Grafične kartice AMD RADEON RX 6600 so se pojavile na Nemških spletnih trgovinah, a že jih ni več

AMD je predstavil še šesto in najšibkejšo od igričarskih grafičnih kartic aktualne družine RX. Gre za model Radeona RX 6600.

Kmalu bo okoli leto odkar je AMD predstavil prve modele serije RX 6000.RX6600 se kosa z Geforcom RTX 3060. Gre torej za vstopni razred kartice, ki bi naj za ugodno ceno zadovoljil igralske izkušnje na FULL HD zaslonih. Naprava je v bistvu oskubljen RADEON RX6600XT saj ima manj stream jedrc (1792 proti 2048) in osnovna frekvenca na GPU-ju je nižja: 2044 MHz proti 2359 MHz. Pomnilnik je po količini ostal enak, 8 GB GDDR6, a je nekaj počasnejši s 14 Gbps proti 16 Gbps. V praksi bo torej počasnejša do 20 odstotkov, kar pomeni še vedno več kot dovolj zmogljiva za FULL HD igranje. Prednost pred starejšimi karticami pa bo kakopak verjetno veliko manjša poraba električne enrgije za enako zmogljivost, česar bodo poleg gamerjev še najbolj veseli majnerji.

Glavni problem pa bo seveda novega Radeona dejansko dobiti po ugodni ceni. S priporočeno nalepko s 330 dolarji (ZDA, brez davka) je postavljen neposredno nasproti Geforcu RTX 3060, a kakšno ceno bo dejansko imel v naši maloprodaji, je praktično nemogoče reči – sodeč po večjem bratu nekje od 555 eur navzgor. Če ga bomo sploh lahko dobili, to je tudi vprašanje. AMD ni lansiral referenčne kartice, ampak je proizvodnjo prepustil partnerskim podjetjem.

Kartice zaenkrat v EU ni na zalogi, čeprav se je na kratko pojavila v Nemških spletnih trgovinah, ampak potem hitro izginila s polic.

Dodaj odgovor