Dr. Podgoršek: »3D kranjica bo pripomogla k boljšemu prenosu znanja o čebelah«

Minister dr. Jože Podgoršek se je v petek na Čebelarski zveze Slovenije udeležil slovesnosti ob razgrnitvi čebele velikanke. 3D Kranjica je 100-krat povečana maketa kranjske sivke, avtohtone slovenske čebele, ki so jo ustvarili s pomočjo najsodobnejše računalniške opreme. Dogodka se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predstavlja pa prispevek Čebelarske zveze Slovenije ob predsedovanju Republike Slovenije Svetu Evropske unije.

3D matrica kranjske čebele v izložbi.
3D matrica kranjske čebele | Avtor MKGP1 / 3

Minister dr. Jože Podgoršek je v nagovoru poudaril, da v Sloveniji čebelarstvu dajemo zelo velik pomen. Slovenski čebelarji naj bi bili eni izmed najbolj delavnih in najbolje organiziranih čebelarjev na svetu. »Že z marsikaterimi dejanji so dokazali, da jim je mar za čebelo in za ohranjanje narave,« je dejal minister in poudaril, da je to dokazalo tudi samo ministrstvo – med drugim si je v preteklosti prizadevalo za svetovni dan čebel in za ohranjanje narave z omejevanjem rabe fitofarmacevtskih sredstev.

Boštjan Noč, predsednik ČZS in avtor idejne zasnove za 3D kranjico je povedal, da ga navdaja hvaležnost, da Čebelarski center Slovenije stoji na eni najlepših lokacij z najlepšim razgledom v Sloveniji in da danes dobiva center novo atrakcijo 3D kranjico. Prof. dr. Janez Bogataj je izpostavil, da 3D kranjica predstavlja dober učni pripomoček, ki bo k zgledu, ki ga dajejo čebele usmerjal predvsem mladino.

Model čebele 3D Kranjica ima več kot 90 % morfološko podobnost s pravo čebelo delavko; v razmerju 1:100 je povečan fizični model čebele delavke Apis mellifera carnica, avtohtone Kranjske čebele. V dolžino meri 170 cm in je edinstven didaktični pripomoček namenjen poučevanju in promociji. 3D kranjica je plod slovenskega znanja, pri izvedbi projekta je ČZS sodelovala s slovenskim podjetjem.

Dodaj odgovor