Deset najljubših Putinovih pesmi

Ruski predsednik zelo rad posluša dobro glasbo. In ta se lahko zelo razlikuje: od Mozarta in Čajkovskega do Abbe in Visockega.

1. Koncert za klavir in orkester P. I. Čajkovskega in Mozartova Simfonija št. 40

Ruski predsednik je večkrat priznal svojo ljubezen do klasične glasbe. Med njimi je predvsem izpostavil ime Pjotra Čajkovskega – po Putinovih besedah ​​je nanj vplival skladateljev Koncert za klavir in orkester št.1.

“Všeč mi je tako sodobna glasba kot tudi tako imenovana popularna klasična glasba. Vendar ne preveč zahtevna, saj morate biti dobro pripravljen poslušalec za takšno glasbo. Toda tradicionalne klasike najbolj priljubljenih avtorjev na svetu – to pa zelo rad poslušam,” je dejal Putin v intervjuju po vsakoletni veliki tiskovni konferenci leta 2018.žhttps://www.youtube.com/embed/xLAPstwuvG0

Med svojimi najljubšimi skladatelji je predsednik izpostavil še Schuberta, Mozarta, Liszta, Chopina, Beethovna in Brahmsa.

2. Mark Bernes “Kje se začne domovina”

2010, Sankt Peterburg, dobrodelni koncert v podporo otrokom obolelih za rakom v Ledeni palači. V dvorani se nahajajo Sharon Stone, Monica Bellucci, Mickey Rourke, Alain Delon, Ornella Muti in še kopica drugih zahodnih zvezd. Nekateri plešejo, drugi pojejo in berejo pesmi ruskega pesnika Sergeja Jesenina o brezah.

Na koncu dogodka na oder stopi še Putin (takrat je bil predsednik vlade Rusije) in začne na klavir igrati melodijo znane sovjetske pesmi skladatelja Venjamina Basnerja z besedilom Mihaila Matusovskega iz filma “Ščit in meč” iz leta 1968. Pesem se glasi takole:

“Kje se začne domovina?

Z sliko v tvojem abecedniku

z dobrimi in zvestimi tovariši,

ki živijo na sosednjem dvorišču.

Ali pa se morda začne

s pesmijo, ki nam jo je pela mati,

s tistim, česar nam skozi kakršnekoli preizkušnje

nihče ne more odvzeti.”https://www.youtube.com/embed/A_qRZzSBpmo

Danes je ena najbolj znanih domoljubnih pesmi v Rusiji. Že od sovjetskih časov so šolarji pisali eseje na temo “Kje se začne domovina”, ista tematika pa se pojavlja tudi na likovnih in glasbenih natečajih ter celo v televizijskih oddajah.

3. Louis Armstrong “Blueberry Hill”

Na istem dobrodelnem večeru v Sankt Peterburgu je Putin poleg domoljubne pesmi na klavirju zapel tudi precej znano pesem Louisa Armstronga. Kljub očitnemu ruskemu naglasu je bilo občinstvo navdušeno in njegov nastop sprejelo z velikim aplavzom.https://www.youtube.com/embed/IV4IjHz2yIo

Leta 2011 je Putin na ženskem forumu priznal, da je na splošno velik ljubitelj jazza.

4. Leonid Utjosov “Moskovska okna”

Predsednik je svojo sposobnost igranja klavirja znova dokazal v rezidenci kitajskega predsednika Xi Jinpinga leta 2017. Putin je zagledal klavir na poti v sejno dvorano in takoj zaigral na njem skladbo “Moskovska okna”, najbolj znano v izvedbi Leonida Utjosova.

“Ponoči vas občudujem,

želim vam, okna, vso srečo…

Bila mi je draga že od davnih časov,

in ne obstaja večje jasnine,

kot je neugasljiva svetloba moskovskih oken”https://www.youtube.com/embed/ghEo1AZhxXI

Kasneje je predsednik priznal, da je bil klavir razglašen, in nikakor ni pomislil na to, da bodo ta video objavili v javnosti.

“Ampak nič hudega. Mislim, da vas nisem razočaral,” je Lenta.ru citirala Putinove besede.

5. Abba “Gimme Gimme Gimme”

Leta 2009 je The Guardian s sklicevanjem na lastne vire sporočil, da je Vladimir Putin obenem tudi velik oboževalec Abbe, in ker se je skupina razšla v osemdesetih letih, so zanj celo organizirali skrivni koncert z britansko tribute skupino Bjorn Again.

Skupina naj bi za Putina odigrala 15 pesmi skupine Abba, med njimi Waterloo, Gimme Gimme Gimme in Dancing Queen.

Kasneje je tiskovni predstavnik predsednika Peskov zanikal prisotnost Putina na tajnem koncertu. Leta 2018 je Peskov dejal, da so Putinu resnično všeč “nekatere pesmi” Abbe. Zagotovo je Gimme Gimme Gimme ena izmed njih.

6. The Beatles “Yesterday” in “Let it be”

Leta 2003 se je Paul McCartney pred koncertom na Rdečem trgu srečal z Vladimirjem Putinom v Kremlju, kjer je predsedniku osebno zapel pesem “Let it be”.

Predsednik je bil navdušen in McCartneyjev nastop označil za “kanček svobode”.https://www.youtube.com/embed/rBKXatY7Z9E

O ljubezni Putina do Beatlov leta 2009 je govoril tudi Dmitrij Peskov, ki je dejal, da ima Beatle še raje kot Abbo.

Maja 2020 je britanski časnik Daily Express ugotovil, da ima predsednik še eno najljubšo pesem slavne liverpoolske četverice “Yesterday”. Težko bi izbrali samo eno, zato sta na Putinovem seznamu kar obe.

7. Ljube “Nesi me, reka”

V Rusiji so leta 2002 prvič izvedeli, da je Vladimir Putin že več kot 20 let ljubitelj ruske rock skupine, ki poje o ruski naravi, o težkem vojaškem življenju in celo o Krimskem mostu. Takrat se je predsednik udeležil koncerta skupine v Sočiju, nato pa je skupino povabil v svojo rezidenco.

“Fantje pojejo o nas, o našem življenju, to počnejo na jasen in razumljiv način. Za to smo jim zelo hvaležni,” je dejal vodja države.

Kasneje je skupino večkrat pohvalil in solistu Nikolaju Rastorgujevu večkrat čestital za rojstni dan, pri čemer je poudaril, da so njegove pesmi postale “kultne za več generacij poslušalcev”.

8. Vladimir Visocki “Dialog pred televizijo”

Med svojimi govori je predsednik Rusije večkrat citiral pesmi slavnega sovjetskega barda. Med najbolj citiranimi so bile pesmi “Čast šahovske krone”“Pesem o govoricah” in “Dialog pred televizijo” s slavnim citatom “Kje je denar, Zin?”

Prav tako je predsednikovo ljubezen do glasbe Visockega potrdil politični tehnolog Gleb Pavlovski.

“On [Putin] ima zavestno ali nezavedno sorodnost z Visockim. Zelo ima rad Visockega,” je pojasnil Pavlovski.

Vse naštete pesmi lahko poslušate na profilu Russia Beyond na Spotifyju.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor