Kaj lahko vidimo skozi okno vlaka Transsibirske železnice?

Skoraj sedem dni na poti, 9300 km in 145 postankov. Najdaljša železnica na svetu poteka dobesedno skozi celotno Rusijo. Pred očmi potnikov se odpirajo neskončni gozdovi, številne gorske verige, mogočne reke in celo Bajkal. Ampak gremo lepo po vrsti.

Gozdovi

Legion Media

Gozdovi predstavljajo velik del poti. Včasih se pokrajina neskončne vrste dreves morda ne spremeni po več ur. Mnogim potnikom se zdi to nekakšna meditacija, ki jo spremlja enakomeren zvok koles.

Vendar gozdovi niso povsod enaki. Prvi dan potovanja listnati gozd z brezami nadomestijo masivne smreke. In drugi dan se vlak pripelje do Uralskih gora, za oknom pa se pojavijo nizki borovci, ki rastejo v soteskah in prepadih med gorskimi verigami.

“Korita reke Višera so zame najlepša pokrajina, ki jo je moč videti v šestih dneh,” piše novinar Jurij Lepski.

V vzhodni Sibiriji in na Daljnem vzhodu je že veliko iglaste tajge – včasih lahko srečate tudi medvede in amurske tigre. Vendar jih je skoraj nemogoče videti skozi okno vlaka.

Stepa

Aleksander Beljajev

Konec drugega dne, ko vlak prečka Uralski greben in vstopi v azijski del Rusije, se približa meji s Kazahstanom. Že redkejši gozdovi nenadoma izginejo, za oknom pa se pojavi skoraj popolna puščava. Ravna stepa, ki se ne spreminja v uri in pol. Tako se začne Zahodna Sibirija.

Sibirija

A. L. (loading) (CC BY-SA 4.0)

Ime železnice govori samo zase – prečka Sibirijo. In večina poti je prav to, neskončna Sibirija. Vendar to še zdaleč ni samo tajga in sneg. To so mesta, gore in še veliko več – pravzaprav skoraj vsa Rusija. “Sibirija je pisana: breze so bež, orana polja so rjava, ruski vlaki so rdeči, travniki so zeleni, nebo je modro, vrata in strehe avtomobilov so temno modre,” pravi fotograf Todd Selby, ki je potoval po Veliki sibirski železnici na poti iz Pariza v Šanghaj.

Reke

Reka Jenisej.

Reka Jenisej.Ninaras (CC BY-SA 4.0)

Vlak prečka vse glavne reke skozi celotno državo. Kama, Ob, Jenisej, Amur… In še nekaj manjših. Vlak prečka mostove počasi, tako da si lahko ogledate široke reke v vsem njihovem sijaju.

Mimogrede, nedolgo nazaj je v Krasnojarsku pot Transsibirske železnice potekala po železniškem mostu čez Jenisej, ki je leta 1900 prejel zlato medaljo na svetovni razstavi v Parizu. Žiriji je predsedoval sam Gustave Eiffel. V sovjetskih časih sta bila zgrajena dva nova mostova za povečanje zmogljivosti, stari “carski” most pa je bil razstavljen leta 2007.Pogled na most čez reko Jenisej v Krasnojarskem kraju.

Pogled na most čez reko Jenisej v Krasnojarskem kraju.Legion Media

“Zelo so mi bili všeč sončni zahodi nad velikimi rekami – Volgo in Amurjem. Neverjetno lepo!” je omenil avstrijski fotograf Georg Wallner, ki je leta 2019 potoval po Transsibirski železnici.

Železniške postaje

Železniška postaja Sludjanka, pogled na stari del.

Železniška postaja Sludjanka, pogled na stari del.Legion Media

Za tiste, ki imajo radi vlake in železnice, je to potovanje pravi raj. Težko si je predstavljati, kje drugje lahko vidite toliko različnih železniških postaj in postajališč. Neskončne tirnice, zgrajene ob koncu 19. stoletja, se vlečejo, zvijajo, obračajo; nasproti pa drvijo vlaki. Na velikih postajah lahko neizkušen popotnik občuduje število glavnih in stranskih tirov, pa tudi neskončne vagone, tovorne vlake s premogom, cisternami in najrazličnejšim tovorom. In seveda potniški vlaki vseh vrst in potniki iz različnih koncev države.Železniška postaja Sludjanka, proga Transsibirske železnice.

Železniška postaja Sludjanka, proga Transsibirske železnice.Legion Media

Najlepše na tej poti so železniške postaje – nekatere od njih navdušujejo s sovjetskim šikom in monumentalizmom, mnoge so bile zgrajene v carskih časih. Želežniška postaja v mestu Sljudjanka, na primer, je vsa iz marmorja. V velikih mestih se vlak ustavi dolgo časa, včasih za eno uro (najdaljši postanek v Habarovsku je 70 minut), tako da si lahko postaje ogledate z vseh strani. Tukaj si lahko preberete o najlepših železniških postajah (po mnenju našega uredništva).

Bajkal

Ob robu Bajkalskega jezera.

Ob robu Bajkalskega jezera.Legion Media

Do konca tretjega dne potovanja vlak nenadoma pripelje iz neštetega predora in se znajde tik ob Bajkalskem jezeru. Krožna bajkalska železniška proga ponudi popotniku možnost, da več kot dve uri opazuje eno največjih jezer na svetu. Ne zamudite tega trenutka – od prej omenjene postaje Sljudjanka do postaje Misovaja.

Gore

Legion Media

Gore se začnejo za Permom – vlak prečka “razvodje” Rusije – Uralsko območje – in se odpravi proti jugu, kjer popotnika čaka vrh Sajanskega gorovja. Južno od Bajkalskega jezera se odpira pogled na edinstveno gorovje Hamar-Daban, saj vlak nekaj časa potuje vzdolž gora. Vrhove si lahko ogledate tudi pri vožnji skozi Burjatijo od Ulan-Udeja do Čite, glavnega mesta Zabajkalskega ozemlja. Na Daljnem vzhodu vlak prečka gorovje Hingan in se pelje skozi sedem Hingaskih predorov, od katerih so nekateri dolgi tudi 2 km. Na Ussurijskem odseku železnice skozi Habarovski in Primorski kraj lahko opazujete gorovje Sihote-Alin – meja s Kitajsko je zelo blizu.

Mesta

Ulan Ude, pred spomenikom Lenina.

Ulan Ude, pred spomenikom Lenina.Legion Media

Transsibirska železnica poteka skozi 90 mest v Rusiji. Iz Moskve vozi vlak:

  • skozi starodavni Jaroslavelj in Kostromo,
  • skozi glavna mesta Urala Perm in Jekaterinburg,
  • skozi sibirski milijonski mesti Novosibirsk in Krasnojarsk,
  • skozi Irkutsk, kamor so bili v carskih časih izgnani dekabristi,
  • skozi glavno mesto budistične Burjatije Ulan-Ude
  • in skozi Birobidžan, glavno mesto Judovske avtonomne regije (ali ste vedeli, da sploh obstaja v Rusiji?).

In končno se pot konča v najbolj azijskih mestih Rusije – Habarovsku in Vladivostoku. Če se peljete skozi vsa ta mesta, lahko občutite raznolikost te dežele. Še posebej, če stopiš z vlaka in se vsaj v nekaj sprehodiš. Tukaj si lahko preberete naše nasvete za glavne postanke na Transsibirski železnici.

A razen teh velikih mest se skozi okno vlaka vidijo razpadajoče hiše, zapuščene vasi, stare cerkve. In tudi Rusi, ki živijo ob železnici, ki tukaj delajo in se vozijo z njo.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor