Rusija je napovedala vojno električnim skirojem

Tihi, hitri in zelo nevarni – v Rusiji si že več let neuspešno razbijajo glavo s tem, kaj napraviti s priljubljenimi električnimi skiroji. Konflikt je zdaj prišel v odločilno fazo.

Električni skiroji so od začetka pandemije v Rusiji vse bolj priljubljeni. Samo od marca do aprila 2020 je povpraševanje po njih naraslo za 350 %, ob koncu leta pa so na trgu najemnih prevoznih sredstev prehiteli kolesa.

Ta priljubljenost pa je kmalu postala problem. Začele so padati globe, zaplembe, odklopi storitev, začasne prepovedi, “območja brez skirojev”, sovraštvo in celo primerjave z orožjem.

Poleti 2021 so skiroji tako postali ena od najbolj polemičnih tem v Rusiji. Kaj se je zgodilo?

V pol leta je zaradi skirojev umrlo pet ljudi

“Šla sem po Jakimanki, pa mi nasproti pridejo trije skiroji. Morala sem se ustaviti, saj pri njihovi hitrosti ni bilo mogoče predvideti, kako se bodo peljali. Če jih vidiš, je še dobro, če pa dobiš te ‘lepotce’ za hrbet, pa je groza. Začenjaš preklinjati zakone oz. bolje rečeno njihovo odsotnost. Pešci v Moskvi že dolgo nimajo več pravic,” se na Facebooku razburja Olga Vovikova, prebivalka Moskve.

Prvi servis za najem električnih skirojev – Dilisamokat – se je v Moskvi pojavil že poleti 2018. Pri slavnostnem odprtju je prisostvoval celo župan Sergej Sobjanin. Od takrat naprej je trg vse bolj rasel, tako da danes v Rusiji obstaja že skoraj dvajset podobnih storitev. Skupaj z njimi pa je naraslo tudi število incidentov med skiroisti in pešci. Nekatere nezgode so se končale z resnimi poškodbami in celo smrtnimi izidi.Anton Novoderjožkin/TASS

Solist baletnik Mariinskega gledališča David Zalejev se je vinjen peljal po pločniku, trčil v pešca in padel, nakar je več kot dva tedna preležal v komi. 1. in 2. junija sta električna skiroja v raznih koncih Sankt Peterburga zbila dva štiriletna otroka in eno petletno deklico. Vsi otroci so morali v bolnišnico, dva sta bila težje poškodovana. Žrtev električnega skiroja na pločniku je postal celo nek zaposleni v E-motionu, storitvi najema skirojev Maksim Molodšij, ki je skoraj ostal brez noge zaradi potrganih kit. “Skiro Ninebot tehta 40 kilogramov, človek pa dodatnih 80. Fant si je razbil lobanjo. To je na splošno najpogostejša poškodba na skiroju,” je povedal.

Po statistiki ruske policije se je v prvega pol leta 2021 v Rusiji zgodilo 180 prometnih nesreč z udeležbo električnih skirojev, v katerih je umrlo pet ljudi.

Nekateri neslišni in težki skiroji so zmožni doseči hitrost do 30 ali celo 50 km/h. Električni skiro je v Rusiji postal nekaj, česar se je treba čuvati. Dodaten razlog zakaj, je ruska zakonodaja, ki pravzaprav ne ve, kako se s tem spoprijeti.

Uporabniki ne potrebujejo ne vozniškega izpita, ne čelade, vozijo se lahko kjerkoli

Kicksharing v Rusiji še danes ni strogo reguliran, na zvezni ravni nima jasnega statusa, čeprav debate o tem ne potekajo prvič. Ta način prevoza je formalno enakovreden pešcem, ki uporabljajo pomožna sredstva premikanja, kot so invalidski in otroški vozički, ali rolerji. Zato ima uporabnik skiroja pravico voziti po pločniku, peš conah in po kolesarskih stezah. Če teh ni, pa ob robu cest, vendar nasproti prihajajočemu avtomobilskemu prometu.Aleksander Avilov/Agencija Moskva

Na voljo so tako skiroji za nakup kot za najem in ponudniki najema ne zahtevajo od strank nobenih dokumentov razen bančne kartice. Polnoletnost potrdite tako, da vam dajo obrazec, kjer odkljukate kvadratek zraven izjave “Star/-a sem vsaj 18 let”. Če moč električnega motorja ne presega 250 W, potem za vožnjo naprave ni potrebno imeti vozniškega dovoljenja in tudi zaščitna sredstva niso predpisana.

“Večina sporov okoli skirojev danes vznika zaradi nejasnega pravnega statusa uporabnika skiroja. Glede na cestnoprometne predpise so skiroji na isti ravni kot pešci in kolesarji, močnejši električni pa na ravni mopeda,” pravi tiskovna predstavnica kicksharing podjetja Whoosh Julija Kamojlik.

