izginila s polic trgovin z živili marca 2020, ko se je v Rusiji začel izbruh Covid-19, je bila ajda (in toaletni papir). Ajda je eden glavnih elementov ruske opreme za preživetje.

Stari Rusi so govorili “Щи да каша – пища наша”, kar pomeni “Zeljnata juha in kaša – to je hrana naša”. Pod izrazom “kaša” so imeli v mislih ajdo ali “grečko”, kot ji pravijo v ruščini.

Med drugo svetovno vojno je bila grečka s konzerviranim mesom najbolj znana vojaška hrana, danes pa jo pogosto postrežejo med praznovanjem dneva zmage kot simbol “kuhinje na fronti”. To je za Ruse neverjetno pomemben kulturni simbol.

“Kuhinja na fronti”Viktor Gohovič/Sputnik

Sodoben pogled na starodavno hrano

Grečka je bila prisotna na kmečkih mizah vsaj od 12. stoletja. Danes je Rusija največja svetovna proizvajalka ajde. Fagopyrum je gojena rastlina, podobna žitu, ki je precej nezahtevna in lahko zlahka raste v ostrem ruskem podnebju, pa tudi v tleh, ki še zdaleč niso zelo rodovitne.Ajda (Fagopyrum) med cvetenjem

Ajda (Fagopyrum) med cvetenjemLegion Media

V današnjih časih se ajda ne uporablja samo za zrnje grečke, temveč tudi za med, ki ima izrazito temno barvo in je v Rusiji zelo priljubljen. Uporablja se celo za pripravo čaja, ki ima neverjeten okus, kot da bi pili piškote!Žetev ajde na poljih v Altajski regiji

Žetev ajde na poljih v Altajski regijiAleksander Krjažev/Sputnik

Rusi, ki živijo v tujini, zelo pogrešajo ajdo! Julija živi v Evropi že osem let in zmeraj prosi svoje ruske prijatelje, naj ji ob obisku prinesejo ajdo. “Doma nisem nikoli jedla toliko ajde, a ko sem nekaj let preživela izven Rusije, sem ugotovila, da je v resnici superhrana, zelo hranljiva in okusna. Še posebej koristna, kadar poskušate ostati v formi.”

Zdrava prehrana

Zrna grečke so pred pakiranjem in prodajo ponavadi popražena – zato imajo značilno rjavo barvo. Toda po sodobnem trendu zdravega življenjskega sloga je postala zelo priljubljena tako imenovana “zelena” ajda, ki je surova in nepredelana. Ljudje verjamejo, da ohrani več vitaminov. Lahko jo pojemo ali uporabimo za smoothije, jo kalimo in dodamo v solate.Zelena ajda

Zelena ajdaLegion Media

Grečka je tudi glavna sestavina ruske hitre hrane in je odličen obrok za vegane, ker je bogata z beljakovinami. Hkrati pa njeni počasi sproščajoči ogljikovi hidrati nudijo veliko energije za daljše časovno obdobje.

Če morajo ruski popotniki, zlasti pohodniki, vzeti hrano za na pot, potem je to prav gotovo grečka! To je zato, ker je zelo enostavno pripraviti in je naravnost odličnega okusa! Lahko jo pripravite celo v termovki; samo dodajte vročo vodo.Rekonstruktorji druge svetovne vojne jedo grečko

Rekonstruktorji druge svetovne vojne jedo grečkoTaisija Voroncova/Sputnik

Danes se grečka prodaja tudi v majhnih vrečkah, že pripravljenih za kuhanje, kar je včasih zelo priročno. Rusi lahko grečko jedo za zajtrk, kosilo in večerjo, kot prilogo ali kot glavno jed. Obstaja veliko načinov, kako jo pripraviti – iz ajde lahko celo naredimo moko in jo uporabimo namesto navadne moke; in ne obremenjujte se glede oblike.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor