Nov model s štirikolesnim pogonom Q4 e-tron

Audi Q4 e-tron in Q4 Sportback e-tron sta prva kompaktna električna SUV-ja znamke. Po prodajni premieri aprila sta ponudbo razširili dve različici: Q4 Sportback 40 e-tron, model z najdaljšim dosegom v seriji, in Q4 45 e-tron quattro s štirikolesnim pogonom sta že na voljo za naročilo.

Pametni pogon za zmogljivo delovanje

Modeli Q4 e-tron vozijo z ničelnimi lokalnimi emisijami CO₂ ter v kompaktnem razredu združujejo prostornost in udobje luksuznega razreda z dosegom, primernim za vsakdanjo uporabo. Q4 Sportback 40 e-tron je z dosegom do 534 kilometri (WLTP) prvak v ponudbi električnih modelov. Tudi novi model s štirikolesnim pogonom se ponaša z dosegom do 490 kilometrov (WLTP) in je primeren za vsakodnevno uporabo. Obe različici lahko naročite v Sloveniji takoj: Cena modela Q4 Sportback 40 e-tron znaša od 53.510 evrov, cena modela Q4 45 e-tron quattro pa se začne pri 55.960 evrih.

Pri Q4 Sportback 40 e-tron (kombinirana poraba električne energije v kWh/100 km*: od 16,8-19,6 (WLTP), kombinirane emisije CO2 v g/km: 0) električni motor poganja zadnjo premo in razvije moč 150 kW (204 KM). Nova različica quattro (kombinirana poraba energije v kWh/100 km*: od 17,9- 21,3  (WLTP), kombinirane emisije CO2 v g/km: 0) uporablja dva elektromotorja za električni štirikolesni pogon. Skupaj proizvedeta 195 kW**(265 KM) moči, kar zadostuje za pospešek od 0 do 100 km/h v 6,9 sekunde in največjo hitrost 180 km/h, ki je elektronsko omejena.

Podnebna nevtralnost s certifikatom TÜV NORD: Modeli Q4 e-tron uradno »podnebno nevtralen«

Audi proizvaja Q4 e-tron in Q4 Sportback e-tron podnebno nevtralno z vidika emisij CO2 – po uspešnem certificiranju TÜV zdaj tudi uradno »podnebno nevtralen produkt«: »Audi zagotavlja, da je sorazmerno preprečil in zmanjšal emisije CO2 v dobavni verigi, proizvodnem procesu in logistiki, med drugim z uporabo električne energije iz obnovljivih virov. To izrecno vključuje tudi proizvodnjo visokonapetostne baterije.

Audi je v naslednjem koraku s podpiranjem mednarodno priznanih projektov za varovanje podnebja odpravil ekvivalentne emisije CO2, ki se jim ni mogoče izogniti,« je z uspešnim certificiranjem potrdil TÜV NORD.

Tovarna v Zwickauu uporablja za proizvodnjo samo ekološko pridobljeno električno energijo, dobavitelji baterijskih celic pa so prav tako zavezani, da pri proizvodnji uporabljajo samo energijo iz obnovljivih virov. Emisije, ki se jim trenutno ni mogoče izogniti, se izravnajo s certificiranimi projekti za varovanje podnebja. Potrjujeta jih neprofitni organizaciji The Gold Standard ali Verified Carbon Standard.  Na ta način je v celotnem življenjskem ciklu vozila ob hkratni uporabi zelene električne energije v fazi uporabe mogoče doseči CO2 nevtralnost.

Poleg tega je Audi skupaj s svojimi dobavitelji sistematično zavezan k odgovornemu ravnanju pri vseh projektih proizvodnje vozil. Audi že od leta 2017 preverja svoja partnerska podjetja s pomočjo sistema ocenjevanja trajnosti, ki ga je razvil sam, in s katerim zagotavlja virom prijazno proizvodnjo in skladnost s socialnimi standardi.

Priročno polnjenje s storitvijo e-tron Charging Service

Modeli Q4 e-tron so vsestranska vozila z visoko stopnjo primernosti za vsakodnevno uporabo. Poleg velike količine prostora, visoke ravni udobja in dosega, primernega za dolga potovanja, se vozila tudi polnijo zelo hitro. V idealnih razmerah lahko doseg približno 130 kilometrov (WLTP) dosežemo že po samo desetih minutah polnjenja.

Uporabniki storitve e-tron Charging Service lahko zdaj izbirajo med približno 250.000 polnilnimi mesti v 26 evropskih državah, vključno s 5.841 hitrimi polnilnimi mesti HPC. To je velik uspeh in mejnik, saj je storitev polnjenja začela delovati februarja 2019 z 72.000 polnilnimi mesti v 16 državah. Od takrat se je število polnilnih mest povečalo za skoraj štirikrat, močno se je povečal tudi delež hitrih polnilnih mest. 

Pri tarifi Transit kupci modela Q4 e-tron v prvem letu ne plačajo osnovne pristojbine. Poleg tega pridobite tudi ugodnosti znotraj omrežja IONITY: Obračunana kilovatna ura stane 31 centov, kar v Nemčiji ustreza ceni polnjenja doma. Brezskrbno in udobno je tudi polnjenje v tujini: Audijeve stranke vedno plačajo ceno v posamezni državi, ki je odvisna od hitrosti polnjenja – brez dodatka za gostovanje. Tako se tujim uporabnikom, ki se vozijo skozi državo, zaračuna enaka cena kot domačinom.

Z aplikacijo myAudi ali navigacijskim sistemom Audi boste našli najbližjo polnilno postajo. Poleg načrtovanja poti lahko aplikacija myAudi aktivira podprta polnilna mesta in vnaprej posreduje informacije o stanju polnilne postaje. Postopek polnjenja lahko začnete tudi s polnilno kartico Audi. Identifikacija in zaračunavanje potekata samodejno v ozadju. Aplikacija prikazuje tudi trenutno stanje polnjenja vozila.

Dodaj odgovor