V zadevo se je vpletel celo državni preiskovalni komite in začel problem reševati s kazenskimi pregoni.

Zaplembe in kazni za podjetja

Ruski državni preiskovalni komite se je v zadevo s skiroji vpletel sredi maja letos, potem ko sta se v eni noči pripetili dve nesreči na Nevskem prospektu v Sankt Peterburgu, kjer sta voznika skirojev zbila pešca. Osumljenca so kmalu našli, zoper enega so sprožili kazenski postopek zaradi huliganstva, druga kazenska ovadba pa je doletela podjetje Whoosh, enega od največjih in najuspešnejših kicksharing podjetij na ruskem trgu zaradi izvajanja storitev, ki ne odgovarjajo varnostnim predpisom.Aleksander Avilov/Agencija Moskva

Že 3. junija so peterburški preiskovalci vstopili v poslovne prostore podjetij za izposojanje skirojev in začeli z zaplembami, ki so se nadaljevale še ves teden. 7. junija so znova prišli v prostore Whoosha, 8. junija v Urent in Eleven, dan zatem pa še v Mangoo in Busyfly. Preiskovalci so sprožili šest kazenskih postopkov zaradi povzročitve poškodb iz malomarnosti in huliganstva. Kmalu so podobne preiskave stekle v drugih regijah po državi. 

9. junija zjutraj so prebivalci Sankt Peterburga opazili, da v aplikacijah kicksharinga ne morejo več najemati skirojev. Vodja peterburškega transportnega komiteja Kirill Poljakov je izjavil, da naj bi lastniki izposojevalnic po preiskavah in zaplembah sami odstranili skiroje z ulic. A kot piše Forbes, ki se sklicuje na vir iz enega od teh podjetij, so skiroje odstranili na podlagi zahteve preiskovalnega komiteja: “Preiskovalni komite je včeraj zagrozil, da če jih ne bomo odstranili mi, jih bodo oni.”

Omejiti hitrost ali ubiti posel?

Medtem se oddajalci skirojev trudijo, da bi se sami z mestnimi oblastmi dogovorili o omejitvah hitrosti, “počasnih conah” in “rdečih conah” do sprejetja občih pravil. Kakšna bodo ta pravila, je še vedno nejasno.Igor Ivanko/Agencija Moskva

Državljanska zbornica je predlagala, da se močnejše skiroje opredeli kot mopede, mestne oblasti v Sankt Peterburgu pa, da se uproabnike registrira preko potnih listov in vzpostavi enotno bazo prekrškarjev. Ruski ministrstvo za transport preučuje možnost omejitve hitrosti na pločnikih na 20 km/h in uvedbo prepovedi vožnje s skiroji v parkih, v bližini metro postaj, kolodvorov in trgovskih centrov.

A nasprotnikov skirojev to ne tolaži. “Ko prečkam cesto, se zavedam nevarnosti in moram gledati na obe strani. Ko hodim po pločniku v centru, pa mi ne bi smelo biti treba gledati naokoli in biti konstantno na preži, da me bo zadel ***** na skiroju s hitrostjo 50 km/h. Na pločniku imam pravico zijati v telefon,” je zapisal uporabnik Madegghead.

Kljub temu prelagati odgovornost na oddajalce skirojev ni pravično, meni Igor Serkin, glavni strokovnjak za sodno prakso pri odvetniškem podjetju Kliff: “Za izposojo ne obstaja nobenih veljavnih varnostnih zahtev. Te obstajajo za prehrambene proizvode ali za specializirane storitve. Kakšno nevarnost pa lahko predstavljajo storitve oddajanja v najem? Tudi avtomobil lahko najamete. Ali bi moral ta, ki ga oddaja, nadzorovati vašo vožnjo? Ne. On mora samo preveriti, če imate vozniško dovoljenje. V primeru električnega skiroja podobna dovoljenja trenutno niso predvidena.”Sofija Sandurskaja/Agencija Moskva

Pogosto je govora o infrastrukturi, ki bi lahko rešila to vprašanje. V nekaterih evropskih državah smejo skiroji samo na kolesarske steze. O tem razlaga Aleksander Osipov, vodja gibanja Majhni električni transport Rusije: “V okviru našega gibanja smo se popeljali z električnimi skiroji po vseh večjih ruskih mestih, od Vladivostoka do Kaliningrada, in ugotovili, da infrastrukture preprosto ni, celo v Moskvi in Sankt Peterburgu je nerazvita. Kolesarske proge se nenadoma začnejo in nenadoma končajo, ljudje morajo nato zapeljati na pločnike tudi na nevarnih odsekih.”

Če pa bi skiroje priznali kot prevozna sredstva in uporabnike zavezali, da se vozijo po cestah ter jim prepovedali vožnjo po pločnikih in v parkih, bo to “ubilo ves posel s skiroji”, meni Jurij Nikolajev, urednik Turšeringa. Večina teh prevozov je namreč rekreativne narave.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor