Podjetje Acer iz Tajvana se predstavi

Leta 1976 se je v Tajvanu ustanovilo podjetje Multitech v mestu Taipei. Ustanovitelj Stan Shih je podjetje ustanovil z ženo in še 5 drugimi kolegi. Podjetje je vodil od leta 1976 do leta 2004. Danes ima v upravnem odporu častno pozicijo. Ima tri otroke. Podjetje Acer deluje po principu veleprodaje in deluje v več kot 100 državah sveta. Znani so po tem, da izdelujejo: računalnike, prenosnike, telefone, tablice, serverje, televizorje, medijske centre, projektorje in še kaj. Njihovi izdelki so namenjeni majhnim in srednje velikim podjetjem ter končnim kupcem.Podjetje Multitech se je leta 1987 preimenovalo v Acer in vstopilo na borzo. Leza 1990 so kupili podjetje Altos Computers Systems , leta 1997 pa so prevezli posel s prenosnimi računalniki od podjetja Texas Instruments in njihovo linijo izdelkov Travel Mate, ki se izdeluje še danes. Acer pa ne izdeluje samo zase ampak pod OEM znamko tudi za druge proizvajalce kot so recimo IBM. Leta 2000 je podjetje Acer z 35.000 zaposlenimi doseglo promet v višini 9,9 milijarde dolarjev. Leta 2007 se je Acer širil tudi po Ameriškem trgu in za 710 milijonov dolarjev kupil tretjega največjega proizvajalca računalnikov v Ameriki podjetje Gateway in s tem tudi Packard Bell in Emachines. Leta 2013 je Acer predstavil svoja prva dva mobilna telefona. Leta 2001 pa je sponzoriral Francosko ekipo formule 1 Prost Gran Prix.

Napis ACER je leta 2001 krasil modre dirkalnike v tekmovanju formula 1.

Leta 2009 je bil Acer drugi največji proizvajalec računalnikov na svetu pred podjetjem za podjetjem HP in pred podjetjem DELL. Leta 2007 je bil letni promet podjetja 14 milijard dolarjev. Leta 2010 je podjetje že imalo 19,9 milijarde dolarjev prometa. A promet je začel počasi upadati in leta 2014 je upadel na malo čez 10 milijard zelencev. Nemška podružnica podjetja ima sedež v bližini mesta Hamburg. Kot mednarodno podjetje je ACER razvejano in ima torej več podružnic in v svoji zgodovini je že kupilo oziroma pripojilo kar nekaj različnih podjetij. Podjetje je natančno strukturirano po segmentih in ima močan sistem, ki zagotavlja red in stabilnost.

Acer je med kreativci, oblikovalci in fotografi znan po liniji notesnikov Acer ConceptD. Ti prenosniki so opremljeni z Nvidia RTX ali Nvidia Quadro grafičnimi karticami. Ohišja niso iz plastike ampak iz magnezijevih zlitin ter zasloni so na najvišjem nivoju, RGB kalibrirani in pri večini modelov tudi občutljivi na dotik ter visoko kontrastni. Standard je procesor Intel i7 ali Intel i9 in najmanj 16 GB spomina. Med gamerji pod specializirano linijo notesnikov Acer pa poznamo znamko Predator. Ti stroji imajo RGB osvetljeno tipkovnico in karbonsko ohišje ter zelo zmogljivo notranjost. Procesorski segment sistemov Predator se začne pri procesorjih Intel i5. Večina modelov je opremljena s procesorji Intel i7. Določeni najmočnejši pa tudi z modeli Intel i9. Sistemi namenjeni gamerjem so torej imenovani Predator.

Najljubša izbira za gamerje so prenosniki Predator, ki so izjemno kakovostni in narejeni iz trpežnih materialov.

Za popotnike so zanimivi prenosniki Acer Swift, veliko za svoj denar pa ponujajo prenosniki Acer Nitro. Zadnjih nekaj let je podznamka podjetja Acer namenjena Gamerjem Predator tudi tista znamka, ki opremlja velika tekmovanja v video igrah. Gamerji zelo radi posegajo po monitorjih Predator, saj imajo le ti hitre odzivne čase in velik kontrast ter hitro osveževanje. Seveda pa Acer izdeluje tudi zelo kakovostne optične miške Predator in monitorje za pisarne, šolske mize in domače okolje. Podjetje Acer sodeluje pri dobavi procesorjev za svoje sisteme tako z podjetjem Intel kot tudi z podjetjem AMD. Grafične kartice v računalnikih pa so od podjetji Intel, AMD in NVIDIA. Pri podjetju Acer ni omejitve na programsko okolje Microsoft, ampak tem programskim rešitvem delajo družbo tudi sistemi z Linux OS in vedno bolj priljubljeni sistemi z Google Chrome OS. Posebej med študenti na drugi strani luže so ugodni prenosniki Acer Chromebook vedno bolj in.

Določeni modeli Chromebook računalnikov imajo zaslon, ki se lahko zavrti okoli notesnika in je občutljiv na dotik.

Podjetje Acer je med letoma 2014 in 2020 delalo v povprečju med 7,6 in 10,7 milijarde dolarjev prometa. Konec leta 2010 so naredili na svetovni ravni 9,86 milijarde dolarjev prometa in prikazali 271 milijonov profita. Leta 2017 je bilo podjetja ACER šesti največji proizvajalec prenosnih računalnikov na svetu. Enako mesto je dosegel tudi leta 2020.

Statistika prodaje prenosnih računalnikov za svet v letu 2017.

Na vprašanje, ki se pojavi na spletu ali so Acerjevi prenosniki dobri pa smo našli tale odgovor:

Acer je definitivno visoko rangiran proizvajalec prenosnih računalnikov a lahko bi bil boljši. Veliko uporabnikov ima rade premium izdelka podjetja in tudi njihove cenejše izdelke. Večina Acerjevih izdelkov je dobra, če ne celo izjemna, a določeni modeli so žal katastrofa in ti uničujejo priljubljenost znamke. Verjetno je podobno tudi pri drugih proizvajalcih, saj se večina drži načela več kakovostnih in cenovnih razredov. Pri podjetju na primer vidimo serijo SWIFT, ki veja za lahko in prenosno in ta serija je na voljo pod kodnimi imeni, 1, 3, 5 in 7. Kjer velja da je 1 najcenejša in 7 najdražja. In lahko bi rekli, da res odsvetujemo nakup serije 1. Vse ostale serije pa so glede na svojo ceno izjemen nakup.

Model Swift 5 spada v višji razred in je oblikovan izjemno kakovostno. Zaslon je občutljiv na dotik, tehta manj kot 1 kg.

Na Slovenskem trgu Acer prodaja več podjetij, a potrebno je omeniti seveda tudi podjetje Notesniki.si, ki ima kot izgleda največjo ponudbo omenjenih modelov in za določene segmente tudi boljše cene, kot se najdejo v tujini. Skrivnost podjetja so nakupi direktno pri dobavitelju in to večje količine hkrati. Tako torej pri podjetju Geri Computer d.o.o., ki uvaža prenosnike Acer direktno najdemo vstopne, srednje in profi modele. Za vsakega torej nekaj svojega.

Vedno bolj priljubljeni so ugodni prenosniki Chromebook.

Če vas pa zanima več o vedno bolj popularnih računalnikih Google Chromebook pa si preberite ta članek: Prenosniki z Google CHROME OS vedno bolj popularni. V kolikor pa želite računalnike ACER ali druge videti in preiskusiti v živo pa obiščite Maribor in zavijte na Titovo Cesto 49, kjer ima poslovne prostore podjetje GERI COMPUTER, ki je na prodajo računalnikov prenosnih in stacionarnih v Sloveniji specializirano že od leta 2003.

Dodaj odgovor